Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Arch Linux - startup

Od: chizuru* odpovědí: 2 změna:

Ahoj,
zkouším se učit s Arch Linuxem, mám ho zatím ve virtuálním počítači.
Mám ale dvě věci které je třeba udělat na začátku a já je nechci pokaždé dělat ručně.
dhcpcd eno16777736
startx
Jak to mám udělat tak, aby se to vykonalo automaticky po loginu? Když nespustím dhcpcd tak mi nejde síť a bez startx mi nejde zase XFCE.
A ještě jedna věc, ale to je spíš kompatibilitou VMware - Systém mi dává na výběr jen 16:10 rozlišení, přestože mám 16:9 monitor a žádné nastavení v programu to nezměnilo.. :)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mno s tím spouštěním ti asi neporadím, možná si to udělat jako spustitelný soubor a nějak ho nastavit, aby se spouštěl při startu, na to XFCE je taky nějakej fígl, aby se spouštěl, bohužel taky nevim. Jediný co vim je to s tím rozlišením... Ono totiž aby v tomhle virtuále linux pořádně fungoval, tak musíte kompletně vyměnit kernel systému za virtualboxí kernel... (systém potom konečně pochopí, že má virtuální grafiku) WMware na to udělalo naprosto jednoduchou instalační službu "virtualbox guest additions iso", kterou lze normálně stáhnout z internetu (google snad pomůže) a pak tento soubor vložit do virtuální CD-ROMky virtuálního počítače. Pak spustíte Linux a otevřete si složku, kde jsou soubory v CD-ROM a spustíte (je to dost podobné jako ve windows) ten soubor se jmenuje setup, nebo install, nebo nějak tak. Co je ale nejhorší, je to, že nevím, jestli tento obraz bude fungovat, já ho zatím úspěšně skoušel na ubuntu, ale někd jsem četl že je univerzální, tak musíte skusit. Nic složitého to není, i když to tak vypadá...

chizuru*
hodnocení

S tím zobrazením si tedy zkusím pohrát, děkuji za radu. :)
Jinak to s internetem jsem vyřešila příkazem "systemctl enable dhcpcd".
A startx jsem si nakonec rozmyslela, nechám to jak to je, kdybych pak zase potřebovala přímo konzoli na startu abych to pak nemusela zbytečně rušit.. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]