Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
od listopadu 2014 mám svůj první stolní počítač (do té doby jsem měl notebooky a All in One). Přibližně dva měsíce a půl jsem měl počítač na stole, nevěděl jsem kam s ním, jedná se o celkem velkou a těžkou skříň FD Define R4. Protože mi zavazel tak jsem jej posadil na dřevěnou desku a dal na zem ke stolu. Po 5 měsích jsem otevřel bednu, netuším jestli se na zemi počítač více zanáší, ale byl jsem celkem překvapen jak je od prachu hlavně chladič procesoru. Zatím jsem jej jakž takž vyčistil kartáčkem, dnes ještě koupím stlačený vzduch. Příkládám foto (zde už je chladič projetý kartáčkem).
Chci se zeptat po jaké době čistíte skříně Vy, a jestli se vyplatí mít počítač víc na zemi nebo na stole. Díky.
doplněno 29.03.15 14:56:Tak jsem se rozhodl že budu mít počítač na stole protože na zemi se opravdu více špiní a každý měsíc podstupovat nasazování větráku na chladič u Mugen 4 pcgh nehodlám. Budu to mít na stole u zdi. Brácha mi říkal že je to blbost to tam dávat protože od zdi jde vlhkost která by šla i do počítače. Zdá se mi to jako blbost a hlavně ten počítač nemám kam jinam dát.
PC čistím až když se zvedne hlučnost cca 1x za rok, nebo mám jinou potřebu něco dělat ve skříni.
Jinak prachu se jen tak neubráníte.
Presne. Desktop vychazi 1x za rok a to jeste pro nas, co mame PC radi. Nekdo ceka, nez se mu zacne prehrivat. Za 1 rok je mirme zanesen chladic na CPU i na grafice a je potreba to profouknout. Grafiku sundavam. Cpu chladic se mi nechce, takze ho profouknu sprejem. Muzes i stetecek.
A ano, ubranit prachu se nelze a muzes tam mit filtry jake chces. Kam jde vzduch jde prach. Nezapomen treba 1x za mesic otrit filtry bedny- zdroj, predni cast.
Dobrý den, asi je to v podstatě jedno, kde je PC umístěn, protože tam prach vhání ventilátory.
U země je to možná horší. Mám PC s pasivním chlazením (pouze ventilátor ve zdroji), tak moc nečistím. No, stejně mám bednu otevřenou, tak tam občas fouknu. Zdravím!
P.S. Dejte pozor při tom čištění, ať tam něco nepoškodíte - já to dělám opatrně štětcem a pusou.
Na větráčky které vhánějí vzduch do skříně se dají koupit prachové filtry takže se vnitřek skříně tak rychle nezapráší,ale nevím jakou mají životnost a jak se to projeví na chlazení komponent.
No nevím, běžná domácí PC mají větráky, které vzduch odsávají a do bedny vstupuje předními mřížkami a všemi škvírami.
Pouze průmyslové počítače mají ventilátory, které pumpují filtrovaný vzduch do bedny a prach nemá kudy dovnitř.
Dovolím se přidat k tomuto dotazu a snad to nebude vadit. Já počítač vůbec nečistím. Můj 4 roky starý počítač ještě za tu celou dobu čištěný (vevnitř) nebyl i když jsem už o tom několikrát uvažoval. Tím samozřejmě netvrdím, že je to tak v pořádku nebo že to čistit neni třeba. Spíše mi jde o to, že se v tom vůbec nevyznám a nerad bych si tím zbytečně něco poškodil. Kryt z počítačové skříně bych snad dokázal odmontovat a toho bych se až tolik nebal. Hardvarové součástí bych se ale trochu obával odpojovat a z počítače vyndávat, protože si nejsem jistý jestli bych je tam pak dokázal zpět správně namontovat a zapojit. Spíše se držím zásady, že v čem se nevyznám tak se raději v tom ani příliš nehrabu abych si tím nenadělal více škody než užitku. Nikoho známého který by se v tom vyznal a mohl mi počítač odborně vyčistit neznám a dávat ho do nějaké počítačové firmy aby mi ho vyčistili a pak za to platit se mi příliš nechce. Počítač mi prozatím funguje normálně až na nějaké drobné softwerové problémy a to i přes to, že vevnitř počítačové skříně bude už asi docela pěkná vrstva prachu. Měl bych proto k tomu několik dotazů. Asi hloupá otázka, ale myslíte si, že je nutné ten můj počítač vevnitř vyčistit? Pokud bych se ho rozhodnul někdy vyčistit tak stačí malým štětečkem vevnitř ze všeho omést prach a připadně trochu ústy vyfoukat? Co bych tím vyčištěním docílil kromě odstranění prachu nebo v čem to můžu poznat, např. zrychlení počítače? Na co si dát při čištění vnitřku počítače pozor?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.