Nejste přihlášen/a.
Zdarec, mám grafickou kartu Sapphire Radeon 2600 HD PRO pro AGP a začala mi blbnout. Buď se přehřívá nebo nevím. Co se na ní může přesně poškodit třeba tím přehřátím?
Když mám PC normálně zapnuté tak jede v pohodě, ale jakmile zapnu nějakou zátěž a to třeba hru WOT tak po chvíli hraní ztmavne obrazovka a celé PC se sekne.
Pak to hodí BSOD s kodem 116 a označením, že je chyba v [b]atikmpag.sys[/b]
Zkoušel jsem přeinstalovat ovladače, reistal win, jiné PC, jiný OS a beze změny.
Dále jsem zapnul zátěžový program FurMark a v něm se stalo po chvíli přesně to co se stává v té hře, sekl se pc a restartoval.Největší teplotu co jsem viděl byla 61 stupňů a změřena pomocí HW monitor.
Je možné, že se vlivem dlouhodobého přehřívání něco v té grafice poškodilo a přesně co? paměť? nebo jádro?
Dalo by se to třeba nějak ten atimpag.sys Fix nout?
Takže je asi po ní? Tak to si asi WOT už moc nezahraju sice mám náhradní GK s nvidia chipem ale ta má paměť jen 128Mb a tato má 512MB.
Nejhorší je, že do slotu AGP je karet po skromnu a s pamětí víc jak 512 MB ještě více.
doplněno 17.07.15 20:47:Ještě jsem chtěl dodat, grafiku jsem nikdy nepřetaktovával, ale nevím co s ní dělal předchozí majitel.
Psal jsem, že jsem ji v jiném PC už zkoušel a stejně to nepomohlo. Akorát, že tuto mám z aukra takže mi vydržela asi tak 2,5 měsíce, za 500 Kč asi drahý špás.
I tu druhou záložní(Winfast A6600GT THD 128MB AGP) mám z aukra. A teď postřehy:
Maximální teploty na Winfastu na jednom PC byly tyto :
GPU dioda 77 stupňů
GPU 75 stupňů
GPU prostředí 37 stupňů.
Kdežto na té Sapphire to došlo na 59 stupňů a konec.
Akorát by mě zajímalo co je to za chip na té druhé straně té karty je tam něco jako chipset pokrytý nějakou pěnovou podložkou a patrně tam asi kdysi býval chladič? Když jsem se na to kdysi ptal toho prodejce z aukra tak mi říkal, že neví co to tam je, jenže pokud to věděl a mě nechal v nevědomosti, tak se nelze asi divit proč karta odešla nebo odchází do křemíkového nebe.
Pokud jste přeinstaloval ovladače, chybu může způsobovat i vadný pevný disk nebo RAM; případně je chyba přímo v grafice
Zkontrolovat hard disk kvůli poškození ("chkdsk /f")
Otestovat paměť (RAM) kvůli ztrátě dat
ventilátor na grafice je v pořádku, předpokládám...
Diskem to není protože jsem schválně vyzkoušel i jiný disk na který jsem nahrál OS. A paměti jsou také ready protože jsem pomocí opravy WIN je dával testovat.
S tím větráčkem si nejsem moc jistý, otáčky mi nikdy žádný program neukázal, ale všiml jsem si už kdysi před těmi cca dvěma měsíci, že mi to ukazovalo speed fan 20% přesto jsem tomu nevěnoval pozornost. A v poslední době když jsem začal zkoušet tu náhradní kartu tak u ní mi program HW monitor ukazuje speed fan 100%.
Akorát nevím, pokud teda větráček nechladí na maximum proč to tak je a kde by případně se daly zvýšit otáčky?
Samozřejmě to přídávné napájení jsem měl zapojené.
A jaký bych tam měl dát? když je integrovaný v tom masivním hliníkovém chladiči s tím modrým plastovým obalem a který dokonce chladí i nějaký obvod. Jedině odšroubovat ten modrý plastový kryt, větráček odšroubovat a přišroubovat jiný a ještě silnější.
Jinak se znova ptám může mi někdo rozumně odpovědět co je na té GK na druhé straně toto a neměl by tam být nějaký chladič? zvláštní toto má jen tato GK pro AGP verzi ta pro PCI-E to nemá a dokonce nemá ani přídavné napájení.:
Moc děkuju za všechny rady. Moc jsme se, ale daleko nedostali dokonce jsem si musel nakonec sám "vygůglit" co to je na té druhé straně GK.
Teď už to vím, je to RIALTO můstek díky němuž lze PCI-E GPU použít i pro AGP. Akorát se rozchází názory na jeho chlazení. ATI chlazení nedává kdežto prý na některých NVIDIA je dáván pasiv.
Dále co se týče té mojí ATI GK upravil jsem na ní chlazení. Sundal jsem ten modrý plastový kryt a na to hliníkové žebrování přišrouboval větráček z chladiče pro staré AMD sockety. Akorát zatím jsem takto upravené chlazení netestoval protože se mi zdá, že ta Leadtek Winfast A6600 GT je lepší než byla ta ATI i když má 4x menší paměť. Má i lepší detekci ovladačů a více senzorů. Dokonce zobrazuje i v everestu kolik je aktuálně použito videopaměti a kolik ji ještě zbývá. Maximální teplota na GPU diodě byla zatím 84 stupňů.
A co se týče her tak třeba požitek z hry World of Tanks je lepší než byl, teď se mi FPS na nejnižších detailech pohybuje v průměru kolem 20 až 30 což mi stačí a před tím to bylo v průměru 12 až 16 FPS.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.