Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak předělat starý počítač?

Od: jaroslavjoch odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

mám doma asi 10 let starý počítač. Chci si ho zkusit předělat tak, aby na něm šli hrát o novější hry. Slyšel jsem, že je to o něco levnější než kupovat zcela nový PC. Já se chci jen tak orientačně zeptat- Kolik by to mohlo přibližně stát? A co je nejdůležitější vyměnit a koupit nové?

Děkuji

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jo, jde to předělat. Na hry stačí vyměnit pár dílů.

Procesor 5000,-

deska 3000,-

graf. karta 6000,-

disky 3000,-

paměti 2000,-

Zdroj 2000,-

Chladiče 1000,-

bedna 1000,-

windows 2000,-

monitor 5000,-

periferie, jestli stačí myš a klávesnice 2000,-

Přívodní kabel na 220V měnit nemusíš, ten bude pasovat.

Jo ještě nějaký příklad:

pctuning.tyden.cz/...

Pokud jde o PC sestavy, lepší se inspirovat na Živě, mně osobně příjdou vyváženější než na PCTuning.

forum.zive.cz/...

Vybrat podle rozpočtu. A jak tu už několikrát padlo, z deset let starého PC není použitelné NIC. Jinak doporučuji komponenty naklikat na CZC.cz - PC složí zdarma.

hodnocení

2x

Předělat starý PC je rozhodně neekonomické! Zprovoznit jej na základní internet a stream - ano, ale na dnešní hry nemáte šanci. Paměti DDR se dnes prodávají třeba i za litr, DDR2 za 500,-, DDR3 nakonec vyjdou v dané velikosti a rychlosti nejlevněji.

Pokud máte dědečka, který sem tam někdy zabrouzdá na internetu kvůli zprávám - nechte mu to. Za 3 tisíce koupíte slušný kus pro průměrné 4-6 let staré hry.

doplněno 01.12.15 17:04:

www.google.cz

Upgradovat je opravdu výhodnější, ušetříte za novou bednu a někdy jde použít i původní zdroj :)

jaroslavjoch
hodnocení

Budu si to dělat svépomoci. Neznáte nějaké stránky, kde bych našel nějaké informace, návody apod?

Samozřejmě počítám že se něco možná nepovede a ztratí na tom, ale chci si to vyzkoušet.

Děkuji

O tom původním zdroji bych trošku pochyboval,spíše bude záležet na jeho výkonu-mám starý zdroj ještě z P-II a má jen 200W zdroj,při použítí na P-III ještě stačil ,při použití na P4 již nestačil-jel 10´a vypnul a tak stále dokola,myslel jsem že je zdroj KO-dal jsem jej z5 do stařečka PIII a jel bez problémů!

A to ta P4 není taky již nic extra-jen 2,6GHz a RAM 2GB

hodnocení

0x

Z takhle starýho stroje použiješ opravdu jen bednu. Ostatní je po smrti.

Kvůli bedně bych se s tím netrápil. Poslal bych celý stroj do křemíkovýho nebe a postavil komplet nový. Cenový rozdíl bude naprosto minimální.

bruno*
hodnocení

0x

Ernie straší, vše můžeš pořídit za zlomek ceny: pocitacezababku.cz/...

Bez práce, starostí, shánění a se zárukou.

Moment, tal jsi tam správný odkaz? To mají být ty repase s 80 GB diskem před smrtí a 2GB paměti jako herní počitače? Tak solitér nebo pacmana by to asi dalo :) Co se týče mého příspěvku, tak střílel jsem to od boku a je to taková asi střední třída, neříkám, že by to nešlo o malinko levněji, když budeš dělat určité kompromisy.

neo*
hodnocení

0x

Chápu ze se spiš snažíte něco naučit..jistě 10let je dost ,ale proč ne napište aspoň celkovou sestavu aby byla nějaká představa o PC .V pruběhu ,,života" PC se v něm nic neměnilo?

ctenar*
hodnocení

0x

Ze stareho pc pouzijes jen bednu, zdroj, mechaniky (cd/dvd, harddisk), monitor, klavesnici, mys. Zbytek je ten vlastni pocitac, ktery musis koupit novy (zakladni deska, procesor, ram pameti, graficka karta).

tomas11*

Píše na novější hry , .- tak naprosto souhlasím s ERNY ,

z odkazu Bruna tak možná dva z poslední stránky na hry dva roky staré. -ale za starý křáp dát 14000?

doplněno 01.12.15 19:22:

To už by byl lepší noťas bez OS (za 14000) , ale to není to pravé kvůli velikosti monitoru.

doplněno 01.12.15 19:23:

nový noťas jsem myslel

doplněno 01.12.15 20:13:

Erny - má být Ernie ,- tak sory

CD/DVD bude zasviněná prachem, harddisk v kdovíjakém stavu a zdroj nový HW neutáhne. Takže toho bude ještě míň.

chizuru*
hodnocení

0x
10 let staré komponenty nové hry neutáhnou i kdyby to bylo to nejlepší co se dalo tenkrát koupit a počítač stál tenkrát 100 tisíc. Hrát by se na tom dalo možná tak s nejnižšími detaily a stejně by se to sekalo, pokud by to vůbec jelo. Novější počítač se vyplatí daleko víc.. za stejné peníze více výkonu.

hodnocení

0x

A ještě ke všemu, na 10 let starý PC se mnoho nových dílů už neprodává. Jestli vůbec nějaké...

bruno*
hodnocení

0x

Dá se tam nechat si nakofigurovat třeba 4 GB RAM a 1 TB HDD, různé OS atd. V čem je problém?

