Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vstup do počítače

Od: xstanax® odpovědí: 36 změna:

Dobrý den, koupil jsem legální Windows 7 Profesional a nechal jsem ho u odborníka nainstalovat. Ten mi ho hned přeinstaloval na Widows 10. Vše bylo v pořádku, počítač fungoval. Chtěl jsem se zaregistrovat do Microcoftu a toto se mi nějak nezdařilo, udělal jsem svou blbostí nějaké chyby. Když jsem chtěl opět počítač spustit, už jsem se do něj nedostal. Skončil jsem na emailové adrese a heslu. Heslo jsem asi udal jiné a adresu jsem možná zablokoval. No, moje blbost. Chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem se toto dá vyřešit. Přehrání cd mi nejde. Poradí někdo, dá, se říct, laikovi, jak dál postupovat? Děkuji.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zajdete k odborníkovi, který vám "výhodně"nainstaloval W10.

Nebo to celé zformátujete a dáte normální win7 - a budete spokojeně užívat PC několik let...

doplněno 14.12.15 11:40:

Podle mne - ano, W7 Profi je lepší než W10, protože je odzkoušené a nemá tolik sledovacích vychytávek... Problémy s W10 řeší stovky lidí na všech možných fórech.

Pro reinstalaci (formát a reinstal) potřebujete mít DVD nebo soubor ISO na bootovatelném flash disku.

Popis instalace např. zde - servispckupka.cz/...

Je toho plný Google.cz.

doplněno 14.12.15 12:15:

Nejprve tedy prosím uveďte, zda máte notebook nebo stolní PC (předpokládám stolní). Máte DVD s licenčním číslem? Jakou máte základovou desku vědět budete?

V tom odkazu je to celkem slušně popsáno. Potřebujete se dostat do BIOSu - což je nutné po startu PC zmáčknout F2, F8, F12 - jak u kterého PC (záleží na desce).

V kostce - astavíte "prioritu"spouštění systému v biosu, uložíte přes F10, restartuje se a spustí se instalace z DVD. Po základním načtení vyberete disk, na který se má instalovat. Doporučuji jeden disk nejprve zformátovat, rozdělit na dva (systém min. 120GB, na druhý budete ukládat fotky, dokumenty atd.). Spustíte instalaci. Po instalaci se PC restartuje, musíte opět nastavit v BIOS prioritu spouštění (místo dvd bude nastaven HDD, jinak by se opět začalo instalovat od začátku). No a pak už jen maličkosti - antivir, aktualizace, ...

hodnocení

Poprosil bych, jakým způsobem ho mám zformátovat. Kde se do tohoto dostanu? Když se nemůžu dostat přes heslo?Myslíte, že Windows 7 Profesional je lepší než Windows 10?

hodnocení

Mohl bych Vás poprosit o podrobné instrukce, abych něco nezkazil? Co dělat při zapnutí, kdy mám vložit cd atd. Asi to bude pro Vás zdlouhavé vysvětlování, ale mně by to moc pomohlo. Ten "odborník" byl docela drahý. Moc děkuji.

hodnocení

Jde mi o to, že se nedostanu přes heslo, které jsem zkomolil, do systému...

hodnocení

DVD je s kódem, koupený nedávno ve spolehlivé prodejně(1600Kč), základní deska byla ADM Athlon 64x2, Dual core procesor 3600+2.00GHz, ale byla vložena výkonnější, myslím, že asi kolem 5000+3.00Ghz, to jsem jen viděl, teď nemůžu udat přesné údaje. Jak jsem psal, jsem jen laik. Hlavní disk je asi 300GB. Na dalším mám fota a podobně, o které bych nechtěl přijít. Je tam ještě další, třetí disk, tam bych zálohoval programy, jestli je to možné. Nikdy jsem nezálohoval, ale snad to nějak zvládnu.

Bios je moje slabá stránka, protože neumím anglicky (jsem starší ročník). Tak nevím, jestli v něm uspěji.

V tom biosu může chybné zadání udělat dost velký problém - chce to tedy někoho k ruce. Dokážete se po restartu do biosu dostat? Předpokládám díky tlačítku F2 nebo DEL po startu. DVD vložte do mechaniky hned po startu.

V BIOSu se pohybujete jen klávesnicí - šipky, enter, esc - najedete šipkami do záložky BOOT - otevřete díky enter. Předpokládám řádek "BOOT DEVICE SELECTET" - umožňuje nastavit prioritu při hledání systému. Na prvním místě je aktuálně zadán HDD. Najedete na něj, enter - otevře nabídku, šilkou změníte na DVD. Uložíte F10.

