Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s ATA

Od: blechta® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Mám pc dell optiplex 170L a nechce mi spolu fungovat Disk a CD rom, vždy fuguje jen jedno, ale obojí je jinak plně funkční. Každý z nich má vlastní kabel a oojí jsou nastaveny na "cable select" ale za žádnou cenu nejsem schopen zprovoznit obojí. Jinak totiž Windows XP nenainstaluju... Když odpojím kabel s mechanikou, a na její místo zapjoím kabel s diskem, hlásí to buď že v pc není disk, nebo že je to nenzámé "unknown" zařízení a BIoS nemá z čeho bootovat... Vždy je funkční jen Secondary Master a ostatní nejde... v nastavení není nic zakázáno a vše jsem zkoušel zapojit podle příručky (jak když to vyjede z fabriky), ale stejně nic... Zkoušel jsem už i BIOS resetovat a bez rozdílu... Jsem z toho už celej zoufalej... Co s tim mám dělat, na netu píšou akorát postup s těma jumperama, ale takto to vždy chdilo a najednou to nejede...

Díky za pomoc...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

Nastavte propojky na HDD a CD rom jednu na master a druhou na slave.

hm*
hodnocení

0x

Vyzkoušet všechny varianty. Že "to tak vždycky chodilo", to nic neznamená.

Takže 1) prolézt BIOS a podívat se, jestli není třeba zakázán jeden kanál apod., pokud se tam dá nastavit něco ručně (vybrat HDD, CD a tak), tak zkusit.

Za 2) když nejde každý disk zvlášť, zkusit je dohromady (správně přeházet jumpery) na prvním kanále, když nic, tak na druhém.

3) Zkusit jiné kabely.

Jo a taky třeba v BIOSu zkusit režim kompatibility (jestli tam něco takového je), legacy apod.

hodnocení

BIOS prakticky nic neumí, žádný kanál tam zakázat nejde, a režim kompatibility tam také není...CD mechinka byla původně na Master a disk stále na cable select, pak jsem na cable select i mechaniku a beze změny.

hodnocení

Problém vyřešen! Stačilo BIOS vyresetovat úplně - vytažením baterie. Po zapojení do sítě se ihned zapnul, vyskočila hláška invalid system configuration a pod tím to psalo Performing IDE configuration... to trvalo celkem dlouho a po restartu jsem se juknul do biosu a jsou tam oba! Juhů!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]