Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozlišení monitoru - nelze nastavit?

Od: hruuuza odpovědí: 33 změna:

Dobrý den koupil jsem plochý monitor LCD, bohužel grafická karta neumí nevím proč požadované rozlišení. Je to Gainward Bliss 8600 GT. Monitor má základní rozlišení 1280 x 1024. To je poměr stran 1,25.

Bohužel mi nevyhovuje, vše na obrazovce je titěrné, malé, nepoužitelné. Lepší je pro mně 1024x 768 co karta nabízí.. 800x 600 je zase vše moc veliké.

Ale teď, po půl roce*zed* jsem náhodně v souvislosti s podobným problémem nastavení u jiného počítače zjistil a potom teda i měřením ověřil, že na mém monitoru kruh není kruhem, ale šiškou. Tak jsem rozlišení přepočítal a správně aby byl kruh kruhemby tedy mělo být 1024x820 nebo 960x768 !

Karta je z roku 2007, tak se divím že neumí rozlišení LCD monitorů,*ee* a nabízí jen standartních 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x1024 v různých frekvencích a barvách. *nevi* Přitom na jiném, mnohem starším počítači s integrovanou grafikou jde nastavit i jakési takési rozlišení i pro širokoúhlý monitor, protože nabízí i více druhů rozlišení!

Docela mně to mrzí (když už o tom vím*zed*) Dá se s tím něco dělat?

Díky moc!

doplněno 22.11.15 00:04:

Monitor je starší, Fujitsu - Siemens P19-2, připojen přes DVI konektor, ovladače nainstalovány, ale nemá to vliv.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomas11*
hodnocení

1x

Pokud karta i obrazovka nabízí rozlišení 1280x1024 tak by mělo snad být vše v pořádku. Pokud se Vám zdá malé písmo nebo ikony , nebo prohlížeč , tak to změnte ale rozlišením obrazovky.

hruuuza
hodnocení

tomas11 Všechno je malé! Proto mám 1024x768. Nevím jak to jinak nastavit.

tomas11*

Pokud máte Xp tak snad si dobře pamatuji pravým myšítkem na obrazovce tam co měníte rozlišení , jsou další karty na písmo , okna atd -tam by jste to měl nalézt.tam to bude . a nastavení stránky prohlížeče to taky myslím bylo ,jen hledat , bohužel nemám, teď nic s XP tak to nepopíši přesněji , určitě tu bude někdo s XP a popíše to.

hodnocení

1x

Na LCD si nastavte nativní rozlišení, jinak bude vypadat strašně všechno. A ve WIN si nastavte velikost písma a ikon na třeba 125%. Já mám na notebooku (15,6") FULL HD display (1920x1080), takže tady je to docela nutnost, ale nikdy by mě nenapadlo nastavit nižší rozlišení.

doplněno 22.11.15 11:37:

Jinak 1280x1024 na 19" monitoru mi přijde teda dost velké, nechcete spíše uvažovat o návštěvě optika? Dřív jsem měl toto rozlišení na 17" a připadalo mi to tak akorát.

doplněno 22.11.15 11:39:

jinak jsem dodnes nepochopil, proč mají tyto monitory tak podivný poměr stran 5:4, když všechny ostatní (neširokoúhlé) mají 4:3 (čemuž by odpovídalo rozlišení 1280x960)

Rozlišení monitoru - nelze nastavit?
hruuuza
hodnocení

mikihans: V zobrazení nic takového nemám. Moje nabídka vypadá úplně jinak.

Proč bych měl navštěvovat optika když je to prostě všechno malé?

doplněno 22.11.15 15:48:

Tam je akorát vzhled - velikost písma a je to k ničemu, vypadá to takhle a když dám extra velká písmena zase stejně to je jen někde.

doplněno 22.11.15 15:51:

I Ikony na ploše jsou blbě, při tom 1280 x 1024 a extra velkých písmenech se tam nevejde celý jejich název.

doplněno 22.11.15 16:06:

jedno je 1024x768 a druhé je 1280x1024

Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #2
Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #3
Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #4
ctenar*

Velikost pisma v prohlizeci se nastavuje v menu Zobrazeni.

Nastav mnitor na jeho rozliseni (1280x1024), jinak nebude obraz nikdy ostry.

To, co popisuje @mikihans, je nastaveni velikosti pisem, ktere vypisuje Windows.

doplněno 22.11.15 16:42:

Vsimni si v tech mych 2 nahledech, jak se ti zmenila velikost pisma, ktere vypisuji Windows!

Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #5
Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #6
hruuuza
hodnocení

Dobře, rozlišení mám teda 1280. Stránký jsem teda zvětšil pomocí Zobrazení (horní ovál) Ale pořád jsou malé ikony na ploše, horní nabídka, adresový i vyhledávací řádek, to taky potřebuju zvětšit, není to k přečtení.

doplněno 22.11.15 16:57:

je to nějaký naprd, každou stránku kterou otevřu musím takhle zvětšit! Poradte - musím zvětšit, youtube - musím zvětšit. centrum - musím zvětšit, atd. *ee*

ctenar*

Zmena velikosti na plose: navod

doplněno 22.11.15 17:43:

Trvala zmena velikosti standardniho fontu v prohlizeci: menu, Nastroje, Moznosti, Obsah, Fonty & Barvy

jo, ono u XPček tohle ještě moc vychytané nebylo, myslel jsem že máte WIN7 či ještě něco modernějšího.

No tak jinak, já když potřeboval mít rozlišení jiné než nativní na tom 17" LCD s 1280x1024 (například nižší rozlišení u her, třeba 1024x768 nebo 800x600), v nastavení grafiky jsem si nastavil, aby udržovala poměr stran. Sice jsem tak přišel asi o centimetr obrazu nahoře a dole (černé pruhy), ale obraz nebyl roztažený, vyhovovalo mi to tak mnohem víc než deformace obrazu.

Najdete to v Nvidia Control Panel - Display - Adjust desktop size and position - Scaling Aspect ratio, a perform scaling to GPU.

i v XP lze nastavit % zvětšení, i velikost písmen - není problém, jen hledat. Bohužel je už nemám - nemohu dát obrázek

hruuuza
hodnocení

Já fakt nevím co s tím. To 1280x je (jen nepatrně) ostřejší ale písmo je příliš tenké oproti 1024x, takže je blbě vidět a to vidím dobře. Na těch 1024x je písmo mnooooohem výraznější.

Dal jsem to v nastavení zobrazení VZHLED - VELIKOST PÍSMA - EXTRA VELKÁ PÍSMENA a EFEKTY - POUŽÍVAT VELKÉ IKONY ale je to naprd, zvětšilo se pořád JEN NĚCO . Třeba okna jiných programů stejně zůstala příliš malá, jak jsem psal písmo je příliš tenké a tudíž málo výrazné, každé jiné nově otevřené stránky serverů musím v prohlížeči ručně zvětšovat*ee* . Prostě je to k ničemu. Neexistuje nějaký prográmek kde se dá to rozlišení ručně a trvale upravit? prostě po naběhnutí Woken se to samo nastaví na mnou zvolenou hodnotu? To by bylo pro mně asi nejlepší než se s tím takhle babrat a je to jen pro zlost.

Stejně to budu muset udělat i na počítači mého táty, má ještě větší monitor, navíc širokoúhlý (základní rozlišení 1680x něco) a on nosí brýle, a stěžuje si že se mu to písmo špatně čte, navíc ta jeho grafárna umí prdlajz možnosti tak ta nekruhovitost kruhu je extrémní. Prostě zvolím si vlastní rozměry, nebo jak tu grafiku oblbnout a nebudu muset furt cokoli zvětšovat, upravovat atd..

tomas11*

něco nastavujete špatně mělo by to zůstat pro všechny stránky.

doplněno 22.11.15 17:49:

ještě mrkněte na nastavení grafiky

doplněno 22.11.15 17:53:

mimochodem nemáte nějaký neaktualizovaný prohlížeč?

hruuuza
hodnocení

Ale já fakt už nevím co mám kde udělat. Prostě na každém serveru to musím znova nahoře v zobrazení zvětšit. Zobrazení - velikost stránky - Zvětšit. Je to fakt naprd.

doplněno 22.11.15 17:57:

Je to Mozilla, není to úplně poslední verze ale i na té poslední to takhle nejde.

tomas11*

bohužel Mozzilu nepoužívám neznám

doplněno 22.11.15 18:05:

Nevzdávejte to určitě to jde , pokus omyl , a pak na to přijdete

doplněno 22.11.15 18:19:

ještě mrkněte na ovládací panel grafiky

hruuuza
hodnocení

Víte, třeba mně ale takovéto rozlišení vyhovuje, nebýt té nekruhovitosti. To je jediné co chci vyřešit.

