Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám starý PC, už má skoro 15 let (ano, opravdu obstarožní), ale ta cse je prostě vynikající, žádný šunt co je tenký jak alobal. Chci z tama samozřejmě vyndat tu starou desku atd., ale mám problém, že šroubky nechtějí povolit. Já se šroubovákem v ruce nejsem nikdy moc zdatný, ale stavit PC zvládám, žádná tragédie... Akorát mě zajímá, jak ty šroubky oddělat, když jsou totálně pevné a vůbec s nima nepohnu? Nechci hlavně strhnout závit... Nevím, zda jsou zarezlé nebo tak, prostě to nejde ven. Určitě na to exituje nějaká fintička, tak bych si o ni požádal. Díky moc
Někdy se stane, že hlava šroubku je "omletá". To znamená, že původně na ni platil třeba křížový šroubovák a ten se nemá ted kde chytit. Pořádně z blízka koukněte na šroubek někde určitě bude mít kousek plochy a na tu pak zatlačíte šroubovákem. No, snad tomu mému výkladu rozumíte Já jsem to řešila teď v neděli. Taky pořád jemňounce, po lehoučku
, pak jsem trošku přitlačila a bylo to
Finta na to existuje a jmenuje se lepší šroubovák...
Jinak když šroubky utrhnete, nic se neděje a dáte tam nové. když se strhne závit v plechu, tak jej prostě opravíte, nebo nahradíte matkou.
Nevěřím že 3mm šroubkem ani nepohnete
Máte správný šroubovák? Starší, zkušený kolega, který špatně vidí, klidně šel do křížového šroubku normálním plochým šroubovákem, teď je vybavený, má nové brýle, ale i křížové šroubováky, hvězdičky i ostatní patvary na nejrůznější šroubky a je opět king. Prý vůbec netušil, že existuje hvězdička, prostě mu do ní křížový šroubovák nešel, klouzal.
Co to je za PC, když z něj po 15 letech v čistém suchém prostředí nejdou vyndat šroubky? Šroubky se zakapávaly lakem (červenou acetonovou barvou) u starých magentofonů z šedesátých až osmdesátách let, ale pouze se přikápla hlavička k podložce nebo desce, na které ležela, nikdy se nazakapávaly závity.
Šroubky bývají jištěny takovým modrým zajišťovacím tmelem naneseným na závit, ale to lze bez problémů utrhnout. Chcet to správný šroubovák. V žádném případě nepoužívejte rovný jak zde někdo radí. Použijte kříž, ale křížů je několik druhů a navíc ne každý šroubovák má ten kříž správně tvarovaný. Je potřeba použít správný kříž a správnou velikost a pak není šance aby se v hlavě šroubu protočil (pokud už není hlava žvejklá). Není na škodu kápnout WD40 nebo Shock Spray.
Dobrý den, jde to - použijete normální dlouhý, plochý šroubovák (klidně s dřevěnou násadou).
Ten kolmo "píchnete" do toho "křížku" šroubku a obouruč trhnete směrem vlevo. Zarezlé to není, ale je to pořádně utažené. Zdravím!
doplněno 16.10.15 10:01:host - to je přesně ono. Zahodit křížový šroubovák a jít po tom šroubku plochým a pevným šroubovákem. "Bednu" si položit na podlahu, zakleknout a zabrat (ve správném směru). Pak si odpočinout, nabrat sílu a útok opakovat.
Já teda nevím ,ale já mám ve starších (mám jen "starší")dva druhy šroubků-na křížový šroubovak a hvězdičko-plochý,ty křížové jsou většinou i na klíč cca5mm (maticový klíč!)
Bmbx-já mám takovou sadu -ALPHA-TOOLS MB30BX,made for BAHAG ag Manheim Germany a pod tím ještě madei PRC (čína) /tudíž kvalita asi nic moc) a nestalo se že jsem žádný nepovolil,a pokud nešel s mírným násilím,tak pomohlo ještě větší násilí.Ale možná je to tím že si myslím,že jsem docela zdatný kutil co si opravuje téměř vše co jde sám-od auta po výměnu komponentů v PC!
diesel:
já mluvil obecně o šroubkách, například i v notebooku. Ty klasické co jsou v PC skříních se obvykle vyznačují nejhorším provedením kříže.
Ohledně těch křížů, například když se hrabu ve foťákách, kde jsou malinké křížové šroubky, tak už jsem vyzkoušel mnoho malých křížových šroubováků (i velice kvalitních od věhlasných firem) a jediný, který opravdu dokonale pasuje je od Narexu.
diesel:
Já se hrabu taky ve všem asi bych mohl s klidným svědomím říci, že mám větší záběr než ty
Ohledně těch malinkých křížů je právě vidět, jak je mnoho nástrojů špatných. Stačí několik i šetrných povolení / utažení a už jsou vidět stopy po zásahu, někdy třeba jen pod lupou, ale ten narex to neudělá i kdybych s ním jeden šroubek povoloval / utahoval 100x. Je to neuvěřitelné, někomu se to bude zdát jako malichernost, ale je to tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.