Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před pár dny jsem si stáhl na pc minecraft a začli i velmi horké dny kdy bylo asi 30 stupnu a v mém pokoji je až do teď celkem velké teplo a můj ventilátor u pc je teď opravdu hrozně hlučný jako nikdy. Je to tím horkem?
Zdravím, aktuální vedra PC jako celku rozhodně nepomáhají. Je třeba počítač jednou za čas vyčistit od prachu, to ještě ale není vše. Pro lepší odvod tepla je nutné vyměnit teplovodivou pastu mezi chladičem a danou součásti HW. (např. procesor a chladič. Grafický čip a chladič). Bez toho není odvod tepla efektivní (chladič a čip na sebe nedoléhají = mnohem horší chlazení = větší hluk).
Pokud nechceš, aby nějaký HW v počítači "odešel", je třeba tuto údržbu provádět. Aspoň jednou ročně; čistit od prachu častěji ale rozhodně není na škodu, naopak.
Jak radí ostatní - vyčistit od prachu. Pokud pc není v záruce, tak stačí ze skříně pc odendat boční plech (často přišroubovaný dvěma šrouby zezadu) a vyčistit kompletně, pečlivě všechny vnitřnosti, přdevším chladiče pod venilátory, ty budou zašpiněné asi nejvíce.
Jinak co se týče přepastovaná chladičů, tak to zase není tak extgreémně jednoduché, ale také byste to zvládnul. To se musí styčné plochy procesoru a chladiče od straé pasty utřít (čistým hadříkem / kapesníčkem) a poté očistit lihem či něčím co nezenechává stopy, takže žádné mýdlo, saponáty apod... poté zkontrolovat zda-li je obojí naprosto suché a pak následně nanést opravdu malinké množství pasty a rozetřít po celé ploše procesoru... Na youtube je spousta videí jak na to...
Jinak s těmi teplotami, u mně, byť mám místost s okny na sever, tak mi tu server + pc vytopí až na 39C při zavřených oknech a ani server ani pc nejsou téměř vůbec slyšet a příliš se nepřehřívají, zato já jsem vždy ve varu a musím odejít...
Hlučnost PC ventilátoru je způsobena suchými ložisky.Koupil jsem mazací spray a stříknul do mřížky před ventilátorem a bylo ticho.
JB
No fuj! Do ložisek se dostalo minimum a víš kam to zafoukalo většinu toho cos tam natříkal?! Jinak pokud se člověk snaží ušetřit/nemůže sehnat danný ventilátor, tak stačí odpelpit nálepku které je na motorku ze spoda, pod ní jsou přímo ložiska, někdy bývají zakryty takovým černým hgumovým špuntíkem. Do ložisek stačí stříknout trochu silikonového oleje ve preji a bude klid. Jinak vě většině případů stačí koupit nový větráček, který se dá sehnat do 80,- a pokud je nedílnou součástí chladiče (např box chladiče intelu, tak koupit jiný box chladič za 90-100,- na aukru například)...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.