Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z ničeho nic pomalý internet

Od: dusansvec odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám problém s internetem, respektive s tím, že z ničeho nic ztratil strašně moc na rychlosti. Obvykle mám podle dsl.cz kolem 8MB/s, ale prakticky během minuty se mi internet zpomalil a nyní naměřím max. 3MB/s a i to je ta horní hranice.

Dá se nějak např. pomocí nějakého programu zjistit, co by mohlo takovým nenadálým zpomalením stát? Nebo pokud se s tím někdy někdo setkal, tak jak jste to řešili?

V případě, že budete potřebovat znát nějaké údaje, tak vám je rád poskytnu, ovšem nevím jaké.

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

restartovat PC, pokud nepomůže vyčkat druhého dne a pak řešit s poskytovatelem... :)

Nevím jakou máte linku, ale pokud jí sdílíte s 10ti lidmi a zbylých 9 teď stahuje jak o život je to normální, bohužel. Agregace je stále běžná.

doplněno 21.11.15 20:45:

cs.wikipedia.org/...

Agregované – jsou nabízeny zejména pro střední a menší firmy, domácnosti, neplacené hotspoty, mobilní sítě. V pravém slova smyslu znamená spojování, seskupování, shlukování. V tomto případě označuje, že linka shlukuje několik klientů pro dosažení garance. Agregace se udává v poměru x:y přičemž x znamená minimální podíl a y maximální podíl z rychlosti. Agregace internetu 1:10 znamená, že klient mající např. rychlost internetu 10Mb/s v agregaci 1:10 má dynamickou rychlost připojení v rozsahu od 1 Mb/s až 10 Mb/s přičemž reálná rychlost zpravidla nabývá hodnot primárně určené rychlosti tj. 10 Mb/s. Vyšší agregace tj. sdílení linky může způsobit nárazová zátěž linky například "v denní špičce".

dusansvec
hodnocení

Doma jsou na internet napojeny max 2. počítače. Restartovat jsem zkoušel jako první ale nepomohlo to. Uvidím teda co zítra a kdyžtak v pondělí zavolám poskytovateli.

Děkuji

ta agregace není jen v rámci domácnosti, ale v rámci např ulice... prostě x lidí sdílí jednu linku a dělí se o rychlost. Když jí příliš využívá jeden, zpomalí to ostatním. Při běžném prohlížení to mají rychlé všichni, ale při stahování velkých souborů se to už projeví :)

Předpokládám, že všechny PC u vás doma mají internet stejně rychlý = stejný problém :)

bruno*
hodnocení

0x

Měl jsem podobný problém. Protože se to stalo taky u vás náhle, nemůže jít o problém s agregací uživatelů apod. Poté, co jsem se ujistil, že taky ze strany providera je vše OK, začal jsem hledat problém u sebe. Vyčistil si disk a z téměř naplněného se dostal na 90% - i smazáním nekterých filmů. Avast, který jsem si nově nainstaloval, mi taky vychytal pár virů. Dále jsem zjistil, že většina automatických aktualizací Win mi taky ničí pc, a tak provádím pravidelně obnovu systému. To všechno mi pomohlo. Nicméně z Windows se chystám utéct a půjdu do Linux - Ubuntu. Možná by někdo řekl, že rychlost internetu nezávisí na typu OS, ale závisí na jeho zdraví a funkčnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma agregace

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]