Po restartu se začne instalovat W7 - dle odkazu nainstalujete. Pokud máte více HDD, dáte na aktuální systémový (případně nejprve zformátujete-doporučuji). Na tomto disku bude vše smazáno, ale ostatní budou stále s daty nedotčeny.

A jak jsem psal - po nainstalování bude restart a musíte stejným způsobem změnit v BIOSu nastavení priority z DVD na HDD.

hodnocení

Teď pracuji na náhradním PC, takže přepojím kabely a pokusím se vše podle Vašich instrukcí nainstalovat. Držte mi palce, jestli se mi to podaří, bude to bomba...zatím díky, ozvu se při úspěchu, i při neúspěchu...

hodnocení

Nezvládl jsem to. V BIOSu jsem složku BOOT DEVICE SELECTET nenašel, zkoušel jsem podobné, ale neuspěl jsem. Všechny změny jsem vrátil, tak jak byly, abych to neposral ještě víc. Ve WIN10 jsou asi údaje v BIOSu popsané jinak. Úplně by mi prozatím stačilo, dostat se přes heslo a email na internet. Je to pro mě důležité, protože záložní počítač, na kterém teď píšu, je málo výkonný a pomalý.

Bios a operační systém na sobě vůbec nejsou závislí. Podle zadání (uvedl jste jen procesor - nikoliv název základní desky) jsem nabízel nejběžnější způsob BIOS verzí...

Ono to nastavení je velmi jednoduché, pokud zvládáte alespoň základy u PC. Jenže pokud jste jen myšší uživatel (internet, fotka, klik a otevře se...), pak je taková operace dosti složitá...

Můžete zkusit najít tu nejbližší možnou verzi biosu třeba podle obrázku... google.cz/...

Třeba by se zadařilo polopatisticky navést...

doplněno 14.12.15 16:37:

Nic se neděje... já se učil za pochodu... Pokud se dostanete do BIOSu, je téměř vyhráno. Pak už je jen o nastavení té priority a to vám snad někdo z okolí pomůže.

doplněno 14.12.15 19:50:

Záleží vždy na verzi OS - pokud máte verzi OEM, pak můžete přesunovat mezi počítači. Pouze je potřeba aktivovat trochu složitěji... Telefonicky s automatem aktivujete.

Jenže pokud se vám někdo dostane do PC nebo sám někomu prozradíte kód, pak to samé může udělat ten zloděj a vy potřebujete licenční štítek na prokázání vlastnění produktu.

Já dnes už nemůžu... mám povinnosti v rodině - pokud nepomůže někdo z kolegů, vrhneme se dál zítra :)

hodnocení

Já vás chápu, s takovým analfabetem jako jsem já, se těžko domluvíte, když Vy tomu rozumíte perfektně. Já už se léta snažím něco přiučovat, nemyslím si, že bych byl na tom úplně špatně. Už jsem si některé programy sám opravoval, neříkám, že mám velké zkušenosti. Chtěl jsem se jen jednoduše poradit, jestli bych to zvládl. Když bych věděl krok po kroku, tak by se mi to možná podařilo. Angličtina je pro mě tabu a to je docela velký problém. Přesto Vám moc děkuji, protože jste se mi věnoval a pokusil se mi poradit. "Zase do toho krámu budu vrážet peníze, když to spočítám, měl jsem si koupit nový a vyšlo by mě to nastejno...Díky.

hodnocení

Ale nevzdávám to, ještě se dnes pokusím podle Vašich instrukcí o "můj zázrak".*smich*

hodnocení

Ještě jednou Vás budu obtěžovat. Jste moc hodný, že se mi věnujete. Nejde o to, že se mi zatím nepodařilo W7 přeinstalovat, budu to muset asi znovu dát "mému odborníkovi". W7 Profesional jsem koupil, abych neměl problémy s legalizací. Dal jsem do toho 1600Kč, abych si mohl stahovat ve Windows, co budu potřebovat. Bez problémů, protože budu mít kód a legalizovaný Windows. Dal jsem mu CD (DVD), aby mi opravil počítač a nainstaloval nový W7. Počítač se mi vypínal a naskakovala modrá tabulka. Zřejmě vyměnil disk. Když jsem si počítač vyzvedával, řekl, že už tam mám nainstalovaný W10, což jsem snad ani nechtěl, protože přeinstalace na W10 už by pro mě nebylo tak složité. Ale zaráží mě jedna věc, kterou mi řekl: Nainstaloval jsem ti tam W10 a kód už nebudeš potřebovat. Prý už je tam zadaný a s legalizací mě nebudou obtěžovat. Je to normální? Co když tento počítač zruším a budu program instalovat do jiného? Vždyť ten kód musí být důležitý, ne? Mám obavy, že jsem dal počítač do špatných rukou, že majitel se mnou nehraje férovou hru. Odpovíte mi na to, jestli se v tomto vyznáte? Moc děkuji!

