Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

RAM status

Od: blackburn* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

mám menší problém s RAM. Mám ntb Acer Aspire E13 s 4GB RAM... nyní mi ale ve vlastnostech v "Tento počítač" z ničeho nic ukazuje 1,8GB RAM.

Nevíte co je špatně a jak to opravit prosím? :) Btw.: Mám ještě na SD slotu microSD na funkci ReadyBoost.
Díky moc za rady:)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, podívejte se do BIOSu na velikost RAM. Pokud je tam sdílená (integrovaná) grafická karta, tak by tam mělo jít i nastavit, kolik MB se má pro ní rezervovat - tím se zvětší RAM (ale, ubere se té grafice). K druhému dotazu snad jen tolik, že SD karta může mít na svém těle zámeček, který se musí přenastavit. Zdravím!

doplněno 19.09.15 22:20:

Také mám PC s modulem RAM 4 GB a integrovanou grafikou. V BIOSu jsem si nastavil pro grafiku maximum 1 GB a zbytek RAM (3 GB) je pro ostatní. Toto nastavení je stálé a trvalé.

Buď bych to změnil já nebo by toto nastavení neudržel BIOS (např. při jeho slabé baterii) či bych to mohl změnit asi i nějakou utilitou k zákl. desce. Při instalaci programů nebo her by se toto nastavení RAM nemělo měnit. Ovšem, jinak to je s využitím RAM - to je proměnlivé a řídí si to OS, který využívá i diskovou mezipaměť. A jestli tam máte OS 64-bit, tak ten si rezervuje (ukrojí) té RAMky opravdu dost. Nevím to přesně, ale možná s každou další instalací nějaké aplikace si ten OS 64-bit zase kousek z RAMky zarezervuje. Možná to je ten problém, který Vás trápí. Tedy, počáteční nastavení se nemění, ale využití ano.

doplněno 19.09.15 22:54:

No, tak RAM je v pořádku a její nastavení také. Ale, její využití je dle požadavku OS a té rezervace. U OS 64-bit to může být i 50 procent RAM - když teoreticky RAM navýšíte, tak si zase půlku vezme OS 64-bit. Prý je na to takový "trik" s vyndáním jednoho modulu RAM, restartu PC a potom dodáním dalšího modulu RAM - OS 64-bit si prý vezme jen půlku z toho jednoho modulu a ten druhý už potom ponechá celý. Ovšem, jestli to takto funguje, nevím.

Pouze jsem to někde četl jako návod.

doplněno 21.09.15 17:54:

blackburn - no, tak to už nevím. Snad se opravdu podívat do toho BIOSu, kolik to ukazuje tam. Takto se zdá, že se někdy načte jen 1/2 RAM. Ale, NTB kvůli tomu nerozebírejte - ani snad nepíšete, že se to nějak negativně projevuje při práci na NTB, tak Vás to spíše trápí jako problém nevysvětlený, než problém např. s rychlostí NTB. Já už asi více neporadím.

atj*

Ja jenom doplnim ze se to da nastavit i pres msconfig (start, spustit, msconfig) - boot, pokrocile moznosti, do okna maximum memory napiste 4096. potvrdte a restart.

blackburn*
hodnocení

No moc se mi nechce odpopojovat a zase zapojovat RAM kartu. U toho ntb bych musel sundat celý spodní kryt, odpojit baterku a možno ještě otočit základní desku.
Ten ntb mi na přeskáčku při zapínání pořád hází 4GB a 1,88GB a zobrazuje mi to jako nainstalovanou pamět, ne využitelnou.

doplněno 21.09.15 17:49:

Tak teď jsem to po naspání odpovědi viz výše restartoval a pro změnu se mi ve statusu zobrazuje 4GB (využito 1,88GB). Vsadil bych se, že kdybych teď šáhl do msconfig a změnil tam hodnoty u zapnutí na 4096, tak budu mít ve statusu jen 4GB.

blackburn*
hodnocení

Do BIOSu jsem se koukal, ukazuje mi tam ty 4GB, ale neviděl jsem tam nic, co by mi pomohlo ty hodnoty rozdělit.
Jinak podepisuje se to na rychlosti. :/ No zkusím zavolat na podporu. :)

atj*
hodnocení

0x

Predpokladam ze pouzivas 32bit verzi windows ktera muze ukazat pouze 3.5 giga RAM. Pri 64bit verzi ti to ukaze plnou hodnotu.

durnj

Nyní znamená, že dřív to nebylo? Po jaké akci?

Podívej se tak do resmon, tam uvidíš stav RAM. Taky jestli nejsi schopný se podívat do biosu na obsazení slotů (ale ono se to hodí a srovnat s údaji s biosu, jestli OS nehlásí něco jiného) se v OS(tajném) podívat např. pomocí programu speccy či hwinfo32 na obsazení slotů a zjistit, zda souhlasí celkové množství.

A taky 32bit sys lze používat až 128GBRAM (s nějakými omezeními) po aplikaci patche na jádro.

blackburn*
hodnocení

Itegrovanou grafiku to má... nějakej Intel HD grafics. Jinak msconfig mám a při psaní otázky jsem zároveň nastavil max paměť... tedy 4096mb.
Teď mě jen zajímá, z jakého důvodu a při čem se to tak přenastavuje. Při instalaci hry nebo při spuštění?

doplněno 19.09.15 22:42:

Jinak po tom restartu ty 4GB mám zpět. Jinak ntb je v základu 2x2GB... a mám 64bit W8.1

mxmaouir

JE to sice jedno, protože paměť se alokuje dynamicky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]