Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MS DOS bootovací na cd

Od: vanasi® odpovědí: 7 změna:

Prosím Vás,jak mám vytvořit bootovací CD s MS-DOS?Ale aby tam byl jen ms dos,né nějaké opravné programy nebo tak,prostě vložím při startu PC do něj CD a nainstaluje se mi ms dos a nic jinýho.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, obecně - najdete si MS DOS ve formátu ISO. Tento soubor stáhnete do PC a vypálíte na nosič jako obraz disku. Potom zajistíte v BIOSu, aby PC bootoval z mechaniky jako první a s vloženým CD by se mělo i nabootovat do MS DOS. Ovšem, pokud ho budete instalovat, tak potom už zřejmě nespustíte OS Windows (pokud již nyní v PC je), protože se přepíše zavaděč v MBR. Těžko říci, proč to chcete udělat - možná by Vám stačil Příkazový řádek v OS Windows nebo aplikace DOSBox. Zdravím!

doplněno 31.08.15 10:26:

Budiž. Potom zkuste viz má rada. Ovšem, já bych raději volil Live-CD s OS Linux a potom na slabší NTB také jeho instalaci.

doplněno 31.08.15 10:34:

Také se podívejte do BIOSu a tam by mělo být uvedeno, kolik je RAM. Zkuste si i BIOS výchozí nebo tam něco zakázat (nebo povolit=?).

doplněno 31.08.15 10:42:

Nejsem si jistý, zda zmizí i heslo v BIOSu, ale možná by šel udělat jeho reset (vyndáním baterie od BIOSu a opětovným vložením) a potom by byl přístupný. Jinak, viz výše.

hodnocení

potřebuji to proto,protože jeden z mých notebooků se zbláznil,protože při jakkékoli instalaci OS od win98 až po WIN7 mi hlásí,že pro instalaci OS MÁ málo operační paměti,tak potřebuji do něj nainstalovat čistý dos,a pak už s nim pohnu.

Nejsem programátor ale máš jasnou představu jak ti pod dosem poběží nejnovější hardware? To jako budeš psát pro všechno vlastní ovladače? Proč ti nestačí terminál?
doplněno 31.08.15 10:30: A nebude za tou hláškou špatný modul RAM? Zkusil jsi napřed memtest z linuxu nebo nějaké live CD s widlema? Na uložto byly live verze XP i sedmiček do flešky. Jestli se nerozvášní ani live systém tak jsou RAMky podle mě v háji a žádný dos s tím nic neudělá.
hodnocení

Prosím Vás,mám tam 4GB ram paměti,dal jsem tam ůplně nové a pak i jiné funkční,a ta hláška je tam pořád.Tak potřebuji nainstalovat ms dos z cd a odtud začít znovu.Do biosu se nedostanu,je tam heslo.Tak co dál?Moc děkuji.

DOSem si v tomto případě moc nepomúžete, Stajně si ani nedokážu představit, jak byste chtěl instalovat w7 z dosu. Pokud systém hlásí, že má málo RAM, tak se koukněte do biosu, kolik má notebook sk dispozi z těch vašich 4GB, takže ho budete muset resetovat, nevěřím, že 4GB ram jsou málo :D, skoro to vypadá na vadné paměti, ale to by zase bylo divné, protože jste psal, že jsem jich skusil více a bez rozdílu, já bych tedy hledal zádrhel v nastavení biosu, případně hardwarové chybě... Co by ale mohl být problém, je ten reset biosu, kvůli kterému budete muset notebook rozebrat, a při odpojeném napájení a akumulátoru budete muset odpojit/vyndat knoflíkovou baterii CR2032 ze základní desky a po několika minutách vrátit. Někdy bývá nacvaknutá ve slotu přímo na desce, jindy bývá zatavená v bužírce a vede od ní odpojitelný kablík do základní desky...

hodnocení

0x

Taky jestli tam nemáš tunu sajrajtu> eset on-line scaner> adwcleaner> spybot> apod

jentak*
hodnocení

0x

Přenést systém z CD do HD lze příkazem SYS. Do příkazové řádky pod DOSem napíšete SYS D: C: Místo D dosadíte písmeno vaší CD mechaniky. V mechanice musí být disk s DOSem. Příkazová řádka(DOS) musí být spuštěna pod DOSem nabootovaným buď z té CD mechaniky nebo z Flash paměti.

Pokud se toto povede, je třeba ještě překopírovat asi tři systémové soubory. Musím se ale doma podívat na jména. Už jsem to nejmíň 10 let nepotřeboval. Někdo snad bude vědět dřív, než dojdu domů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]