111®

zkus na vstup do BIOS ještě ESC..Ale když nabíhá BIOS tam na spodu obrazovky uvádí klávesy pro vstup...

hodnocení

Do BIOSu vstoupím bez problémů, ale nevím, jestli to dělám, tak jak mám...Zkoušel jsem podle návodu různé varianty, ale vypla mi obrazovka a dál jsem se nedostal...Jde mi vlastně jen o to, dostat se přes moje heslo a email, který jsem si zablokoval dál. Zapnu a končím na zadání hesla..

hm*

A proč se vlastně chceme dostat do BIOSu? Kvůli přeinstalaci systému? No, nevím, nevím. To je asi velké sousto.

Pro začátek sem někam opiš volby z první obrazovky BIOSu. Jinak nechci malovat čerta na zeď, ale ...

hm*

Ale vždyť ten kód pořád máš, ne? Tak když ho budeš potřebovat, použiješ ho. Kód je opravdu potřeba jen při instalaci, při přeinstalaci a snad po výměně důležité součásti počítače (třeba základní desky).

Jen nevím, jestli v Microsoftu ohledně licence nevymysleli nějakou fíkovinu při návratu z W10 na originál, ale snad ne.

doplněno 14.12.15 21:54:

@xstanax: Kód stačí znát, ten není vázán na CD. Ale uvést ve známost by ho mohl jen ten servisák a to snad neudělá.

hodnocení

A co když si ten kód někdo opíše a použije ho? Je tento kód závislý na CD? Nebo bez originál CD mu není na nic?

hodnocení

Nějaké rady na obnovení jsem dostal, ale ve W10 jsou názvy trošku jiné, tak jsem jsem se v BIOSu nechytal.

hm*

Už to @jmlc psal: BIOS s W10 nijak nesouvisí. BIOS se spustí a běží před tím, než se vůbec začne operační systém (jakýkoliv, ne jen Windows) zavádět. BIOS aktivuje, případně nastaví či otestuje základní technické části počítače (paměť, disky, video, klávesnici, hodiny, různé řadiče, ...) a teprve, když je vše v pořádku, z nastaveného média načte a spustí zavaděč (případně jen jeho začátek) operačního systému. A teprve zavaděč zahájí načtení a spuštění operačního systému. Vzhled a možnosti BIOSu určuje výrobce základní desky a vůbec nezáleží na tom, zda potom v PC budou WIN XP, WIN 10, DOS, Linux, FreeBSD, či něco úplně jiného (nebo vůbec nic).

hodnocení

Jsem jen blbec, který se registrova do Micrsoft a špatně jsem se přihlásil. Všechno fungovalo jak mělo, vše fungovalo v pohodě, ale teď se zarazím na hesle a adrese a nedostanu dál. A nevím, co s tím...

nickys

Už víte proč odborník byl drahý?

nickys

K čemu ten sarkasmus směrem k odborníkovi? Win10 tazateli sloužili, dokud sám něco nezmastil.

hodnocení

No, nemám k němu moc velkou důvěru. Ale přesto bych se potřeboval dostat do počítače, do internetu...Zatím žádná dobrá rada...

jdukolem

Na internetu je spousta typů,jak nainstalovat OS.Některé i obrázkové,jen si vybrat http://www.youtube.com/results?search_query=instalace+windows+7

Jestli má PC sloužit jen k procházení internetu,tak bych se spokojil s Linuxem,který je zdarma a pracuje perfektně.

http://www.linux-mint-czech.cz/

Je možné odzkoušení bez instalace,přímo z DVD media.

111®

zlus si stáhmout spustitelnou verzi Linuxu , třeba ubuntu, z CD mechaniky a pod ním smaž WIN 10 z HDD. měl by ti zůstat jen naformátovaný disk. Pak by se to snad nemělo vzpouzet..

horak*
hodnocení

0x

Kdyz tady sleduji tu nekoncici akci, tak Vam navrhuji jeste tohle. Vychazim z predpokladu, ze Vam kolega nainstaloval W10 s typem uctu drive zvanym "Microsoft Live ID". Zkuste na jinem PC vstoupit da adresu : account.microsoft.com/...
a tam si vybrat nekterou z nabizenych akci. Je tam i moznost, ze znate jen e-mailovy ucet vazany k logovani do PC a chcete nove heslo. To tusim chodi na mobil nebo e-mailu. Predpokjladam, ze do sveho mailu se dostanete

hm*

Jestli je toto pravda, tak by to bylo samozřejmě nejlepší řešení.

