Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klávesnice a francouzská diakritika

Od: bimbam® odpovědí: 7 změna:

Zdravím a věřím, že mi pomůžete :) .

Občas musím napsat slovo s neobvyklou diakritikou. Například a, e s obrácenou čárkou (accent grave). Třeba jméno Moliere. Nebo slovenské slovo koň (kůň), kde by nad o měla být stříška (accent circonflexe).

Umím si stáhnout symboly. Pokud píšu mail, stáhnu si symbol do pomocného souboru ve Wordu a překopíruji. Sem do poradny neumím text kopírovat, ale to mě teď až tak moc netrápí. Chtěla bych se naučit rychlejší způsob psaní dvou uvedených akcentů přímo na klávesnici, bez kopírování.

Děkuji předem za pomoc.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zepe*
hodnocení

2x

Accente grave (`):

Shift + ´ + samohláska
nebo:
à: § nebo Alt +0224
è: ú nebo Alt + 0232
ù: Alt + 0249
À: Alt + 0192
È: Alt + 0200
Ù: Alt + 0217
Accente circonflexe (^):

´ + samohláska
nebo:
â: Alt + 0226
ê: Alt + 0234
î: Alt + 0238
ô: Alt + 0244
û: Alt + 0251
Â: Alt + 0194
Ê: Alt + 0202
Î: Alt + 0206
Ô: Alt + 0212
Û: Alt + 0219
Accente aigu (´):

AltGr + = + samohláska
nebo:
é: ů nebo Alt + 0233
É: Alt + 0201
Tréma (¨;): ) + samohláska
nebo:
ä: Shift + § nebo Alt + 0228
ë: Alt + 0235
ï: Alt + 0239
ö: Shift + ů nebo Alt + 0246
ü: Shift + ú nebo Alt + 0252
ÿ: Alt + 0255
Ä: Alt + 0196
Ë: Alt + 0203
Ï: Alt + 0207
Ö: Alt + 0214
Ü: Alt + 0220
Ÿ: Alt + 0159
Ostatní:
ç: Shift + 4 nebo Alt + 0231
Ç: Alt + 0199
œ: Alt + 0156
Œ: Alt + 0140

hodnocení

2x

Pravdepodobne asi máte českú aj anglickú klavesnicu,to à a è,ù,ò,napíšete ak si klávesnicu prepnete na anglickú verziu použitím alt+shift a potom ťuknutím na kláves vľavo hore kde je vlnovka,bodkočiarka,dlžeň a a značka stupňa a potom zodpovedajúcu samohlásku.ten kláves nesmiete podržať lebo vám naskočí znak.prepnutie späť na českú verziu použijete opačné poradie.Shift+alt,podržať.Pred chvíľou odskúšané na Lenovo.

doplněno 10.05.15 13:48:

Tak postupne,Windows 7.Stlačiť Štart a vybrať napoveda a podpora.Potom napoveda a podpora pre windows,ďalej vlastné nastavenie počítača,ďalej písma,ďalej používanie špeciálnych znakov (Mapa znakou).Najčastejšie otázky,ďalejAko spusťiť program Mapa znakov.Ukáže sa vám zelená šípka na spustenie programu Mapa znakov,kde kliknutím si ho spustite.V programe si odkliknite podrobné zobrazenie a myšou si vyberiete zodpovedajúce písmeno a kliknete ľavým tlačítkom na neho.V ľavom dolnom rohu sa zobrazí kombinácia na zadanie.Alebo stalčte Win+r a napíšte ,,charmap",no ponúkane kombinácie sú pre anglické klávesnice a niektoré nezodpovedajú skutočnosti.A ak si vyberiete znakovú sadu stredná europa,tak daný znak sa ani nevyskytuje.Pri hľadaní netom som podrobný návod skratiek pre českú klavesnicu nenašiel,len na možnosť v nastavení pridať ešte jednu klávesnicu a nasledne prepínať. support.microsoft.com/... awww.fileformat.info/info/unicode/char/00E0/index.htm

doplněno 10.05.15 14:33:

A keď si už potom z tohto linku nič nevyberiete,tak som v koncoch,lebo je tam odkaz na unicode.encyklopediapoznania.sk/data/eknihy/informatika/uzitocne_klavesove_skratky.pdf

hodnocení

Děkuji za jistě užitečnou a dobrou radu. Ale v žádném případě nebudu přepínat klávesnice, s velkou pravděpodobností bych to neuměla dát zpět. Už se mi to v minulosti stalo A zmatek s písmeny y a z už znovu nechci zažít.

Takže si dovolím upřesnit svou otázku. Jak psát accente grave na české klávesnici?

doplněno 10.05.15 12:04:

Slavco, znovu děkuji, věřím, že to funguje. Mám v této věci blok, ale vyzkouším, až přijede domů některé z dětí. Jen mám trochu strach, jestli tento postup nebude složitější než už vyzkoušený postup při kopírování ze symbolů. Myslela jsem si, že by to mohlo jít nějak jednoduše, raz dva tři :).

doplněno 10.05.15 14:14:

MIlý Slavco, já teda seberu odvahu a večer se do toho pustím. Ale až něco zvrtám, tak se vnutím na Skype a budete mi radit tlačitko za tlačítkem :).

Popis som vám uviedol a robil som to prvý krát a šlo to.Mám zobrazené na klavesnici anglickú a českú verziu a pri ťuknutí na ř mi vypíše slovenské ť,je to v nastavení počítača na jazykovú verziu a čeština proste nemá také písmeno.

hodnocení

Děkuji. Něco funguje: â, ô

Něco ale zlobí. Alt + 0224 napsalo - ŕ

Alt + 0232 napsalo - č

Kdepak je problém? Nejspíš u mě. Proč?

doplněno 10.05.15 10:25:

Průběžně zkouším dál. Opět něco funguje a něco ne. Např. špatné pokusy o oba znaky k U:

Alt + 0217 Ů

Alt + 0219 Ű

Ze všeho nejvíc potřebuji právě accente grave pro "a" a "e".

hodnocení

Už to mám!

Pravý Alt + klávesa s ý a pak písmeno: è, à

Oběma kolegům děkuji, první poradil alespoň částečně a hrůza z přepínání klávesnice mě přinutila víc googlovat :).

A mne táto kombinacia posunie medzerník.*sok*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]