Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Harddisk SATA

Od: pejo® odpovědí: 9 změna:

Mám problém. Koupil jsem si tento harddisk SATA v Alze a systém XP ho nevidí a při tom mám dva SATA harddisky. Jeden se systémem a druhý pro data. Vidí ho jen BIOS a je ve to výpisu při startu kompu na obrazovce monitoru. LINUX ho vidí, ale nejde s ním nic dělat. Když ho chci zformátovat, tak to chce heslo. Dal jsem ROOT a nevezme ho. Jsem v koncích. Pokud nikdo neporadí, tak ho asi vrátím. Je to tento alza.cz/... . Dávám screen. Jak to vidí Linux. Děkuji za poskytnuté rady.

Harddisk SATA

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nepokoušíte se formátovat HDD, na kterém běží OS Linux? Ten "sda" je snad první HDD, kde máte OS. Další HDD je asi "sdb" a třetí je "sdc". Vy zkuste formátovat "sdc". Zdravím!

doplněno 28.03.15 06:42:

Takže, máte PC a v něm tři HDD připojené přes SATA, napájené, běžící, teplé a jsou všechny slyšet, že se točí. Připojené jsou při vypnutém PC, zdroj je utáhne, BIOS je vidí a ten třetí HDD neodpojujete za chodu PC. V OS Windows jsou vidět pouze původní dva HDD, ale ten třetí ne.

Problém s ovladačem SATA to zřejmě nebude, když OS vidí dva SATA HDD. Ten třetí není ani v Tento počítač, Správci disků, Správci zařízení nebo Total Commanderu? OS Linux vidí všechny HDD (viz první obrázek) - ten, ovšem, ukazuje první HDD (s OS). Jak to vypadá po klepnutí na ten třetí HDD (nejnovější)? Jde tam formátovat? Proč ho vlastně formátovat? Nemusí se v OS Linux použít konzole a příkaz SUDO pro práva administrátora a potom příkaz pro formátování?

hodnocení

Dobrý ráno,

LINUX je na hadru v pc. Na zakoupeném hadru mám SATA kablík a napájení. Leží vedle PC. Napsal jsem několika lidem a očekávám jejich odpovědi. Taky jsem napsal do ALZY. Koukám a hlavně do serveru. Třeba je to tím. Ve Správě počítače není. Posílám screen.

Harddisk SATA #2
hodnocení

Zdroj to utáhne, má přes 500W a je značkový. Ten třetí HDD není ani v Tento počítač, Správci disků, Správci zařízení nebo Total Commanderu není vidět. Posílám screen plus screen z Linuxu. Ten třetí HDD nejde v LINUXu formátovat. Chce to heslo. Myslel jsem, že se fomátováním něco změní. Pokud ne, tak se o to nebudu pokoušet.

Harddisk SATA #3
Harddisk SATA #4

hm*
hodnocení

0x

Já teda nevím, jak se chovají tyhle okýnkové programy, ale nový disk podle všeho v jednom programu vidět je (na tom prvním obrázku v příspěvku ze 28.3. 22:00). Takže bych mu jako uživatel root vytvořil oddíl (fdisk /dev/sdc) (vypadá to, že je /dev/sdc, nutno ještě důkladně ověřit) a pak ho normálně zformátoval, buď třeba na ext4, nebo na ntfs případně vfat (fat32), jestli ho mají vidět i WIN.

hodnocení

Na ten disk jsem se podíval GPartedem. GParted jsem vypálil na CD a nabootoval mechanikou. Má to funkci screenshoot. Kam se to ukládá te screen? Ten screen bych dal sem. Zatím jsem na nic nepřišel. Děkuji za poskytnuté rady.

hm*

Nevím, kam ukládá screen, asi jsem ani s GPartedem nikdy nic nedělal. Co vypíše fdisk pro /dev/sdc? Pokyn pro výpis tabulky oddílů je "p", koneckonců je tam nápověda. Nebo napsat rovnou
fdisk -l /dev/sdc
S fdiskem může pracovat asi jen root.

doplněno 31.03.15 10:44:

Pro 2pejo: No dobře, to pořád ukazuješ jen to, co víme skoro od začátku. Ten nový disk je úplně prázdný. Tak už v něm konečně vytvoř aspoň jeden oddíl, ten potom zformátuj a budeš ho moci normálně používat.
Kam se poděl disk 2? Ten při GPartedu nebyl připojen?

hodnocení

Dávám sem foto z fotoaparátu.

Harddisk SATA #5
hodnocení

Tak jsem s tím hrál se SATA konektory. XP je starší systém. Zjistil jsem, že víc než tři SATA zařízení nevidí. Ten hadr z ALZY bylo čtvrté zařízení, které mám. Nevím jak na tom je XP Professional 32bit či 64bit? Zjistil jsem to tak, že jsem jedno zařízení odpojil a ten kupovaný hadr byl najednou vidět. 14 dní jsem se s tím mordoval, než jsem na to přišel. BIOS vypíše všechna zařízení SATA a tak jsem chybu hledal jinde. Napovědět mi měl LINUX, tam byl vidět. LINUX, který mám, je novější a proto to tam je vidět. Nic se vracet nebude. Hadr je v pořádku. Vyřešeno. Posílám screen.

Harddisk SATA #6
hodnocení

Ten novější ovladač pro desku jsem odinstaloval a dal tam starší ovladač. S ním je ten harddisk vidět. OS XP to není. Omlouvám se. Vyřešeno. Už nemusíte psát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]