Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám jít do Linuxu?

Od: bruno* odpovědí: 22 změna:

Uvažuji o instalaci OS Linux, ale mám obavy, jestli existuje adekvátní výběr programů (jako pro win), které by linux podporoval. Jen tak namátkou jsem prohlédl asi tucet multimediálních přehrávačů a pro Linux není uveden ani jeden:(

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

1x

Linuxu se není třeba bát. Pro základní programy existují i varianty pro linux.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, OS Linux není pro každého - většinou se lidé nechtějí učit něco nového.

Ovšem, pro internet je to OS ideální. Než budete instalovat, tak si zkuste několik Live-CD s OS Linux a až potom se rozhodněte. Pokud jde o přehrávače, tak to není problém (KMPlayer, VLC Media Player, SMPlayer). Mimochodem, já "jedu" také na OS Linux.

Zdravím!

doplněno 27.09.15 19:05:

bruno - dostal jste již řadu rad, tak jen doplním, že Total Commander (a jiné aplikace pro OS Windows) rozjedete i pod OS Linux - přes aplikaci Wine. Já mám v OS Linux i Total Commander, ale více používám obdobnou aplikaci přímo pro OS Linux, která se jmenuje Krusader.

bruno*
hodnocení

Díky bene, ty přehrávače jsem myslel jen jako příklad, napoprvé jsem měl asi smůlu, ale teď už vím, že nějaký SW pro Linux existuje, ale asi ho nebude nijak zvlášť moc. Taky jsem zjistil, že můj oblíbený Total commander, nebo třeba Avast na něm nejede. Snad nějaké podobné a stejně dobré existují i pro Linux, ale nevím to. Proto ty obavy. Nejsem v PC nijak zvlášť zběhlý, celkem nerad se učím nové věci a práce v Linuxu je asi dost odlišná. Bohužel ani nevím, co je to Live-CD s OS Linux, a optickou mechaniku nemám.

hm*
hodnocení

0x

A proč vůbec uvažuješ o Linuxu?

Jestli ho chceš z nějakých nejasných důvodů a pořád ho budeš porovnávat s WIN stylem "tam bylo to a to a tady není", "tam bylo tohle lepší a tady mě to štve", "chci přesný ekvivalent programu X a nic jiného" atd., tak zůstaň u WIN.

Jestli tě ale štve nekonečná marná snaha zbavit se všelijakých balastových takyprogramů, "zamrzání" PC během práce, sem tam rozbití OS "samo od sebe", postupný pomalý růst těžkopádnosti OS až k úplné nepoužitelnosti atd. a jsi přitom ochoten upravit svůj styl práce s PC (administraci OS a volbu programů) a občas se smířit s tím, že "tahle úžasná nová věc do USB" v LIN nejede (protože výrobce je ignorant a ty sis to nijak neověřil předem), ale na druhou stranu si zařídit věci (když si je dobře nastavíš), o kterých se uživatelům WIN nezdá ani ve snu, pak Linux zkus.

Pozn.: Mimochodem, kolik vlastně potřebuješ multimediálních přehrávačů? Mně stačí jeden, kterým přehraju prakticky všechno. Nemusím jich mít deset s tím, že každý umí něco.

bruno*
hodnocení

Pro Linux mám několik pádných důvodů, není třeba rozebírat. Jen jsem chtěl posbírat nějaké konkrétní zkušenosti.

"zamrzání" PC během práce, sem tam rozbití OS "samo od sebe", postupný pomalý růst těžkopádnosti OS až k úplné nepoužitelnosti atd.

Tohle je u Windows běžný standard? Nebo u Windows s pluginem lamou?

No, já bych především Windows nenazýval operačním systémem.

hm*

:)

První bod je běžný standard (kdykoliv WIN mají vykonat cokoliv náročnějšího), ten druhý nějčastěji s pluginem lamou, ale občas i standard, třetí je s pluginem lamou (jenže WIN se snaží vyvolávat dojem, že každá lama je schopný admin, takže k tomu vedou).

vernon
26.09.15 19:13
hodnocení

0x
Ne.

linuks
hodnocení

0x

Jaký Linux? Ubuntu, nebo něco jiného? Alternativy windowsových programů jsou, ale v menší míře, jmenují se prostě jinak, nebo to jsou úplně jiné programy. Záleží na co to chcete, je nutné specifikovat. Já za sebe říkám ano, na počítači mám tři operační systémy, vybírám dle potřeby, ale většinou jedu na Linuxu.

bruno*
hodnocení

Můj přítel má právě Ubuntu a doporučil mi ho. Od Linuxu očekávám totéž, co od win7, který mám nainstalovaný teď, ale pro můj starší NTB s 1 GB RAM není vhodný a dát zpátky XP nechci a ani nemůžu. Vím, že pro Linux základní programy jsou, ale mám obavy, že dost dalších nejsou. Vyjmenovávat je nemá cenu, mám jich docela dost. Obecně užití PC je pro multimédia, stahování, psaní, tabulkový procesor apod. (to vše půjde), ale nevím, jestli např. existuje aspoň něco podobného místo Total Commanderu a stejně dobrého jako Avast, které pro Linux linux nejsou. To je jen příklad, ještě jsem programy pro Linux moc nevyhledával, je to běh na dlouhou trať.

