Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem si z Win Xp nainstaloval přes Live CD Ubuntu. Měl jsem Win XP a při instalaci se mi mělo zobrazit naistalovat vedle stávajícího systému. Bohužel to napsalo, že momentálně nemám žádný OS a tak jsem zvolil možnost vybrat vlastní (nebo nějak tak). Rozdělil jsem disky na: /,/boot/,/home,/opt,/tmp,/usr,/var. Ubuntu slibuje při spuštění počítače vybrání systému (v mém případě Win XP nebo Ubuntu.). To se však neděje a automaticky se spustí Ubuntu. Chtěl bych poradit, jak se dostat zpět do Win XP. Děkuji moc.
Dobrý den, rozumím tomu tak, že jste měl OS WIN-XP na HDD a z mechaniky jste si v PC zkoušel Live-CD s Ubuntu. Ubuntu jste následně instaloval na HDD, Live-CD z mechaniky vyndal a po restartu PC Vám naběhne jen Ubuntu, ale už ne OS WIN-XP. Pokud jste OS WIN-XP nějak nepoškodil (nic z něho nemazal) nebo jste neformátoval při instalaci Ubuntu HDD, tak je přepsaný zavaděč OS WIN-XP (a zřejmě v MBR). Do BIOSu nemusíte zasahovat (pokud Ubuntu nyní bootuje z HDD), ale můžete zkusit obnovení zavaděče viz odkazy. Potřebujete instalačku OS WIN-XP na CD. Zdravím!
tipypropc.cz/... tipypropc.cz/...
doplněno 26.10.15 10:36:bartas - ale, pokud Vám naběhne Ubuntu (z HDD nebo Live-CD), tak máte přístup ke všem svým datům na HDD a můžete je kopírovat (zálohovat) jinam. Ještě zkuste toto - viz odkaz si stáhněte soubor "boot.ini"(je tam modrý odkaz) a ten v Ubuntu zkopírujte přímo na disk C (přepíšete tam současný soubor "boot.ini", který zřejmě přepsalo Ubuntu). A po restartu PC možná naběhne ten OS WIN-XP.
doplněno 26.10.15 11:49:bartas - rady jsou obtížné, protože nevím, jak to v tom PC nyní vypadá. Proto nerozumím tomu, že tam na HDD nic není. Nabootujte PC opět z Live-CD Ubuntu a v něm prohlédněte HDD. Tomu kopírování zřejmě brání to, že nemáte práva administrátora (jenom odhad).
Zkuste to pod Live-CD a potom restart PC. Ale, pokud se to nepodaří, tak si pouze zkopírujete data (pokud nebyl formát HDD, tak tam stále jsou) a potom buď zkusíte tu opravu MBR (viz odkazy) nebo to vzdáte a ponecháte si Ubuntu nebo si seženete instalačku OS WIN-XP a znovu je nainstalujete.
Dobrý den, vše je tak jak píšete. Bohužel CD s Win XP nemám. Je ještě nějaká možnost? Děkuji. Nejde mi tolik ani o Win XP, ale o data uložená v něm (foto, hudba,..).
Nenechal jste CD v jednotce? Zkuste jej vyndat a spustit bez cd...
Pokud se XP nainstalovalo, pak by mělo být spustitelné z HDD. Tj. v BIOSu nastavit primární HDD, pak CD.
Z popisu v otázce ani z dalších doplnění si stále nejsem jistý, jak jste při (a po) instalaci postupoval. Když zvolíte " instalovat vedle stávajícího systému", Linux využije volné (nezformátované) místo na disku a nainstaluje se opravdu mimo stávající systém(y). GRUB se pak při spuštění PC postará o nabídku výběru systému. Linux v této fázi obvykle nic nepřepisuje, to dělá spíše Windows, když je instalovaný až jako druhý. Ale už se mi také jednou přihodilo, že Windows po instalaci Linuxu nechtěl naběhnout - řešením je to, co píše @ben v první části své odpovědi. Pokud nemáte CD s Win XP, tak si ho někde stáhněte.. použití na opravu zavaděče bych určitě nepovažoval za softwarové pirátství.
.
Pokud ale při instalaci zvolíte " použít celý disk" nebo " vlastní" a pak celý disk přerozdělíte, tak je zformátován, jsou na něm vytvořeny nové oddíly a žádná data tam nezůstanou. Takže záleží na tom, jestli jste tam oddíl(y) Win XP nechal nebo ne..
.
Každopádně po instalaci je nutné vyndat CD, jinak bude systém pořád nabíhat z něj a k volbě systému se ani nedostanete. Můžete se také zkusit z Live CD nebo z toho již nainstalovaného Ubuntu podívat na to, jak disk vypadá - buď programem GParted nebo něčím jako " Disky", " Diskový nástroj" apod. Kdyžtak sem dejte screenshot - jako je ten první obrázek v odkazu výše - ať máme všichni jasno. Pokud tam oddíl Win zůstal, možná je chyba jen v GRUBu nebo v tom zavaděči Windowsu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.