Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravidelné záseky HDD

Od: energystar* odpovědí: 5 změna:

Zdravím místní odborníky na pc,

mám tu jeden problém. Mám windows 7 dané na SSD, k tomu používám HDD1 (wd black, 500) a HDD2 (wd green, 1500) a HDD3(wd green 2000) jako odkladiště. Posledních pár dní se mi děje, že mám pomalý přístup ze všem HDD1-HDD3. Načítání složek, kopírování apod. je strašně pomalé, proměnlivé (u všech disků! kromě SSD, ten jede OK). Nejlépe je to vidět na puštěné hře puštěné z HDD1. 2-3s jede v pohode, pak se zvuk i obraz sekne na 1s, a pak zas 2-3s OK. A tak pořád dokola. Děje se to pravidelně, je to vidět i v benchmarku v HDDtune. Peaky kolem 100-150mb/s, pak to spadne na tu 1s někam k 5mb/s a pak to zas vyskočí. U všech HDD. SSD jede konstatně bez jakýkoliv záseků.

Systém je téměř čistý, měsíc po instalaci. Zatím nemám nainstalované všechny aktualizace, instaluji je postupně. Žádné procesy na pozadí, procesor v klidu, pamět prázdná, žadné neznámé aplikace na pozadí, aktuální antivir, s.m.a.r.ty. všech OK, kromě HDD2 který tam má už dost prealokovaných sektorů, o kterých ale vím

Moje úvahy:

1) podezřívám nějaký update windows,že mi tam nainstaloval "divné" ovladače na HDD, protože to chodilo vše v pohodě (a taky: zkusil jsem HDD3 fyzicky odpojit, start windows, vypnutí pc, HDD3 fyzicky připojen, start windows, nalezení nového hardware, chcete restart - ne, test HDD3 vše OK, restart windows, na HDD3 opět ten samý problém)

2) odchází mi základní deska - posledních 14 dní mi začalo "lupat" (jako když strčíte do elektriky reprobedny nastavené na max) v repro připojených ke zvukovce - zapnu pc, nabíhají windows, "lup" v reprácích, znělka windows, při vypínáné také - ukončení windows, "lup" asi jak to vypne proud do zvukovky a pak se vypne pc

3) chyba všech tří HDD?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

mate zapnuto indexování disků?

a máte vypnuto aby disky usínaly?

atj*

Skoda ze se clovek vetsinou jiz nedovi jak to bylo... *smich*

energystar*
Zkontroloval jsem a indexování disků je zapnuté a jejich vypínání vypnuté. Příčiny stále zkoumám ze softwarové strany, zkoušel jsem odinstalovat ovladače, ale už se mi znovu nepodařilo dosáhnout funkčnosti jak jsem popisoval výše. Udělám si záložní image disku a obnovím nějakou starší zálohu, jestli to pomůže. Pokud ne tak nejspíš se bude jednat o hardwarovou chybu, zkusím si pak pohrát s kabely a kouknout na desku v jakém je stavu.
energystar*
Tak vyřešeno. Nakonec jsem objevil vadné sektory na dvou discích, což se ukázalo být příčinou. Byl rozbitý souborový systém tak bylo kopírování pomalé a zápis na disky nešel. Po opravě jsem zazálohoval data na nový disk a oba vadné disky vyhodil (oba byly řady WD green, z roku 2011).

atj*
hodnocení

0x

Ahoj,

1) je mozne ze deska je stara/poskozena a nezvlada komunikovat s disky. Je mozne poskozeni zapojeni pomoci kabelu HDD k MTBD. Pricin muze byt mnoho. Vyzkousel bych odpojit i ostatni HDD a zkouset funkcnost u kterych se objevi problem. Smazat / Nahrat drivers HDD.

2) s tim lupnutim mi to zni velice povedome, neco podobneho jsem mel take u starsiho pc predtim nez mi vyhorel zdroj.

tezko rict kde je problem, nicmene to lupnuti muze byt i problem primo ve speekrech takze zadny obavy:-D.

Hodne zdaru

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]