Nejste přihlášen/a.
Před třemi měsíci jsem pořídil nový externí disk WD Elements 3 TB, řádně ho zformátoval do NTFS a otestoval na možné chyby - vše ok. Postupně jsem na něj přenesl data ze staršího disku, který už kapacitně nestačil a přidal i nějaká další.
Včera jsem se dostal k hranici 1 TB, v PC s Win 7 jsem disk bezpečně odebral a pak odpojil od napájení. Když jsem ho po pár hodinách znovu zapojil, už nenaběhl. Napájení funguje, disk se točí, nepřirozené zvuky nedělá, ale jede pořád na vysoké otáčky. Zkoušel jsem více portů i více PC (Win, Linux) - nikde nic. V Linuxu ani lsusb, lsblk nebo lshw nic nenajdou. Ve Win je stejně bezradný i diskmgmt, jen Správce zařízení "něco"vidí.. neznámé zařízení, se kterým nelze dělat vůbec nic. Žádný software se k disku tedy nedostane a záchrana dat vypadá nereálně.
Ještě jsem nezkoušel jiný USB kabel (žádný nemám, zkusím během týdne). Pak mě napadá už jen jediná možnost.. disk "vykuchat"a připojit ho přímo. Už jste to někdo zkoušel? Šli byste do toho s možností, že je disk stejně K.O. a tímhle zanikne možnost výměny / vrácení v záruční době? Dá se nějak poznat, jestli je chyba v USB, desce nebo samotném disku? Na jednu stranu bych se samozřejmě chtěl k těm datům zkusit dostat, ale na druhou stranu nevím, jestli stojí za to vyhodit 3000 Kč za disk použitelný leda jako závaží..
Dobrý den, no, to je těžké rozhodování. Já bych ještě zkusil nějaký jiný přístroj s portem USB (např. TV), jestli se tam disk načte a také ten jiný kabel USB. Ale, ty vysoké otáčky jsou nepříjemný signál. Vykuchat HDD a připojit do PC lze, ale Vy nemáte jistotu, že je chyba pouze v boxu (jeho elektronice) a ne přímo v HDD. To bych raději reklamoval - těžítko za 3.000,- je luxus. Zdravím!
doplněno 25.10.15 10:31:Možná bych ještě zkusil, zda je rozdíl v připojení ext. HDD k běžícímu PC (OS) a v připojení ext. HDD k PC vypnutému, který se zapne až potom (a naběhne OS).
doplněno 28.10.15 21:44:scv - pokud jsem to nepřehlédl, tak jak se choval HDD po připojení v PC? Má stále vysoké otáčky? Je vidět v Tento počítač? Je (byl) přístup k datům?
Kuchat disk lze jen tehdy, když je v boxu použit běžný SATA nebo PATA disk, dnes už je v boxech zabudován disk, který už má svůj řadič jen s propojením USB a pak to nic neřeší.
U PATA nebo SATA disků už mi několikrát pomohlo napojit jej přímo do PC, přestože se pak ukázalo, že ani elektronika BOXu nebyla vadná. Po zformátování a znovunavrácení do boxu chodí několik let bez problémů.
@ben: kabel, příp. TV - zkusím, až se k něčemu dostanu. Připojit k vypnutému PC jsem to zkoušel ještě v noci, stejně tak jsem zkoušel zapojit napřed USB, pak napájení a obráceně.. žádná změna.
.
@bmbx: z webu ani dokumentace WD se nedá zjistit skoro nic, ale na nějakém fóru jsem zahlédl, že do řady Elements (a asi i MyBook) se dávají disky WD Caviar Green. V tomto případě by to tedy mohl být WD30EZRX, který SATA má. Teď jen jestli to risknout..
.
Nabízí se otázka do budoucna: jak tedy řešit skladování většího objemu dat, se kterým občas potřebuji cestovat a připojit ho k různým PC s různými OS a zároveň se vyhnout takhle pitomé ztrátě úplně všeho? Mít dva paralelně zapojené interní disky v boxu a k tomu ještě nějaký odolnější disk na cesty?
Aktuální informace: televize vyzkoušena - nic. Jiný USB kabel - také nic. Došla mi trpělivost a box jsem rozebral. Co se fyzické manipulace týče, tak snad ani nemůže být poznat, jestli se v tom někdo hrabal nebo ne. Typ disku jsem kupodivu trefil - uvnitř je WD30EZRX se SATA. Disk je momentálně zapojený v pracovním PC a probíhá hloubkový scan TestDiskem.. a asi ještě pár hodin probíhat bude. Rychlý scan našel jeden RAW oddíl, na kterém nic moc není - nedivím se - nesedí totiž velikost sektorů. Přímo TestDisk to i hlásí: number of bytes per sector mismatches 4096 (NTFS) != 512 (HD) . Jde to nějak opravit, resp. třeba i emulovat - jako to dělá ta deska v boxu, aniž by byl nutný formát? TestDisk by to měl umět, ale nevím jak přesně na to jít a jestli to vůbec lze udělat nedestruktivně..
.
Mimochodem, tohle teď vidí diskmgmt:
@ben: disk naběhl s PC naprosto normálně, v Tomto počítači vidět je, ale není dostupný - systém hlásí oblíbené " před použitím musí být naformátován". Otáčky v normálu. V NTFS oddílu (dle Win RAW) jsem přes TestDisk zahlédl jen .Trash-1000, autorun a RECYCLE.BIN, zbytek obsahu není. Hloubkový scan pak našel další oddíl - údajně FAT 12 - do kterého se dostat nedá. Zdá se, že hlavní chyba je ve velikosti sektorů, protože velikost toho "RAW"oddílu je přesně 8x zmenšená velikost disku.. 4096 → 512.. po tom hloubkovém scanu jsem zkusil obnovu boot sectoru oddílu, ale žádný výsledek nebo něco dělám blbě.. scan trval asi 8 hodin a jestli ho budu muset dělat znova, tak se k tomu dostanu až příští týden. A vůbec nemám ponětí, jestli by jen stačilo přes Geometry - Sector size změnit velikost nebo tím obsah disku odepíšu úplně..
Disk klidně vykuchejte, ale data jsou zakódována a nedostanete se k nim. Ale ověříte si aspoň, jestli není chyba na desce s převodníkem USB3-SATA.
Vzhledem k záruce může být lepší oželet data a reklamovat ho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.