Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelze snížit obnovovací frekv. LCD monitoru

Od: alen odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

zatím co asi většina lidí má problém zobrazit na monitoru rozlišení s větší obnovovací frekvencí, tak u mě je to pravý opak. Mě nejde nastavit nižší.

Mám LCD monitor HP L1750.

V OSD menu v informacích má počítadlo s 11700 odpracovanými hodinami.

Je na grafické kartě připojen na analogový d-sub a na monitoru také na d-sub.

Původně jsem myslel, že se porouchala grafika Sapphire radeon plus 2600, ale pro ověření jsem monitor připojil k ntb a problém stejný.

Ještě jsem nezkoušel jiny vga kabel protože ho ani zatím nemám, DVI-D také nemám jelikož ho monitor také obsahuje plánuji přístí měsíc zakoupit přímo DVI-D kabel, pokud samozřejmě by to pak šlo pořádně?.

Na záložce monitor jdou zobrazit 3 frekvence a to 60, 70 a 75hz. V tuto chvíli mi to jede na té nejvyšší, jenže problém nastává při startu PC kdy je zcela jen bílá obrazovka protože to je monitor patrně v základním 60hz modu obnovovací frekvence, takže se nemám ani šanci podívat do biosu, když jsem se pokusil nastavit 70hz tak to silně blikalo, nesnesitelně, obraz vidět místy byl.

Jaká přesná závada může způsobovat tento problém?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Blikani u LCD monitoru nebude mit souvislost s obnovovaci frekvenci. To bylo u CRT monitoru, kde je obraz vytvaren usmernovanim proudeni tri elektronovych paprsku, ktere dopadaly na konkretni body na stinitku (RGB) a tim jej na chvili rozsvitili. Kdyz byla obnovovaci frekvence nizsi, blikalo to ...Rozsvitit modre, zhasnout, rozsviti cervene, zhasnout, ...atd...

U LCD monitoru jsou ale tekute krystaly, ktere dostavaji informaci od ridici elektroniky a jen se ruzne nataceji a tim usmernuji svetlo, ktere ale sviti neustale. Drive podsvetleno CCFL lampami, dnes uz spise LED diodama. Takze obnovovaci frekvence se u LCD resi spise kvuli odezve, nikoliv kvuli blikani. Tam se jednou rozsviti modre,pak cervene,pak zelene, ale porad sviti.

Blikani LCD bych resil spatnym signalem. Zaprve bych zkusil jinou zasuvku. Take zahodit analogovy d-sub kabel. Grafika zpracovava digital,prevede na analog, posle do kabelu a LCD pak dela zase to same, prevadi analog na digital. Takze rozhodne DVI. A neni uvedeno, kdy a jak to zaclo delat. Od koupi monitoru, nebo vymenou grafiky, ci prestehovani pc, aktualizaci ovladacu grafiky, atd atd..? To taky muze napovedet.

alen
hodnocení

Monitor jsem zakoupil na aukčním portálu za pár stovek, také dle počítadla je vidět, že už má dost "naběháno". Patrně bude mít podsvícení ještě to trubicové. Začalo mi to dělat tak měsíc po koupi. Ovladače jsem neaktualizoval, mám pořád ty samé. Jak jsem psal grafikou to býti nemůže protože jsem monitor připojil k jinému PC a dělá to to samé prostě obraz s 60 a 70hz sice zobrazí ale více je vídět bílá obrazovka s nečitelnými ikonami a i kurzor myši není vidět viz obrázek.

Nelze snížit obnovovací frekv. LCD monitoru

yakub:

máš trochu zkreslené představy o CRT zobrazování :-D

červená, modrá a zelená se vykresluje v jednom bodu zároveň, tři paprsky jedou zároveň a vykreslují jednotlivé řádky, ani toto nezpůsobuje blikání, protože stínítko má setrvačnost tkz. dosvit. Dosvit je navržen tak aby stínítko postupně zhaslo, když se vykresluje dolní konec obrazu a to způsobuje blikání. Kdyby to bylo tak jak říkáš, tak jednotlivé body CRT monitoru jsou zhášeny a rozsvěceny kmitočtem několik MHz to opravdu nelze pobrat okem :-D

To vim, ze se vykresluje v jednom bodu, proto jsem psal o trech paprscich dopadajicich na konkretni bod (RGB). Jen jsem asi blbe napsal ten priklad modra, zhasnout, cervena, zhasnout. To jsem myslel jako koncove body uz, ne jednotlive paprsky. Ale skutecne jsem si myslel, ze je blikani zpusobeno tim zhasinanim, coz je fakt kravina :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]