(Znamená to, že Microsoft může zcela přímou a nezkrývanou cestou svévolně změnit vstupní heslo do PC?! No tý vo.e!)

hodnocení

Už nevím co s tím...Asi budu muset zpátky do opravny. Volal jsem do Microfort a tam mi řekli, že tam nejsem přihlášený(což je mně divné) a abych se dostal dál, budu muset zvolit tovární nastavení. Zřejmě jsem si zvolil email a špatně jsem zadal heslo a to neznám. Myslíte, že tovární nastevení je správná volba? Díky

Za tu dobu, co řešíte problém, jste díky stresům zestárnul o pár let. Běžte to "reklamovat". Pokud je to dobrý známý, provede opravu za pár minut-hodin a zdarma.

doplněno 15.12.15 16:41:

Od toho heslo je - to je jako zámek od domu - když nemáte klíč, musíte volat servis, jinak se tam nedostanete. Bez hesla je možnost formátu a reinstalace, což i přes možnosti sám nezvládnete. Tovární nastavení lze provádět v notebooku - s ohledem na vámi uváděná data bych si tipnul, že se jedná o stolní PC. A nějakou zálohu jste si jistě neprováděl - od toho máte více disků, aby se data neztratila a dalo se bez potíží reinstalovat.

hodnocení

Jedná se o vstupní heslo, které nezná a sám jsem si ho zvolil...

fox*

Řešit tady Bios je nesmysl,ten s heslem do windows nemá nic společného.Pokud máte originál dvd s windows 7 tak ho tam dejte a spusťte instalaci a jakmile vyskočí nainstalovat tak se potom zobrazí jednotka/y C: pokud jich je více tak třeba D: atd.Stačí kliknout na C: a pod tím okénkem je volba možnosti jednotky,kliknout na to,dát formátovat disk a pak pokračovat v instalaci.Poté už si zvolíte název pc a nové heslo.Když to po instalaci budete chtít zaregistrovat na microsoftu tak zvolte vytvořit nový účet a hotovo.

hodnocení

Nechce se mi nahrát CD ROM. Zapnu počítač, vložím CD a zmáčknu F12. Naskočí mi tabulka -Select a Boot First device- je tam asi 10 možností. +Har Disk, USB a CD ROM...atd. Dám to na CD ROM, zmáčknu enter , začne mi to nabíhat a skončím na: NTLDR nenalezen -retartujte...a zastaví se to... Restartuju Ctr+Alt+Delete a skončím tím, že mi to začne nabíhat dál a vypne se obrazovka...

Ještě jsem se před tím trošku hrabal v BIOSu, tak si nejsem jistý, jestli jsem nezměnil tyto položky:

Advanced BIOS Features...tam jsou tři možnosti, které jsou teď nastavené takto: 1.Firs Boot Device - Hard Disk, 2.Second Boot Device - CD ROM a 3.Third Boot Device -CD ROM...Trošku jsem se tam snažil, ještě, když jsem neznal jak se dostat do tabulky kombinovat CD rom s Hard Disk, ale dával jsem snad všechno zpět, jak bylo původně...

Když skočíte do BIOSu dnes, dejte nejprve F9 - to je optimalizace nastavení BIOS (jako tovární nastavení) - pak teprve dejte prioritu DVD/cd - a zkuste znovu instalovat z DVD.

doplněno 18.12.15 14:46:

*palec*tak by to mělo jít - ta F9 opraví případné omylem provedené změny, v té druhé nastavíte prioritu BOOTování - start z DVD.

doplněno 18.12.15 15:06:

:( škoda - on každý výrobce má nějaký bios - každá verze může mít jiné kódy a "horké klávesy" - bohužel. Asi to přes internet opravdu neopravíme :(

hodnocení

Takže vstoupím do BIOSu klávesou Delete, pak dám F9, potvrdím Enter a vypnu...Pak se pokusím opakovat postup, abych se dostal do již zmiňované tabulky? Přepnu na CD-Rom a uvidím jestli se to zase nezastaví..

hodnocení

Když zmáčknu v BIOSu F9, naskočí mi tam informace o počítači - desce a nic jiného s tím nejde dělat...Tak jsem zase tam, kde jsem byl...

hodnocení

Už jsem se s tím docela seznámil, naučil některé věci navíc, ale přesto mi nezbývá nic jiného, než počítač odvézt k odborníkovi...Dnes tam mám cestu, snad bude mít pro mě čas...Všem děkuji za odpovědi...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]