Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sami se instalují programy - VIRY

Od: tesnost* odpovědí: 7 změna:

Ahoj, hledal jsem na internetu návod ke kameře a jeden jsem si stáhl a nainstaloval, ale s tím návodem se mi nainstaloval program, který se jmenoval Dataupdater, nebo tak nějak. Tento program šel i špatně odinstalovat, pa k jsem zjistil, že mám v Pc více prográmů, které se sami nainstalovali, byli mezi nimi Lištička, Zrychlení počítače a další, když jsem nějaký odinstaloval, tak se zas objevil další, mám Windows 8.1 a antivir Defender, antivir se ani jednou neozval, a když sem ho otevřel, tak měl status, že Počítač je potencionálně nechráněn, spustil jsem test, ten je v pořádku nic nenašel, zajímalo by mě, jestli jste se s tím někdy setkali a co bych teď měl dělat, nejsem si jistý, zda nemám v Pc nějaký škodlivý software, napadlo mě, jestli bych pro jistotu neměl přeinstalovat windowsy. Díky(Pardon - samy)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ještě jsem neviděl, aby se Lištička sama instalovala. Taktéž ostatní programy. Nainstaloval jsi si je sám svojí nepozorností při instalaci jiných programů. Musíš vše podrobně číst a ne jen klikat na Další. Pak to takhle vypadá.

Jako první bych si pořídil nějaký normální antivirus, nebo celý balík. Třeba Comodo, nebo Avast. Pak vše co nechceš odinstaluj a uvidíš.

tesnost*
hodnocení

Ten Defender co je u W, je špatný? Díky

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, kdykoliv si něco instalujete do PC, tak musíte sledovat ty pokyny v instalačním programu a odškrtávat tam to, co není potřeba. Ta Lištička je dost otravná a v hodně instalacích. Stačí vymazat to zátržítko v instalačce a nedopustit instalaci nežádoucího softwaru. On se tam sám nenainstaluje - je to chyba uživatele. Zdravím!

P.S. Použijte např. CCleaner a odinstalujte nepotřebné.

doplněno 23.05.15 23:09:

Nebezpečí pro OS je minimální, ale je velké, že si tam zase něco sám natáhnete. Tak, stačí být pozorný a nemusíte přeinstalovávat OS. Ani antivir Vám s tímto nepomůže.

Nejsou to viry - je to chtěné, resp. instaluje to uživatel.

doplněno 24.05.15 10:17:

Placený program se do PC sám nenainstaluje. On by si také o to zaplacení viditelně řekl - nějakým upozorněním nebo nabídkou vložení registračních údajů. A to se nedá přehlédnout, resp. program by stejně nefungoval (nebo jen dočasně). Tak, toho se ani nemusíte obávat. Jen si hlídejte to instalování programů do PC a neinstalujte si různé lišty do prohlížeče apod.

tesnost*
hodnocení

Takže myslíte, že žádne nebezpečí nehrozí, když jsem vše odinstaloval (teda alespoň myslím), nebo radši přeinstalovat windowsy, abych měl jistotu, že je to OK? Ještě mě napdalo, jestli to nemohli být třeba nějaké placené programy, abych si neudělal někde dluh. Díky

nox®
hodnocení

1x

Co se antiviru týče, za sebe doporučuji Avast. Používám ho už léta a nikdy žádný problém, pokud se děje něco nekalého, hned o tom vím a antivirus proces zastaví. Jinak mě nesedí ten návod a instalace. Pokud návod, tak bych to viděl na nějaké pdf-ko. Pokud něco takového je jako exe soubor, jedná se spíš o nějakou návnadu pro důvěřivé. Většinou by takové věci měly být na stránkách výrobce? Jinak při instalaci, vždycky koukat, co se instaluje společně s požadovanou aplikací. Někdy se takový balast tváří i jako součást základní instalace.

tesnost*
hodnocení

Myslíte, že nějaký program z těch všech co se mi nainstalovaly (už si nepamatuji všechny názvy), mohli být třeba placené, nebo tak něco?

Už jsi někdy instaloval placený program? Nejspíš by to chtělo nějaký kod, který získáš zakoupením u výrobce programu.

Asi jsi jen zbytečně paranoidní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]