Nejste přihlášen/a.
Tak mě napadá, jak to vlastně funguje? Třeba když zadám prohlížeči www.poradte.cz, automaticky se otevře tato stránka. Vím, že proběhne DNS překlad, ale jak to je dále? Mohu si to představit třeba takto? - Zadám-li třeba tuto doménu, pakety s mým požadavkem putují přes směrovač do Internetu k cílovému serveru (který má tuto adresu), zaznamenají můj požadavek o otevření a zašlou mi nazpět na mou IP pakety s odpovědí, že se mi pak ta stránka otevře?
Chtěl bych v tom mít aspoň malinko jasno, nikde jsem to přesně nenašel, funguje to třeba nějak takto? Díky.
V podstatě ano. Po té, co se zjistí IP-adresa serveru, vyšleš paketem svoji žádost o zobrazení defaultní stránky (zaslání defaultních dat) z té adresy, tvůj paket se cestou směruje stále blíž k serveru (počítači), až na něj dorazí, tam se podle požadovaného portu (pro weby obvykle 80) předá webovému serveru (program), ten si tvůj požadavek přečte a pokud ho pochopí, pošle ti zpět požadovaná data (text úvodní stránky). Tvůj prohlížeč ho obdrží a pokud těm datům (textu) porozumí, zobrazí ti ho. Najde tam třeba i různé odkazy na obrázky apod., tak si o ně opět zažádá odpovídající servery.
Jen doplním, že cestou se s pakety mohou dít všelijaké věci (např. přesměrování), použije se několik protokolů, všechna data mají předepsané formáty atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.