Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starší TV jako monitor?

Od: d9968004* odpovědí: 6 změna:

Zdravím, včera mi odešel monitor a jakoby kouzlem jsem narazil na internetu na kabel - z jedné strany VGA a z druhé SCART. Pod vlivem noční unavenosti jsem kabel objednal a více neřešil... TV mám starší, značky Orava, neplazmovka, mírně zaoblená. Myslíte, že to opravdu bude fungovat? :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

commonman*
hodnocení

2x

Dobrý den ,

známému to šlape a Vám by mělo za předpokladu že máte opravdu kabel vstup signálu do VGA - výstup signálu do SCART , a bude si pravděpodobně muset zvykat na jiné rozlišení než jste měl na monitoru.

No na netu píšou tohle:

Pokud je zapojen do grafické karty a standardní TV, někdy nefunguje - záleží na výrobci a typu zařízení takže je to asi o štěstí. Snad Vám dá někdo lepší radu je to asi o nastavení.

d9968004*
hodnocení

Díky, popřípadě bych vrátil - výdejnu mám 2 bloky ode mne :)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud to bude fungovat, tak od toho nečekejte zázrak - na pořádnou práci na PC to asi nebude. Možná jste měl raději investovat do repasovaného monitoru. Zdravím!

P.S. Asi budete mít problém přečíst tam písmo (a to nejde zaostřit).

doplněno 14.04.15 18:06:

Dočasně snad ano. Ale, musíte si zvětšit písmo a ikony - není to zrovna hezké. Snad to vydržíte.

doplněno 14.04.15 20:01:

No, a o to jde - zvětšit si ikony a písmo. A to se dělá změnou rozlišení obrazovky. Bude to velké.

d9968004*
hodnocení

Je to jenom dočasně - monitor je v záruce takže v servisu. Ale jak je znám trvá jim to vždy tak 3 týdny, tak do té doby to musím nějak nahradit... :)

Rozlišení gr.karty musí být nastaveno na 640x480 což odpovídá rozlišení běžné starší TV, zvětšování ikon je nesmysl ty se zvětší automaticky s tím rozlišením. To zdali to nebude nebo bude chodit nezáleží na štěstí nebo náhodě, ale na přesných okolnostech. SKART televize musí mít RGB vstup, což TV i staré mají, ale VGA výstup RGB musí mít synchro impulsy Hsync a Vsync obsaženy v RGB výstupu, což běžné není protože VGA standard má tyto impulsy vedeny zvlášť po dalších dvou vodičích a pro ty nemá SCART vstupy, takže obraz se nesesynchronizuje a bude roztrhaný. Takže záleží na tom co leze z grafické karty PC.

doplněno 14.04.15 23:58:

ben:

Ikony a pismo je pořád stejně velké na počet pixelů, možná že jsem puntičkář, ale rád popisuju problematiku přesně, nic z toho se prostě nemusí zvětšovat, musi se pouze ZMENŠOVAT a to rozlišení gr. Karty na 640x480 což odpovídá normě NTSC u TV a to může být další problém neboť stará TV toto nepodpoří. Nejde o kódování barev, protože přenos je pomocí samostatných signálů RGB, ale o počet řádků. Starší TV byla určitě SECAM , případně PAL a ty mají stejný počet řadků, ale větší než Americká TV norma NTSC z které vychází VGA.

kangaroo*
hodnocení

0x

Nastavit 640x480p a hlavně koukat z větší dálka nebo se ... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]