scv®

Ubuntu za poslední roky dost nabobtnalo a na PC s 1 GB RAM už nepoběží tak svižně jako starší verze. Doporučil bych se poohlédnout po nějakém "lightweight distru", které na starším PC půjde lépe a ještě bude mít rezervu. Např. Lubuntu a z něj odvozené systémy toho mají s Ubuntu dost společného, ale díky jinému prostředí jsou rychlejší a méně náročné. Momentálně používám Peppermint 6, který po přihlášení zabírá cca 190-230 MB RAM (vč. Docky, Conky a správce aktualizací), o čemž si W7 může nechat leda tak zdát.

.

Po alternativních programech se můžete podívat např. na abclinuxu.cz nebo na alternativeto.net (např. konkrétně alternativy k Total Commanderu zde). Pár antivirů by se také našlo, např. AVG, Avast nebo Bit Defender mají i verze pro Linux a špatný není ani "domácí"ClamAV (+grafický frontend ClamTk). Vtip je v tom, že na Linuxu antivirus víceméně nepotřebujete. Viry pro Windows tam fungovat nebudou a pro Linux jich oproti Win existuje jen zlomek. Navíc byste tomu viru musel sám dát potřebná oprávnění, jinak si ani neškrtne, resp. se nedostane nikam, kde by mohl napáchat nějakou škodu. Proto pro Linux antiviry moc nejsou a ten "dobrý"Avast by tam kromě psychologického efektu moc platný nejspíš nebyl.. nejdůležitější "antivir"je v Linuxu totiž uživatel :)

.

Kdyby alternativní programy nestačily, existují způsoby, jak rozběhnout i programy pro Win (bez záruky). Nejlepší by byl virtuální PC např. s Win XP, ale na to by vám PC s 1 GB RAM pravděpodobně nestačil. Dále existuje také "emulátor"WINE, přes který jde něco rozběhnout též, případně Play On Linux, který slouží jako takový pokročilý správce pro spouštění různých programů s různými verzemi WINE vč. nastavení.

.

Všeobecně vzato: na surfování, e-maily, multimédia a práci s různými dokumenty bude Linux více než vyhovující. Problémy můžou nastat u specifičtějších programů, jako např. účetní SW, různé databázové programy, dražší grafické programy, hry apod. Podle vybrané distribuce mohou různé kodeky a doplňky fungovat hned po instalaci systému nebo je potřeba pár věcí nastavit a doinstalovat. Nezbytné ale je nevzdávat se při první překážce a pár věcí se naučit. Využijte toho, že v okolí někoho s Linuxem máte a začněte třeba u stejné distribuce, ať máte rádce poblíž, než se naučíte základy. Přejít později na jinou distribuci, která vychází ze stejného základu, není takový problém.

.

Psal jste, že nemáte CD mechaniku - pak připadá v úvahu instalace z USB flashdisku. Stáhnete si obraz disku (image) vybrané distribuce, ale místo vypálení na CD/DVD ho ve Windowsu pomocí programu UNetbootin "rozbalíte"na prázdný flashdisk. Pak stačí v BIOSu počítače nastavit pořadí bootování tak, aby USB bylo před Hard Diskem a můžete spustit Live / instalovat Linux jako by bylo CD v mechanice. Všechny distribuce z USB fungovat nemusí, ale ty používanější by většinou měly. Pokud by s UNetbootinem byl náhodou nějaký problém, požádejte toho přítele s Ubuntu, ať vám obraz disku hodí na flashku pomocí příkazu dd (pozor, je potřeba s tím příkazem umět, " disk destroyer" se mu nepřezdívá jen tak..).

bruno*
hodnocení

Uf, tak chvílema to byla pro mně příliš těžká palba, ale snad pomůže přítel (je to ten, co se stal komárem a má už pro mně málo času). Některé informace byly pro mně docela překvapivé, jako třeba že Linux snad ani nepotřebuje antivir. Jasně, před 10ti lety jsme často kolegům tajně vpašovali do PC jako spořič nápis: INTEL INSIDE, BLBEC OUTSIDE. :-D.

Dík všem rádcům, bylo to pro mně velmi užitečné!

On v dnešním linuxu většinou není problém najít náhradu programů na které jsi zvyklý, ani v ovládání přes příkazy, jak tomu bylo před lety. Problémy s kompatibilitou svéh software mají jen zarytí pařmeni a semtam narazíš na nekompatibilní hardvér. Většinou jde ale o usb drobnosti čínské provenience tipu usb televizního tuneru. To že ti pod linuxem nepoběží tvůj oblíbený antivir je samozřejmé, protože Linux se považuje za bezpečný viruvzdorný systém, takže se v něm antiviry v běžnéých počítačích nepoužívají. Obdoba Tcm, existuje a pokud bys trval na Tcm, spustíš ho bez problémů přes wine. Jediné, na co si musíš dát pozor před instalací na starý hárdwáre jsou systémové požadavky. Ono i ubuntu jde s dobou, s nárůstem funkcí už dávno neběží plynule na všem a starší verze ztrácí podporu a kompatibilitu s novým hw. Není ale problém najít systém s nížšími nároky například Lubuntu Kubuntu, na opravdu starý počítač třeba Puppy nebo Slax.
hm*

A jej. :-|

Co pořád máš s tím Avastem? K čemu by ti byl? To chceš stavět firewall pro windowsovou síť?

