Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Systém Windows zjistil problém s diskem

Od: dzonecek* odpovědí: 6 změna:

Od včerejška mám neustále zprávu, že systém Windows zjistil problém s pevným diskem a že mám okamžitě zálohovat soubory. Provedl jsem postupně kontroly:Eset scaner, kontrolu počítače (výkon, chyby),kontrolu antivirem Avast, defragmentaci disku. Hláška je však stále. Mám 5 let starý PC sestavený v Alfacomputeru s diskem 1000 Gb. Nerad bych přišel o fotky a videa. Co mám dělat. Díky Vám všem za radu.

Honza

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co máte dělat? V první řadě poslechnout varování a zazálohovat mimo počítač všechno, co jde. Kontroly, které jste provedl, jsou SW. HDD má ale asi problém HW. Je pravděpodobné, že brzo zkolabuje.

Vy si neděláte zálohy důležitých souborů průběžně *sok*? To může být fatální chyba, na kterou už doplatila spousta lehkomyslných.

dzonecek*
hodnocení

Mám v paměti fotky a videa cca na 600 Gb. Těžko vše zálohovat, jedině koupit externí disk a zálohovat vše na něm.

praivo*

Jestli o to nechceš přijít, tak si budeš muset koupit ten další disk a udělat zálohu, což jsi ale měl udělat už dávno.

hodnocení

1x

Někdy je jen potřeba použít systém a jeho možnosti - kdo nezná, shání programy ve smyslu "tuneHD"... Ty sice mají možnost na jedné obrazovce ukázat všechna možná data, ale opravit už většinou nedokáže...

Jdetě do složky, pravým tlačítkem myši klikněte na systémový disk, zadáte "vlastnosti"- Nástroje - Zkontrolovat - zakliknout obé a spustit - pak restart.

Kontrola disku se spustí při startování PC a trvá podle velikosti HDD a jeho chyb - někdy třeba 5 hodin...

doplněno 01.10.15 12:09:

Záloha je důležitá u věcí, co nechcete ztratit - zálohujte jen fotky a důležité dokumenty, stažené filmy se dají stáhnout zas a znovu..

Když se vám HDD zasekne a nepůjde spustit vůbec - můžete si s ním hrát jako s těžítkem... a ušetřené peníze za externí disk vám budou připomínat všechny ty ztracené fotky...

doplněno 01.10.15 18:36:

Hmm, další varianta řešení může být řádné pročištění PC - mechanické - demontovat, vysát/vyfoukat a vyčistit, vyndat HDD a paměti, vrátit zpět.

Dále bych zkusil spustit v nouzovém režimu a projel opět defragmentaci, ADWcleaner, eset-online, MAMTEST,...

Je možná i varianta s opravou systému díky originálnímu disku nebo formát... to ale vyžaduje řádnou zálohu zmíněných fotek a potřebných dat.

Zdejší poradna je trošku "omezená"v možnostech.. můžete zadat dotaz - forum.viry.cz/... - tam můžete komunikovat s odborníky krok po kroku...

Systém Windows zjistil problém s diskem
dzonecek*
hodnocení

provedl jsem vše co uvádíte. CCa po 4-5 hod kontroly se objevila hláška, že nebyly nalezeny chyby. Poté chybové hlášení Windows, že zjistil chybu s pevným diskem. Když jsem kliknul na podrobnosti, tak je jen oznámení, že problém je u ST31000AS ATA, svazek c.

Děkuji za radu, tak nevím, zda lze ještě něco dělat.

majsterjoe*
hodnocení

0x

1.Okamžitě zálohovat důležitá data o které nechceš přijít.

2.Pomocí softwaru například HD Tune zkontrolovat disk na chyby a možné problémy. Antiviry ani defragmentace nic nezjistí. od toho nejsou.

3.Podle výsledku testu se zařídit dále.

Mněl jsem podobný problém, který mi hlásil systém na mém notebooku, a nakonec byla chyba v paměti RAM.

Každopádně disky mají různou životnost. Někomu nevydrží ani záruku, někomu více než 8 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]