Nejste přihlášen/a.
Mám problém. Koupil jsem si tento harddisk SATA v Alze a systém XP ho nevidí a při tom mám dva SATA harddisky. Jeden se systémem a druhý pro data. Vidí ho jen BIOS a je ve to výpisu při startu kompu na obrazovce monitoru. LINUX ho vidí, ale nejde s ním nic dělat. Když ho chci zformátovat, tak to chce heslo. Dal jsem ROOT a nevezme ho. Jsem v koncích. Pokud nikdo neporadí, tak ho asi vrátím. Je to tento alza.cz/... . Dávám screen. Jak to vidí Linux. Děkuji za poskytnuté rady.
Dobrý den, nepokoušíte se formátovat HDD, na kterém běží OS Linux? Ten "sda" je snad první HDD, kde máte OS. Další HDD je asi "sdb" a třetí je "sdc". Vy zkuste formátovat "sdc". Zdravím!
doplněno 28.03.15 06:42:Takže, máte PC a v něm tři HDD připojené přes SATA, napájené, běžící, teplé a jsou všechny slyšet, že se točí. Připojené jsou při vypnutém PC, zdroj je utáhne, BIOS je vidí a ten třetí HDD neodpojujete za chodu PC. V OS Windows jsou vidět pouze původní dva HDD, ale ten třetí ne.
Problém s ovladačem SATA to zřejmě nebude, když OS vidí dva SATA HDD. Ten třetí není ani v Tento počítač, Správci disků, Správci zařízení nebo Total Commanderu? OS Linux vidí všechny HDD (viz první obrázek) - ten, ovšem, ukazuje první HDD (s OS). Jak to vypadá po klepnutí na ten třetí HDD (nejnovější)? Jde tam formátovat? Proč ho vlastně formátovat? Nemusí se v OS Linux použít konzole a příkaz SUDO pro práva administrátora a potom příkaz pro formátování?
Zdroj to utáhne, má přes 500W a je značkový. Ten třetí HDD není ani v Tento počítač, Správci disků, Správci zařízení nebo Total Commanderu není vidět. Posílám screen plus screen z Linuxu. Ten třetí HDD nejde v LINUXu formátovat. Chce to heslo. Myslel jsem, že se fomátováním něco změní. Pokud ne, tak se o to nebudu pokoušet.
Já teda nevím, jak se chovají tyhle okýnkové programy, ale nový disk podle všeho v jednom programu vidět je (na tom prvním obrázku v příspěvku ze 28.3. 22:00). Takže bych mu jako uživatel root vytvořil oddíl (fdisk /dev/sdc) (vypadá to, že je /dev/sdc, nutno ještě důkladně ověřit) a pak ho normálně zformátoval, buď třeba na ext4, nebo na ntfs případně vfat (fat32), jestli ho mají vidět i WIN.
Na ten disk jsem se podíval GPartedem. GParted jsem vypálil na CD a nabootoval mechanikou. Má to funkci screenshoot. Kam se to ukládá te screen? Ten screen bych dal sem. Zatím jsem na nic nepřišel. Děkuji za poskytnuté rady.
Nevím, kam ukládá screen, asi jsem ani s GPartedem nikdy nic nedělal. Co vypíše fdisk pro /dev/sdc? Pokyn pro výpis tabulky oddílů je "p", koneckonců je tam nápověda. Nebo napsat rovnou
fdisk -l /dev/sdc
S fdiskem může pracovat asi jen root.
Pro 2pejo: No dobře, to pořád ukazuješ jen to, co víme skoro od začátku. Ten nový disk je úplně prázdný. Tak už v něm konečně vytvoř aspoň jeden oddíl, ten potom zformátuj a budeš ho moci normálně používat.
Kam se poděl disk 2? Ten při GPartedu nebyl připojen?
Tak jsem s tím hrál se SATA konektory. XP je starší systém. Zjistil jsem, že víc než tři SATA zařízení nevidí. Ten hadr z ALZY bylo čtvrté zařízení, které mám. Nevím jak na tom je XP Professional 32bit či 64bit? Zjistil jsem to tak, že jsem jedno zařízení odpojil a ten kupovaný hadr byl najednou vidět. 14 dní jsem se s tím mordoval, než jsem na to přišel. BIOS vypíše všechna zařízení SATA a tak jsem chybu hledal jinde. Napovědět mi měl LINUX, tam byl vidět. LINUX, který mám, je novější a proto to tam je vidět. Nic se vracet nebude. Hadr je v pořádku. Vyřešeno. Posílám screen.
Ten novější ovladač pro desku jsem odinstaloval a dal tam starší ovladač. S ním je ten harddisk vidět. OS XP to není. Omlouvám se. Vyřešeno. Už nemusíte psát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.