Místo TotalCommanderu a Průzkumníků a bůhvíčeho všeho používám "mc" (Midnight Commander). Je to textový (nevykreslovaný graficky) program vzhledově prakticky nerozeznatelný od Norton Commanderu (z něhož všechny ty xxxCommandery vycházejí) a teď nevím, jestli TC nabízí něco, co by MC neuměl.

> Od Linuxu očekávám totéž, co od win7,
A to je to nejhorší, před tím jsem právě varoval. Takže nechceš nic moc, ale aby to "krásně" vypadalo. Mohu-li doporučit, nainstaluj si raději WIN.

kosomak
hodnocení

0x

Jednoznacne do Linuxu se vyplati jet. Nebat se ho! Funkcni, stabilni, pevny, rychly, prakticky nezavirovatelny, pekny, nenici zelezo - proste parada ... *tanec*

kangaroo*
hodnocení

0x

Zvolil bych zlaté řešení dual boot OS (Win i Linux) na jednom PC. Navíc u Linuxu se nemusíte bát nepodpory souborových systémů na 99% podporuje vše včetně Applu iOS a tak můžete pracovat i s daty uložené na oddílu pod Windows jako kdyby jste četl data z flashky či jiného disku. Například kamarád měl starší PC s HD grafikou, ale šlo o výkopávku, která už při přehrávání videa v HD 720p škubala a to měl třeba nově přeinstalován Win7. Taky jsem mu na zkoušku nainstaloval dual OS a čuměl jak puk, když přehrával HD filmy 1080p plynule na stejném PC a ještě mohl pustit jiné aplikaci na ploše :) zkuste a uvidíte.

mot
hodnocení

0x
doporucuju vyzkouset jestli najdete aletrnativu programu co pouzivate. obcas je to nemozne,pokud pouzivate nejake specificke(nebo neobyvkly hw). casto neotevrete ani excel nebo word soubor koreknte.
treba pouzivat jeden excel soubor se vzorci zaroven v linuxu a win proste nejde...
a to ze nejaky program najdete jeste neznamena,ze ho zvladnete nainstalovat, obcas je to peklo. a taky se musite kamaradit s prikazovou radkou. shrnuto pro bezne uzivatele nedoporucuju.

Instaluj si do wndlí Libre office, abys viděl, kolik je na předchozím příspěvku pravdy, podle mě je to přehnané, ale já toho excellem moc nenapáchám, Vím jen, že stránky vyrobené v Libre občas ve wordu rozhází text, jinak, než jsi ho měl zformátovaný ty ale to byl jediný problém se kterým jsem se v letech, kdy jsme doma jeli na linuxu setkal.

Libre je freeware takže je momentálně základním textovým editorem nejběžnějších linuxových distribucí.

Co se příkazového řádku - terminálu týče, tak se naučíš tak deset nejpotřebnějších příkazů a další třeba nikdy používat nebudeš. Není to o tom, že bys seděl u počítače při běžném používání a furt měl otevřený terminál.

Měl jsem linux na rodinném počítači, který kromě mě používali další 4 čtyři členové rodiny a nikdo z nich nevěděl, že nějaký terminál existuje.

mot
nekdy nemuzete na pc s win nic instalovat,napr na sluzebni ntb. stejne tak kdyz nekomu chcete poslat nejaky dokument,tezko si bude instalovat libre office.
ano, ostatni o prikazove radce nevedeli,protoze ste pocitac spravoval vy:)
kosomak

Mote, no, asi proto, aby se odlisil od "bezneho uzivatele" zvazuje Linux. Nebo jinak - ja jsem taky bezny uzivatel ale Linuxu. Nebyt otrokem, nebyt nevolnikem vlastniho PC - toto byla kdysi moje volba. Linux neni zadna alternativa, uvedomte si, ze 99% internetu bezi na debianu. Nebyt Linuxu/Unixu, tak tento sileny - virtualni svet zkolabuje..

A na vetsinu PC nebo notebooku Lin nainstalovat lze, ze jsem jich neco nainstaloval .. :D

hodnocení

0x

Dobrý den.

1. V linuxu existuje program Wine, který vytváří prostředí Win, takže by s programy neměl být problém.

2. Pokud PC nepoužíváte primárně ke hraní, ale spíše k práci/studiu/prohlížení netu, jděte rozhodně do toho!

3. Pokud již píši něco, co už předemnou někdo napsal, omlouvám se :D nečetl jsem komentáře :D

Hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]