Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Píská mi zdroj, jak opravit?

Od: nomohakon® odpovědí: 8 změna:

Mam pocitac s atx zdrojem ktery piska, porad. Kdyz pripojim flesku nebo sitovy kabel zacne piskat vic. Cim to je?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomibender*
hodnocení

2x

Kmitá jádro v cívce. Já to řeším tak, že celou tu cívku zaleju epoxidem. Zatím to funguje a nic nehvízdá.

mkat*
hodnocení

1x

To vyzerá na volné feritove jadro, v trafáku alebo nejakej cievke.Dosť ťažko sa to odstraňuje.Najprv treba nájsť vec ktorá to spôsobuje, potom tú volmú časť nejako upevniť.Zaliať nejakým voskom ,aby prestalo kmitať.

dylin
hodnocení

0x

Proudový šum. Většinou to má na svědomí měnič... neuděláte s tím nic.

dylin:

velikánské moudro :-D

1) ne většinou, ale vždy to má na svědomí měnič, nikde jinde se to pískání objevit nemůže.

2) lze podnikonout tyto kroky - upevnění jádra, zalití celého transformátorku...

dylin

Nevim jak se to má teď v budoucnosti, ale kdysi býval měnič součástka, která měnila AC na DC. Teď zřejmě transformátorek plní roli měniče. A já myslel, že trafo je AC to AC součástka. Člověk se furt učí něco nového.

Měnič nikdy nebyl součástka, ale shluk součástek, třeba i částečně mechanických (vibrační měnič, rotační měnič) a trafo bývá ale nemusí být součastí ať je výsledek AC nebo DC pro jednoduchost zvyšování napětí. Dnes pro jednoduchost a vysokou účinnost se vyplatí i DC-DC provést střídavým napětím o vysokém kmitočtu, spínané zdroje jako například PC zdroj je toho příkladem, kdy se sítové napětí zcela obyčejně usměrní až pak se zpracovává dál, opětovnou změnou na střídavé...

hlucha*
hodnocení

0x

Napište značku, model zdroje + celou PC sestavu ;).

hodnocení

0x

Ve zdroji může pískat cokoli, co "beží" na této frekvenci, takže začínáme u spínacích tranzistorů (u mne nejčastější závada, pak většinou zdroj odejde) které jsou akusticky zesilovány chladiči, dále tu máme transformátorek, usměrňovací diody, a v některých zdrojích (neožizených, takže menšina) i pár cívčiček...

doplněno 17.05.15 23:32:

Ještě mne napadla cívka aktivního PFC, tedy pokud ho zdroj má...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]