Taky by mne zajímalo, jak se změní starý počítač vložením 4GB ram a terovým HDD... Pochopil bych disk SSD (třeba jen 128GB) a změnu základové desky, jiného typu čipu, ramky,...

Přidáním místa na HDD může více stahovat a ukládat filmy - jinak nic. Přidání RAM se někdy dokáže zrychlit operace (pokud je RAM nedostatek) - ale PC je tak rychlý, jak rychlá je jeho nejpomalejší část.

doplněno 04.12.15 07:05:

@bruno - dá se, nutná grafická karta

"na takové to domácí žvýkání"

doplněno 04.12.15 13:47:

@bruno - mám výprodejový počítač z roku 2003 (kupoval jsem si jako nové do živnosti) - pentium IV, 4GB RAM, 2x Sata konektor... tenkrát to stálo nějakých 30tis.

Ještě dnes na něm hraje syn hry on-line... sem tam něco jsem vyměnil, ale na ten věk je to dostačující.

bruno*

A co říkáte na tohle? pocitacezababku.cz/...

Možná na náročné hry to stačit nebude, v tom se až tak nevyznám, ale zdá se mi to celkem slušné. Ostatně na hry to nechci (z toho jsem už dávno vyrostl), HDD si dokoupím a nainstaluju zdarma Ubuntu. Jasně, jsem teď trochu mimo zadání, jmlc to chce na hry. Chci to do multimediálního centra, snad mi odpustíte, když se tak trochu svezu a zeptám se: dá se to? Je to HP, 2 roky záruka, no nekupte to za ty prachy?

Tohle byl slušný počítač 6-7 let zpátky. Na dnešní hry opravdu ne a s tou grafikou ani na ty hry před sedmi lety. Navíc je do této skříně ani normální velkou grafickou kartu nenacpe, bude muset shánět nějakou low profile a to budou zase peníze navíc.
Jediný, který napsal reálný rozpočet má novější hry je ernie.
doplněno 04.12.15 07:31: Na to tvoje multimediální pc by to stačilo
bruno*

Před 6 - 7 lety už měly low-endové počítače 4GB RAM?

Jako HTPC absolutně ne. Vždyť to nemá grafiku (HDMI) ani zvuk. Leda taky dokoupit. A nezanedbatelná je taky hlučnost. Kdo ví, jak ten krám řve. Ono se to nezdá, ale při sledování filmů ruší i trošku hlučnější větrák.

Myslíš na ty repase? Tak to se jistě dá, ale jsou to podle mě vyhozené peníze... A hrám to nijak nepomůže.

joudic*
hodnocení

0x

jestli je 10 let stary tak jedine co vam zbyde bude prazdna skrin a disky, a do te skrine se nove grafiky nevlezou, takze vam zustanou tak maximalne disky :) tzn nic co se tyce HW :)

bruno*
hodnocení

0x

jmlc: mně šlo o to, jestli low-endové počítače z doby před 6-7 lety, takové ty standartní kancelářské pc, už měly 4 GB? To se mi nezdá. Mám z té doby NTB s 1 GB a to byl tehdy standart. Myslím si že ten HP, na který jsem se ptal, je o dost mladší.

Tak ty průměrné PC pro větší firmy asi měly v základu jen 2GB, bez grafiky nebo s nějakou slabší, slabý zdroj,... Ty základové desky právě měly omezení max. 4GB RAM - což v případě grafické karty s 500MB by bylo zbytečné krmení ...

Přidávat do nich jednotlivé komponenty se dalo celkem úspěšně, ale v podstatě zbytečně. Já si přidal ze 2 na 3 v době, kdy jsem z XP přešel na W7. Také změna grafiky mne neminula - původní se spálila, hodil jsem tam obyč radeon9600PRO z aukra.

Pokud máte chuť skládat ze starých použitých dílů, můžete se ve finále dostat na nepřiměřenou částku ke kvalitě a výkonu.

Raději bych využil akčních slev po Vánocích a koupil třeba na splátky 10x10%

hodnocení

0x
Desetiletou plečku bych vyhodil celou. Case jsou dnes lépe navrženy, zdroj je nejspíš před kolapsem s vyschnutými kondíky, hdd malý a pomalý. Použiješ tak klávesnici a myš...

vojtacyrany
hodnocení

0x

dobrí den asi chcete předelat starí počítač na herní tak si musíte sehnat procesor alespon 4 jadro ale ten neni moc herní 6jádro to uz je lepší

Vojtíšku, nejprve to chce dodělat 5tou třídu, pak nějakou zkušenost, pak můžeš radit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]