Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šachovnice v html

Od: blechta® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

Asi se sám už nekdy stalo, že máte problém, a nejste ho schopni, za žádnou cenu sami vyřešit. To se stalo právě i mně...Dostali jsme za úkol vytvořit v html šachovnici, která bude využívat absolutního pozicování (mně v tomto případě přijde absolutní pozic. jako blbost) a zároveň aby byl výsledný zdroják co nejmenší (což mi s absolut. pozic. nejde dohromady). Jde o to, že jsem už něco sesmolil, ale nevím proč, ale neche to vůbec fungovat, a už jsem z toho dost zoufalej (viz čas vložení otázky). Nevypadá to tak jak chci, a zároveň to nerespetuje to co tam nastavím, ale nevím proč. Šachovnici jsem rozdělil na jednotilvé, absolutně pozicované sloupce a v nichčerné čtverce, s marginem nahoru či dolu (v lichém či sudém sloupci), aby to vytářelo efekt bílých polí, z pozadí (zase kvůli zemnšení kódu) co je ale problém, že pozice sloupců se z neznámého důvodu stále snižuje (asi top), ale nevím proč, když všechny sloupce mají nastaveno top: 0px, a každý je předtím ještě vyresetován, aby náhodou nemohl přebrat hodnotu od jiného prvku v css, a stejně ten zmetek nefunguje, a já ho musím zítra odevzdat, a za toto pochopitelně nedostanu hezkou známku, a ještě budu učitelem veřejně ponížen, za to, že nevím jak to udělat... Proto vám moc prosím, zda.li by mi někdo nebyl schopen vysvětlit a případně opravit, co je tam špatně? Předem děkuji..

Tady je link: student.sps-prosek.cz/...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

1x

to je tak kdyz nekdo neumi css a za kazdou cenu tam cpe otevrene css tridy, ktere ovlivnuji uplne kazdy element :) take tam chybel float, ten jsem dopsal primo do html, aby bylo videt kam

jsfiddle.net/...

mimochodem zobrazovani kodu tady nikdy nefungovalo, je to zbytecne, lepsi je fiddle

doplněno 19.11.15 01:09:

tak jsem to jeste zkratil na minimum znaku jsfiddle.net/...

doplněno 19.11.15 08:34:

idcka jsem pouzil jen proto, ze id= je kratsi nez class=, vy jste tam mel chyby v css a proto to nefungovalo, a zaroven chybel float... float musi byt vzdycky, na radcich o to vic (na kazdem) a na obal divu je pak clear:both... nicmene cele je to zvracene a jestli to neni ukol do skoly nebo ja nevim, tak takhle bych to nedelal

hodnocení

Mnohokrát děkuji... Takže jsem vlastně měl místo class použít idčka? (mně to napadlo, ale nedošlo :D) Jinak na float jsem si vzpoměl až když už jsem ležel v posteli, že by tam asi měl být *smich*. Ještě mne napadlo... Nešlo by to udělat z těch sloupců na řádky, a tak se zbavit floatu?

hodnocení

Já bych taky takhle normálně nedělal, protože to není moc použitelný na cokoloiv dalšího. Jinak Mám problém se svým budoucím webem, a to sice, že mám menu s fixním pozicováním jako lištu nahoře, a pak mám dva divy (content a levej panel) a ty mám zabalený do divu page oby divy uvnitř mají float left, aby byly vedle sebe, co je ale problém, že ten div ve keterém jsou se zobrazoval stále v levém horním rohu, což jsem nepochopil, následně mi tam učitel do divu page, do styloposu připsal float left a už to funguje, akorát to není na středu, a já potřebuji, aby to bylo na středu, ale nevím co s tím, protože bez floatu to nefunguje, a nevím co s tím jinak udělat. Jinak ty dva divy jsou v divu page proto, aby mohla být dole patička, která se mi také nedaří nějak nastavit, aby byla po celé šířce (width: 100% prostě nechtělo fungovat) a pokud page neměl float, tak se patička nacpala pod menu. tady je link: blechta.cekuj.net/...

joudic*

div 0 auto

div clear both

div float left - div float left - div float left...div div div konec

div div konec

hodnocení

Heh nějak jsem vás nepochopil jak jste to myslel, že to takto funguje (s čistícími divy) to vím, ale nevím kam jste myslel, že to mám dát...jediné co teď potřebuji je vycentrovat obsah, to že to na mobilu dělá psí kusy mne zatím nezajímá... (tam mi nechce ani fungovat height 100%)

doplněno 19.11.15 18:43:

Tak na mobilu jsem to už opravil, šlo o to, že internet explorer, ani mobilní prohlížeče stále nepodporují display: flex...

host*
hodnocení

0x

Nedopovídám na otázku, omlouvám se, nemám tolik času, abych váš zdroják kontroloval. Absolutní pozicování chce učitel asi proto, aby čtvrce byly čtvercové i na monitoru 4:3 i na širokoúhlém 16:9. Někdo by šachovnici udělal jednoduše tabulkou table s definovanými rozměry buněk...

hodnocení

Ano, já bych taky použil tabulky...

stranger*
hodnocení

0x
Stejnak by bylo nejlepsi udelat v php loop a nadefinovat pres css pouze jeden element, ono by se to pekne vyskladalo a kod by byl tak na 25-30 radku maximalne.
hodnocení

to je zbatečně složité, mně bohatě postačí, když mi řeknete, jak to vycentrovat, a zároveň aby ten obalovací div nebyl v levém horním rohu... toť vše...

stranger*

31 řádků a není zač. *smich*

< ?php
$vyska = 8;
$sirka = 8;

for($y=$vyska; $y>0; $y--) {
for($x=0; $x<$sirka; $x++) {
echo (($x+$y)%2==0)? "": "";
}
}
?>

doplněno 19.11.15 19:35:

Omlouvám se, zde: pastebin.com/... / poradte.cz smazalo část kódu.

doplněno 19.11.15 19:41:

Upraveno: pastebin.com/...
Přidáno značení polí.

joudic*

to uz mi prijde zbytecne moc rozsypaneho caje, staci si jen urcit pocet kostek na danou velikost obalu :) cili 64 :)

hodnocení

heh, děkuji, určitě se nad tím zamyslím, ale já jsem měl na mysli docela něco úplně jiného - šachovnice už byla dořešena... jen jsem chtěl radu ohledně mého webu, jak vycentrovat obsah, tak, aby jejich obalovací div neutíkal kamsi do rohu... viz link na moje (budoucí) stránky, omlouvám se, že jste si s tím dal tolik práce, a moc se vám omlouvám za zmatení, já jen nechtěl kvůli takové maličkosti zakládat nové vlákno

stranger*

Ále, 5 minut práce mě nezabije a třeba to ještě někomu někdy pomůže. :)

joudic*

tak by to samozrejme udelal kazdy, vcetne pocitani sudy lichy pro podbarveni divu :) cca 5 minut prace a neomezene mnozstvi divu ci velikost ctverce bez prace :) ...pro priklad blechte, jak je to zatracene slozite *smich* dostal bych to na 1 radek:

div obal
for(i vetsi nez 0 a mensi nez x) if(i == sudý) echo div black else echo div white
div obal konec

hodnocení

Obávám se, že začínáte mluvit řečí jiného kmene...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]