Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Načtení z CD v BIOSU

Od: galapetr® odpovědí: 8 změna:

Ahoj, potřebuju poradit jak spustit systém z biosu přes CD...Na stolním počítači mi to jde - vidím na něm klasický bios ale na notebooku ASUS A9RP vidím něco jiného...hlavní nápis je BIOS SETUP UTILITY...poradíte mi jak postupovat dál abych zvolil načtení z CD?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, podívejte se na video. Záložka Boot je asi v čase 1.25 a nastavíte si tam boot z CD-ROM jako první. Na záložce Exit potom nastavení uložíte + restart s CD v mechanice.

Zdravím!

doplněno 21.03.15 18:43:

No, ale tazatel uvádí, že ten nápis již vidí, tak v BIOSu asi už je. Počkáme, až to upřesní. Možná.

doplněno 21.03.15 18:48:

galapetr - vypněte si zvuk u videa a jen se dívejte (nebo si to video pozastavte). To povídání není podstatné - vše je na obrazovce.

doplněno 21.03.15 19:27:

Zkuste se podívat zpět, jestli je v BIOSu stále bootování z mechaniky jako první (pokud již ne, tak ho tam znovu nastavte). Nepoužívejte F10 a běžte na záložku Exit. Tam zvolíte první možnost a potom OK. CD v mechanice musí být bootovatelné (např. instalačka OS).

hodnocení

To video je sice fajn ale té řeči nerozumím, takže nevím co kdy kliknout...

doplněno 21.03.15 19:11:

Bohužel, něco dělám blbě dám CD/DVD na 1. místo pak F10 Save and Exit ale nahjede mi normálně Windows

kangaroo*
hodnocení

0x

Tazatel asi taky potřebuje znát kombinací kláves pro vstup do Setup BIOSu.

Najdi v manuálu k notebooku a asi máš zapnut "quick boot" a proto se vše ještě zrychluje a bez znalosti klávesy pro vstup do Setupu je to těžké. Pak uprav nastavení podle doporučení nahoře.

hodnocení

Vstupuju do biosu klávesou F2

hodnocení

Jedná se o starý notebook s windows XP na který chci nainstalovat windows 7. 3 CD recovery s instalací windows 7 mám od nového notebooku...Když přes bios spustím 1.CD ukáže se tento nápis - This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way

ben®

Dobrý den, tak se ten boot již povedl, že? Ovšem, Vy asi nemáte instalačku OS WIN-7, ale opravné CD nebo zálohu OS z jiného PC a s jiným hardwarem. Pokud pominu to, že můžete instalovat zakoupené Windows jen na jeden PC, tak to zřejmě na starém (a jiném) NTB nepůjde.

Ponechte si OS WIN-XP, přejděte na OS LInux nebo instalujte originální instalačku OS WIN-7. Zdravím!

doplněno 22.03.15 11:01:

Tak, OS WIN-XP rozhodně není k ničemu - je stále rozšířený a dokonce se prý i stále aktualizuje (soudě, dle dotazů a informací i zde na poradně). I kdyby tomu tak nebylo, tak je to stále dobrý a stabilní OS. Přechod na nový OS je poměrně komerční záležitost a také to hodně lidí udělalo a nové Windows si zakoupilo (možná zbytečně). Myslím, že potřebujete instalačku OS WIN-7 - zakoupit nebo získat jiným způsobem.

hodnocení

Ano ten boot byl nakonec jednoduchý (když se ví jak :D) . XPéčka se už neaktualizují takže jsou už pravděpodobně k ničemu...zakoupené windows je možné instalovat i navíc PC v jedné domácnosti. Je mi divné, že zakoupením nového notebooku nezískám instalační CD ale pouze recovery na vypálených CD.

Takže pokud chci ve starém notebooku nainstalovat windows 7 musím koupit nový, přestože již jeden mám v novém notebooku?

K ničemu XP nejsou, ale přeci jen, doba jde dál a někdy není od věci použít něco novějšího. Někdy se může stát, že na nějaký hodně starý stroj neseženeš ovladače na sedmičky, není od věci si to před instalací ověřit.

Kde jsi přišel na názor, že lze zakoupené Wokna instalovat na více strojů v domácnosti?

Jaký je rozdíl mezi instalační plackou od velkýho Billa a recovery plackou od výrobce železa? V podstatě žádný, jen ten výrobce železa si tu instalačku upraví k obrazu svému, většinou na to nabalí tunu nepotřebnýho balastu a ten se pak musí většinou odinstalovat, má-li být stroj nějak inteligentně funkční.

Pro výrobce je nejpohodlnější udělat na HDD recovery oddíl a z něho se dá udělat během chvíle instalace celýho systému tak, jak to bylo v okamžiku nákupu. Nemusíš nikde shánět instalační placky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]