Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správná výška psacího stolu u PC

Od: les odpovědí: 10 změna:

Pracuji jako OSVČ u počítače doma a po několika letech mě bolí pravá ruka (kterou držím myš, jsem pravák). Měl jsem dlouhodobě výšku psacího stolu (pracovní desky) 75 cm. Nechal jsem si ho letos na jaře zkrátit, nyní mám 72 cm. Na pár měsíců bolest zmizela, ale nyní se vrací. Začetl jsem se víc o ergonomii pracovního stolu, měřím 165 cm a podle nějakých tabulek mi vyšlo, že výška pracovního stolu by měla být vůči mé výšce dokonce jen 62-68 cm, což se mi zdá ale už strašně nízko. Já na tom stole nepracuji jen s počítačem, ale také píšu, čtu, telefonuji, prostě pracuji. Výšku křesla mám 42-44 cm (špatně se to měří, sedák samozřejmě není rovný), na nižším křesle už si připadám, jako bych seděl na zemi.

Vycházím z tohoto obrázku ergotron.com/...

Našel by se zde někdo ochotný, kdo také měří jako já 165 cm, že by změřil výšku svého stolu (pokud pracujete v zaměstnání, tak toho kancelářského), jaké máte pocity, a zda vás ruka také bolí nebo ne.

(Mám nábytek na míru, nový stůl kupovat nemůžu, musím si opět zkrátit ten, co mám, je napojený na knihovnu, pracovní police a pracovní skříně, nábytek tvoří ucelený funkční ekosystém.)

(Syndrom karpálního tunelu nemám, nechal jsem se vyšetřit u neurologa a nervy pracují správně.)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Velmi pravděpodobně jsou i na toto normy-ale osobně bych si to pokud lze dal tak ysoko ,aby mně to vyhovovalo a 8 hodin práce u pc v mezích možností co nejméně unavilo!

sebod*

Já sedím u počítače minimálně 12 hodin denně. Nejlépe se mi sedí v takových těch ratanových nižších křesílkách. Stůl mám ve výšce "ohnutého loktu" :-D cca 50 cm. Myš mám v pravé ruce a tu mám podepřenou polštářem. před sebou na stole mám klávesnici a hned za ní monitor (nikoliv ve výši očí, ale trochu níž). V křesílku se můžu "rozvalit" jak chci, natáhnou pohodlně nohy před sebe atd...

hodnocení

0x

To vám asi nikdo neřekne přesně, protože nikdo neví, v jakém stavu máte rameno. A taky, kde máte myš? Na vysunovací ploše místo šuplíku? :-D Já jsem to se svým bolavým ramenem vyřešila tak, že jsem si vyjela se židlí až nahoru. Tím mi příjde předloktí níž a rameno netrpí. A také jsem si koupila textilní jakoby kobereček, aby se mi ruce nenachladily. A gelovou podložku pod myš. Takovou s boulí, aby ruka ležela co nejpřirozeněji.:-D Vy to máte určitě jinak, ale vyzkoušejte cestu nejmenšího odporu: rozprostřete pod ruce froté ručník a vyjeďte s křeslem až nahoru. Co to půjde. A pak napište.

doplněno 31.10.15 11:19:

Když tak o tom vašem rameni přemýšlí, myslím si, že by zasloužilo, aby ho vidět ortoped. Šoupne ho pod rentgen a stanoví diagnozu. Můžete mít zánět někde v pouzdře ramene, zánět šlach a je toho hodně, co by to mohlo být. Na ortopedii se čeká hodně dlouho, objednejte se co nejrychleji. Stejně budete čekat. *hej*Léčit rameno, to je hodně obtížná věc, tak ho nezanedbejte!

doplněno 01.11.15 10:25:

Les, tož, když se sejří, tak se sejří! *plac*

les
hodnocení

Já jsem neskutečný moula a smolař. Chtěl jsem nechat vyjet křeslo, co nejvýše, ale zjistil jsem, že je asi mechanismus zaseklý či co. Tak jsem to začal rozmontovávat, abych se podíval, a samozřejmě se ze šroubu vysypala rez rovnou na koberec. Tak jsem ten prášek zkoušel vyluxovat, ale zůstal na koberci flek. Ten jsem zkoušel vytřít mokrým hadříkem a samozřejmě jsem flek jen víc rozetřel, takže mám teď pod stolem 7x5 cm tmavý flek. Koberec je údajně z vlny (koupeno v Kobercích Trend) a teď jsem si přečetl, že vlna se nemá čistit vodou. Mně picne.

les
hodnocení

Zdravím babkazov! Tak jsem byl u ortopeda, ten nic nevykoumal a poslal mě ke kolegovi neurologovi, ten zjistil, že mám bloklou páteř (přitom mě vůbec záda nebolí) a že vlivem bloklé páteře se projevuje bolest ruky, neurolog mi páteř odblokl a bolest ruky během hodiny odezněla. Zajímavé je, že už na jaře jsem byl u jiného neurologa, ale ten mi jen provedl EMG vyšetření správné funkce nervů, na páteř ho nenapadlo se podívat. Dál jsem objednán k fyzioterapeutovi, aby mě naučil nějaké cviky, aby se páteř zpětně nezablokla. Civizilizační nemoci, neurolog nadával, že jsme civilizace mrzáků *ee*

hahanaj*
hodnocení

0x

taky jsem to tak měla ...ale klávesnici jsem umístila nahoru na stůl a myš taky a musím mít lokty na stole odté doby mě ruka nebolí... výšku stolu mám 77cm a židle 48cm

doplněno 31.10.15 11:31:

já měřím 168cm

les
hodnocení

Tak právě podle těch příruček o ergonomii byste už měla mít dávno bolavá záda a klouby, syndrom karpálního tunelu, hemoroidy a spoustu jiných civilizačních nemocí :-D Na tom je vidět, že nic jako univerzální rada neexistuje, každý máme nastavené tělo jinak. A pak věřte výrobcům, kteří vám vnucují zdravotní židli za 15-25 tisíc... protože bez ní prostě nepřežijete v kanceláři ani týden...

hahanaj*

není nad to když si člověk vyzkouší co mu vyhovuje ...protože nejsme všichni stejní... já tedy nikdy podle tabulek nic nedělala - prostě je mi fajn ,mám to podle sebe*smich*

hm*
hodnocení

0x

Proč držíš myš pravou rukou? Dělá ta levá vůbec něco? Dej si myš vlevo. Já jsem taky pravák a myš mám odjakživa vlevo, protože pravou píšu a tak.

Jinak si spíš vyzkoušej různé polohy a výšky a nech si tu, která ti vyhovuje nejvíc. Univerzální rada nejspíš opravdu není. A hodně záleží na židli. Já mám takové staré dřevěné křeslo, žádná kolečka, žádné nastavování, žádné naklápění, polstrování je teď asi 1 cm molitanu, opěrátka (držátka) pro ruce dlouhá až dopředu křesla, vysoká asi 25 cm nad sedák. Je prostorné tak akorát, můžu různě měnit polohu, ruce mám vlastně pořád opřené lokty o ta držadla. Neznám pro dlouhé sezení pohodlnější židli. I když nám třeba do práce pořídili nějaké "lepší" nastavitelné židle, na tohle křeslo neměla ani zdaleka žádná.

hodnocení

0x

Je sice hezké, že chcete vyřešit ideální sezení, ale co tak k tomu přidat cvičení obecně a při práci jednou za hodinu na deset minut pár cviků?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]