Nejste přihlášen/a.
Mám nově win7 a je to katstrofa, protože po každé aktualizaci se pc zblázní a navíc se dost zpomalil (starší pc). LZe dát zpět xpéčko, i když už nemá podporu? Vadí to něčemu?
1GB RAM není zrovna moc ani pro WXP, obzvláště po instalaci SP2 a SP3.
Starší systém samozřejmě nainstalovat lze, potřebujete instalační médium a platný klíč. A také předem sehnat na webu výrobce záklasdní desky ovladače chipsetu, komponentů integrovaných na základní desce (síťová, zvuková karta, integrovaná GK). Některé z nich bude nutné doinstalovat ručně. Pokud budete instalovat na disk s připojením SATA, budete potřebovat buďto ovladač pro SATA nebo v BIOSu přepnout režim disku na "Emulace IDE", protože instalačka Windows XP tyto ovladače v sobě nemá - instalátor se navíc domáhá instalace ovladač/....
Také mám W7 na jednom "trochu starším" stroji (téměř 12 let) pouze s 1GB RAM a dobře vím, co myslíte tím "nestíhá" Pokud byste počítač neměl připojený k internetu, klidně bych Win XP zkusil. Pokud ho chcete připojit, Win 8 a 10 zatěžují PC o něco méně než 7 a byla by to lepší varianta, než zastaralé a děravé XP (ale ten 1GB RAM bude nejspíš stále málo). Pokud Vám vadí manipulace, špehování a oblbování lidí, dejte si to slovo lepší do veeelkých uvozovek. Další možností je pak nějaká lehčí distribuce Linuxu, např. Lubuntu a další, z něj vycházející. Na tom mém šrotu to funguje podstatně rychleji než W7 a oproti XP mám stále hromady aktualizací.. ale záleží na tom, k čemu PC používáte, jestli se bez nějakého softwaru neobejdete, jaká by v kterém systému byla podpora vašeho konkrétního hardwaru atd.
Díky za rady. Pc samozřejmě používám s interfernetem a xp fachal dobře. Ale nechce se mi věřit, že by vyšší verze OS a vlastně jakéhokoliv programu pomalému kompu nějak ulevila. Všechno novější je nafouklejší. Já bych si tam Linux zdarma klidně dal, ale nevím, jestli by mi podpořil programy, které používám. Nic speciálního, běžná uživatelská úroveň. Dá se někde zjistit, co linux zvládá a podporuje a co ne?
Programy, které používáš, by v Linuxu nejely určitě. Buď bys musel použít linuxovou verzi, existuje-li, pak bys neměl žádný problém, nebo bys musel použít jiný program se stejným zaměřením a tam by mohl nastat problém třeba s načtením původních dat, nebo by ti mohla chybět nějaká konkrétní funkčnost apod. Taky je možné použít emulátor windowsího API (wine), dobře napsané programy pro WIN lze pak někdy spustit v něm.
Linux toho zvládá a podporuje strašně moc, spíš je potřeba hledat náhradu nebo možnosti použití konkrétního programu.
Na hry radši rovnou zapomeň.
Jinak jak už bylo napsáno, instalovat WIN XP klidně můžeš. Že už se neposkytuje podpora neznamená, že budou fungovat hůř, než v době, kdy ta podpora byla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.