U táty to bude horší, díky tomu širokoúhlému monitoru a kartě co prd umí. To písmo u mně na počítači (19", "normální rozměry", 1024x768) se mu dobře čte, protože je výrazné. Na starém skleněném monitoru 19" ho měl nastaveno taky, to přečetl dobře, protože všechno bylo veliké a výrazné! Teď má nový ale širokoúhlý - na výšku stejný - a karta toto širokoúhle neumí, tak je to celé roztažené a zdeformované. Dal jsem mu tedy jiné, které tak nějak udělalo kruh kruhem ale to je vyšší které ale udělalo všechno malé a blbě se to čte, to už je snad na čtení pod lupou*zed*.. On se v počítačích nevyzná - a já taky moc ne, to potřebuju nějak vyladit a už to řeším pár dní a dochází mi trpělivost. Furt se někam proklikávat, něco přenastavovat a pátrat kde to nastavení vlastně je, jestli tam teda vůbec je *ee*co kde odkliknout a proč nejde je už nad moje síly.*modla*

Copak není nějaký prográmek kde se to dá někde nastavit - u mně 1024x820 a u táty já nevím třeba 1024 krát ten jeho přepočtený poměr?

tomas11*

Tak pokud karte neumí základní rozlišení obrazovky tak to může být problém , ale jinak by být neměl.

doplněno 22.11.15 18:43:

Ve vašem případě píšete že umí a u otce asi ne.

hruuuza
hodnocení

Obě karty umí základní rozlišení monitorů, které k nim jsou nyní připojeny. Ale já chci u sebe i u táty nastavit menší, a to už je problém. Prostě na kartách nelze nastavit nižší rozl. v přesně shodném poměru stran jako to základní*ee*. Tak to musím takhle pracně a složitě obcházet - velkými ikonami, velkým písmem a stejně to funguje jak kde, je to pro mně složité, když nevím přesně co a jak a kde a jestli to vůbec jde..

U sebe jsem se vrátil zpět k 1024 x 768 s tím, že teda holt kruh není kruhem*zed*

doplněno 22.11.15 19:08:

Pro mně je to nejschůdnější cesta, jak zvětšit na monitoru vše bez výjimky. Takhle jsem musel upravovat kde co - ve Windows a ještě v prohlížečí s různě nejistým výsledkem že něco jde, něco ne .

ctenar*

Copak není nějaký prográmek

Ten program uz je primo soucasti Windows a i prohlizece.

Posli sem otisk obrazovky co mas nastavene ve Windows a v prohlizeci, jak jsem radil vyse.

doplněno 22.11.15 19:10:

Jeste doplnim - menit velikost textu zmenou rozliseni obrazovky, je blbej napad! To je jako zvysovat max. rychlost auto tim, ze nasadim o hodne vetsi kola. *zed*

hruuuza
hodnocení

U sebe jsem to vrátil všechno do původního stavu, ten byl pro mně nejpoužitelnější.

Ta moje karta prostě nabízí 800x600, 1024x768, 1280x1024.

A jaká je teda nejschůdnější cesta bez toho otřesného proklikávání kamsi a hledání kde co je?

Psal jsem taky o problému s výrazností písma, u nižšího rozl. je tlustší a líp čitelné.

U táty nevím, to zjistím možná zítra co to umí nebo spíš neumí. Už ho nebudu rušit.

ctenar*

Ted jsem to u sebe zkousel. Moje navody jsou vyse. Takto jsem to mel u sebe v tom menu Obsah - Fonty - Pokrocile (mam angl. windows, proto to mam v anglictine)

Tenke pismo - viz moje odpoved vyse (zvol jiny font=druh pisma)

Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #7
Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #8
Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #9
hm*

Tady je krásná ukázka, jak jsou dnešní weby psané blbě. Úplně všechny (až na naprosté výjimky). Popírají jednu ze základních vlastností webu, že "každé zařízení zobrazuje jinak, proto stránka musí být sestavena tak, aby nedošlo k jejímu rozbití při jakémkoliv zpracování". Rozformátované texty, schované za bůhvíčím, občas kus něčeho chybí, ... Hrůza.

ctenar*

Jo, je to prasecina.*bum*

Staci si otevrit CSS stranky, podivat se, jestli tam maji absolutni jednotky a predepsany font a hned poznas, jestli to psalo prase bez znalosti webu nebo opravdovy koder.

