Nejste přihlášen/a.
Zdravím, už nějaký ten čas koketuji s tím, že sei nechám vyčistit notebook od prachu. Vybrala jsem si jednu firmu v Brně, na svých stránkách mají napsáno viz níže. Notebook mám asi 2 roky možná víc. Nebyl nikdy čištěn a v záruce už není. Při běžným používání ho mám pro jistu podložený, má docela blbě umístěné výfuky a tak. I přesto občas teplota dosáhne (a to mám třeb zaplí facebook, video na youtube a open office) třeba 70 °C. Ale přemýšlím, jestli je to bezpečné. Nejdřív mě napadá, aby něco nezmr*ili uvnitř, při tom čištění (nebo nevložili nějaké kurvítko). A až na druhé místě je to, aby se mi nedostali do PC, jako data a tak. Sice tam nemám nic tajnýho nebo tak. Jsem moc paranoidní nebo jsou moje obavy oprávněné? Nepřipadá v úvahu, abych ho otevírala a něco z něho vyndávala, před čištěním. Jaký máte názor? Děkuji. Anzionka.
Zdravim, to ze jste paranoidni neznamena, ze po Vas nejdou . Jinak zadne kurvitko Vam tam vlkadat nebudou, ani to neni dost dobre mozne. Kdyby chteli, tak jestli nemate zasifrovany disk, tak se Vam k datum dostanou. Jen nevim, proc by to delali. Disk lze u hodne laptopu vyndat z boku povolenim jednoho sroubku. Zalezi, co mate za znacku / model. Jestli nejste schopna sama nic vyndat, tak si to nevycistite. Kdyz vite jak na to, tak to mate za 10 min hotove.
Ono to vykon nezlepsi, ale zarizeni dele vydrzi. Obecne notebooky jsou nachylne na teplo.
Děkuji za odpověď. Dakone. O ty data mi asi až tak nejde, stejně by tam prd zjistili. Jde mi hlavně o to, aby tam něco nepodělali, vevnitř. Jinak já bych to čistit nedávala, kdybych si pořád nemyslela, že je to moc, když teplota občas při běžném provozu vyskočí na těch plus mínus 70 °C. Nevím, zda je to moc nebo ne. A taky chci, aby mi ten notebook dlouho vydržel, proto ta paranoina s teplotou...
V příkladu uvádíte tři poměrně náročné procesy.
Nezkoušela jste např. YouTube a Facebook používat odděleně?
Open Office (obzvláště pokud máte spuštěn i Strater) také "umí" notebook dost vytížit.
Nikdo vám data prohlížet nebude, na to není čas. Pokud jste paranoini tak si složku s důležitými daty dejte někam do dvacáté úrovně mezi nějaký bordel.
Pokud můžete, profoukněte si NTB sprejem se stlačeným vzduchem, který koupíte v každé PC prodejně za cca 100Kč.
Takto to dělám na NTB už od roku 2008 a funguje do dnes spolehlivě. Pokud si troufáte na rozebrání, tak na Youtube určitě najdete návod podle typu, jak jej rozebrat.
Pokud to dáte do servisu, tak pozor na tohle!
Mamute, děkuji za odpověď. O data mi tak nejde, nemám tam nic citlivého. Spíše se bojím, aby mi ho nějak fyzicky nepodělali. Na vyčištění si sama netroufnu, už jsem se jednou pokoušela dostat dovnitř a dopadlo to tak, že jsem neuměla dát ten spodní kryt zpět. Jsem děsnej antitalent, já vím. Musela jsem kvůli tomu do města, aby mi to nasadili zpět. Na rozebírání a čištění si tudíž netroufám. A jak se mám bránit oproti tomu, co jste uvedl v odkazu? Mám si notebook nafotit? Mám udělat případně i jiné opatření?
Osobně jsem nikdy NTB ani PC nemusel nikam nosit, tak nemám žádné zkušenosti s předávání, ale určitě bych nechal do protokolu zanést jeho stav při předání, bez rýh, škrábanců a poškození či vadného displeje.
Osobně jsem pro to profouknutí tím sprejem do všech otvorů v NTB, samozřejmě ve vypnutém stavu.
nebo jiný
Mamute, OK. Já tam v pondělí zajdu, když se mi to tam nebude zdát, přístup nebo něco, tak tam ten notebook nenechám. Děkuji, že ve mě vkládáte takovou důvěru, s tím stlačeným vzduchem, ale já se znám víc než dobře. Navíc jsem četla hodně diskuzí, o tom stlačeném vzduchu, že to někdy stříká i vodu. Evidentně se to musí umět.
Já jsem si takhle nechal vyčistit, moc to nepomohlo, cca 350,-Kč v tahu a ještě mi tam polámaly asi 1-2 držáky nebo úchyty nebo tak něco, takže tam pak rachtal ten ulomený kousek plastu. Ideálně je koupit si klasický PC, prostě staré notebooky to už dneska nedávají.
Mám obavy, že se o rozebrání vzhledem k ceně nejedná. U některých modelů notebooků dá kompletní vyčištění docela dost práce.
Když jsem položila otázku, jak přesně čištěná probíhá, jak moc notebook rozeberou, tak mi napsali, že: "notebook rozebíráme až do té míry, kdy je možné celý vnitřek a chladicí systém zbavit prachu. K tomu pak využíváme vysokotlakové zařízení s odsáváním, nikoli jen stlačený vzduch ve spreji. Zbavena prachu je takéž klávesnice a poté je notebook kompletně vyčištěn za pomocí speciálního desinfekčního prostředku i s vyleštěním displaye." Podle tohohle popisu nevypadá, že by jenom odklopili spodní víko a větráček profoukli stlačeným vzduchem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.