Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skenování a úpravy

Od: egret* odpovědí: 8 změna:

Zdravím a prosím o pomoc ohledně ukládání skenu tak, aby byly možné následné úpravy. Vyzkoučela jsem různé způsoby, ale počítač stále hlásí, že "barevně indexované soubory nelze upravovat". Laická otázka zní: Jak mohu soubor barevně odindexovat? :)) Děkuji Egret

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

A sken ukládáš v jakém formátu? Obrázek JPG? Asi ne.

hm*
hodnocení

0x

Co to je za editor? I indexový obrázek by mělo jít editovat.

V GIMPu je to "režim": Obrázek>> Režim>> RGB/Odstíny_šedi/Indexovaný.

A to skenuješ do GIFu? Skenoval bych, zvlášť, když se bude ještě upravovat, do něčeho bezeztrátového, klidně do BMP, ztrátově (GIF, JPG, PNG) bych uložil až výsledek.

egret*
hodnocení

Dík za odpověď, jedná se o sken textu tak, aby byl co nejlépe čitelný. Vyzkoušela jsem různé formáty a pak se rozhodla pro obrázek, který by si příjemce mohl sám upravit. Bude se posdílar milem. Při všelijakém tom přenastavování nakonec nešlo obrázek ani oříznout (skenuje se to z knížky, takže je potřeba to trochu poupravit).

Jaké úpravy máš na mysli? S obrázkem můžeš samozřejmě dělat spoustu úprav, ale editovat text nelze (tedy do určité míry ano, ale nechová se to jako klasický textový editor). Pokud chceš nad "obrázkem" udělat úpravy typu sytost, zesvětlení, kontrast, ořez apod., tak s tím by neměl být problém. Chce to ale vyzradit, jaký scaner používáš, do jakého formátu to chceš ukládat a v jakém editoru to chceš upravovat.

egret*
hodnocení

Je to text pro lidi :), kteří si ho stáhnou and/or vytisknou. Pokud by se jim nelíbila kvalita pro čtení, chci, aby si ho mohli po libosti upravovat (samozřejmě spíš obrázkově než textově, světlost, ostrost, atp.) Nakonec se mi nějak podařilo vrátit se k formátu jpg/jpeg, který již jevil náchylnost k úpravám. Jak to celé vzniklo je mi ale záhadou. Jsem sice ráda, když věci fungují, ale ještě raději jsem, když vím, jak fungují. Použila jsem výbavu Office 2013 (který jsem dostala s počítačem a nějak se mi nelíbí, ráda bych nějak šikovně upgradovala), skenovala přes tiskárnu HP LaserJet 3052. Omlouvám se za trhanou kominikaci - pracuju skoro nepřetržitě a téměř padám. E.

Tak toto zařízení neznám a tudíž ani nevím, jaké možnosti komunikace poskytuje (rozuměj tím nastavení různých parametrů před vlastním skenem). Moje zkušenosti jsou takové, že kromě ovladačů se volitelně instaloval program, který tvořil jakousi nadstavbu nad skenerem a v jeho prostředí se při náhledu nastavily požadované parametry (kterých se pak využilo pro další skeny anebo při změně předlohy se provedl nový náhled). Jako výstup se volil buďto obrázek v různých formátech anebo soubor OCR (který převádí obrázek (myšleno text v "obrázkové" formátu) na text - kvalita a míra chyb je odvislá od kvality předlohy).

Pokud naskenované obrázky přesto potřebují doúpravit, tak více než Office doporučuji nějaký editor pro rastrové obrázky. Je otázkou o jaké objemy skenování půjde - zda se jedná o jednotky stránek anebo celou knihu. Pro lepší posouzení skenovaného výstupu by bylo dobré, kdyby jsi zde dala odkaz na nějaký naskenovaný materiál.

egret*
hodnocení

Dík za sdílení a dobré rady. Jen tak na ukázku přikládám jeden z obrázků. Doufám, že brzu najdu čas si v klidu projít a vyzkoušet všechny možnosti. Přeji klidný adventní víkend. E.

Skenování a úpravy
hm*

Na poslání oskenovaného textu internetem bych ten GIF asi použil taky. A ještě bych mu před tím "vybělil" papír. Jedná-li se o samotný text, dá se pak naindexovat třeba jen na 8 stupňů šedi, GIF vyjde docela malý a přitom bez jpgčkových "chlupů".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]