Asi tam travi vice casu tim, jak zajistit optimalni zobrazovani reklam *zed*

Ona Poradna taky nefunguje na nicem jinym nez na jednom rozliseni :(

ctenar*

každé jiné nově otevřené stránky serverů musím v prohlížeči ručně zvětšova
Mas zatrzeno, ze chces pouzivat svoji velikost pisma?

písmo je příliš tenké

Tak si zvol jiny font (druh pisma), ktere nema tenke tahy.

hruuuza
hodnocení

Tak jsem si to rozhodil úplně a je to horší než předtím*zed*

doplněno 22.11.15 21:18:

Asi to vzdávám, jsem rád že s mi to povedlo jakžtakž dát do stavu jako předtím*uspech**ua*

hm*
hodnocení

0x

Taky obvykle používám rozlišení menší, než nativní (ale snadno se do plného přepnu).

Nejdřív bych zkusil nějak zjistit, jaká všechna rozlišení tvoje grafika umí. Jsem přesvědčen, že je jich víc, než ta uvedená 4. Pak bych si z nich to správné (nebo nejpodobnější) vybral. No a nakonec bych klidně nastavil jiný monitor, skoro bych řekl, že je jedno jaký, hlavně aby na něm Widle daly na výběr požadované rozlišení. Kdyby pak chtěly prskat, že monitor nesouhlasí, tak bych jim detekci monitoru vypnul (jestli to jde; myslím, že na to kdysi bylo zaškrtávátko).

hruuuza
hodnocení

To už jsem zkoušel, monitor plug and Play, a jiné nevím jak se tam dávají, prostě z těchto malých jiný tam na výběr nejsou.

hruuuza
hodnocení

ctenar, tomas11: Díky za váš čas a rady, ale s tím si asi neporadím. Fakt je toho hodně k nastavení, je to dost složité.

doplněno 22.11.15 22:51:

Ono ještě tady něco taky je, ani nevím co to má dělat, ach jo.

doplněno 22.11.15 22:55:

Ono ještě tady něco taky je, ani nevím co to má dělat, ach jo. Ale to zase chce restart.

Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #10
Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #11

No a jste doma. Nastavte nativní rozlišení 1280 x 1024 a ve "Vlastní nastavení DPI - poměr v procentech k normální velikosti" nastavte aspoň 125% - zkoušet a mělo by to být Ok. Někde by měla být záložka či řádek "vylepšení písma". Já to přesně tak měl na starém PC s totožným rozlišením monitoru. Pokud nastavíte nižší rozlišení na LCD monitoru, tak budou neostré písmena, obrysy. Jiné nastavení rozlišení tolerovaly jen CRT monitory.

Ano, jednoduše nechte nativníá rolišení, tedy nastavte to co mámonitor, tedy 1280x1024, Pak použijte to nastavení DPI, tím vše zvětšíte, a bude to vypadat (v rámci možností) jako v menším rozlišení, a zároveň nedojde k deformaci obrazu, a například ten váš kruh bude kulatý...

tomas11*

*ua**palec*no hurá , už se to blíží , hlavně to nevzdat.

hruuuza
hodnocení

To písmo se mi pořád nedaří zlepšit, někde je silné a jinde zase slabé že je špatně vidět.

Tutu větu když napíšu na mém monitoru tak písmena jsou slabá, skoro vlasová. Na těch vložených obrázcích jsou výrazná. To co je silně, je OK, to co je normální písmo, je špatně čitelné.

Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #12
Rozlišení monitoru - nelze nastavit? #13
ctenar*

na mém monitoru tak písmena jsou slabá, skoro vlasová
Musis si nastavit v prohlizeci svuj font (druh pisma), ktery ti vyhovuje kvuli tlustym tahům a zaskrtnout tu volbu že chceš používat svůj font a ne ten, který stránky mají přednastavený. Postup už jsem poslal (menu, nástroje, možnosti, obsah, pokročilé) i s obrázky.

Jaké fonty máš dostupné na svém PC ti ukáže přehledně např. program WinFontsView.

hruuuza
hodnocení

Už jsem to nějak nastavil, ale je to prostě - divné. Něco se zvětšilo, něco ne, stejně si ty všechny stránky musím donastavit ručně. Nastavil jsem tu čitelnost pomocí ClearType, tak se písmena zlepšila, ale na ploše když si otevřu okno prográmku na propojení s telefonem, tak i při 120dpi je menší než bylo předtím. Už to nechám být, tři dny ladím počítač dlouho do noci a stejně to není pořádně hotovo, fakt nemám sílu se s tím patlat*blee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]