Dobrylý den, chci se Vás zeptat, jestli někdo z Vás umí pracovat s programem Statistica nebo MS Excel. Více by se mi ale hodila ta Statistica. Potřebuji poradit s jedním cvičením. Mám seznam všech okresů v České republice, ale potřebuji si jich vybrat jen 50, se kterými budu pracovat. Jak to udělám? Učitel nám to ukazoval a vybrané okresy se mu ve Statistice zbarvily do zelena, ostatní zůstaly bílé a program s něma nepracoval. Zkrátka potřebuji těch 50 okresů pro výpočet průměru, mediánu apod. Děkuji. Pokud mi někdo poradí postup v Excelu i Statistice, tak budu nejraději.
s excelem tu umí řada lidí, ten výběr okresů musí být podle nějakého klíče... to je co? Počet obyvatel? Mohla by pomoci fce RANK, která vrátí číslo pozice... získáte tak např TOP10 nebo i ten váš TOP50. Zbarvení zřejmě není podstatné, ale vyřeší to podmíněné formátování právě podle RANK.
Statistica jsem nikdy neviděl... takže lépe neporadím.
honzavesely
Mohou to být libovolné okresy,ve kterých spočítám % lidí zaměstnaných v průmyslu apod. V excelu na to možná přijdu, už jsem s ním párkrát dělal, ale ve statistice vůbec netuším jak na to. Učitel nám to vysvětlil takto "je to podobné jako excel, ale není to excel, tak to zkoušejte"
honzavesely
Píšete, že umíte s excelem. Tak se zeptám, jak zadat Sturgesovo pravidlo. Do buňky napíšu = 1+3,3*log10 n, a nic se nestane. Respektive, vždy se mi zobrazí 1. Nevíte co udělat, aby mi excel vypočítal správné intervaly?
a coož takhle do buňka b2 napsat =1+3,3*LOG(B1) a do buňky b1 třeba počet okresů?
honzavesely
Už to mám. Děkuji Vám. Nicméně chyba byla ve mě a ne v programu. Zadával jsem totiž = 1 + 3,3*log(10) místo 1+3,3*log10(hodnota).. Asi mám hlavu jen na to, aby mi nepršelo do krku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.