Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obnovit software v počítači

Od: peterr* odpovědí: 11 změna:

Hned na úvod řeknu, že jsem amatér v oblasti počítačů.Mám v počítači windows xp, antivir eset smart security 4.2.40.10 a chtěl bych přejít na nový windows. Chtěl bych se zeptat zda jde počítač přeinstalovat a zároveň převést co mám v počítači uložené, jaký softwar by byl dobrý a nakolik by mě to všechno vyšlo ( windows word atd. a antivir).

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nový windows má být který? Antivir je součástí například osmiček a pokud nechcete platit za balík Office a stačí vám jen na takové to domácí žvýkání (podle xpéček asi jo) tak program zdarma Libre Office například.

peterr*
hodnocení

Ten windows je mi celkem jedno, počítač používáme hlavně na internet a nějaké to psaní, foto a tako vé to domácí ...

Chcete doporučit systém nebo jak? Jinak software máte buďto svůj zakoupený nebo volně dostupný na internetu, takže znova nainstalovat, samozřejmě musí být kompatibilní s novým systémem. Taktéž po instalaci nového operačního systému stáhnout nejnovější ovladače atd...

peterr*
hodnocení

Ano potřebuji změnit ,zakoupit, systém a potřebuji poradit jaký by byl nejvhodnější.

Děkuji

Windows 8.1

joudic*

a co vas nuti ke koupi noveho systemu, pokud to mate jen na takove to domaci zvykani, nechte si XP a nove windowsy si poreste az koupite v budoucnosti novy pocitac

iz*
hodnocení

1x

Já bych doporučila programy, fotky, dokumenty, prostě vše, co chcete zachovat, zkopírovat na jiný disk (při instalaci novějších Windows byste měl naformátovat systémový disk, takže byste o vše přišel) a nainstalovat nová Windows. Po instalaci budete muset vyzkoušet, které programy budou fungovat bez přeinstalace.

Např. Ms Office vyžaduje přeinstalaci vždy i při reinstalaci původního systému. (Já používám SoftMaker Office, která přeinstalaci nevyžaduje.) Přesinstalaci nebude pravděpodobně vyžadovat většina portable programů (tam jen v případě nekompatibility).

I některé další programy poběží bez přeinstalace, u jiných si budete muset opatřit novější verze. Není pravda, že se při přechodu na nový OS musí automaticky přeinstalovat veškerý SW.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, pokud nehrajete na PC náročné hry, tak si pořiďtě OS Linux. Vše je zdarma a legálně. Zároveň se můžete na internetu pohybovat svobodněji a neřešíte antivir nebo firewall a nemusíte OS ani udržovat - běží stále a bez problému či zpomalování. Ovšem, s OS Linux se musí člověk učit pracovat a není to pro každého (kdo je lenivý, tak to vzdá ještě dříve, než se něco naučí). Zdravím!

P.S. Můžete si OS Linux vyzkoušet jen jako Live-CD a bez instalace i poškození OS Windows.

doplněno 26.02.15 09:13:

No, on je dnešní OS Linux uživatelsky hodně podobný OS Windows - ikony, okna a klikání.

Pokud se podaří, aby fungoval veškerý hardware, resp. šel internet nebo zvuk, tak potom už to jede. Proto se musí někdy vyzkoušet i několik různých distribucí Live-CD nebo starší verze.

Souhlas s ben, stahnete si LIVE-CD a nabootujte PC z CD/DVD. Na normalni praci si zvyknete velice brzy, take budete mit plochu, tlacitko "start" a ikony na plose. Nekteri uzivatele se zorientuji okamzite :)

software
hodnocení

0x

Nejde. S instalací nových Windows, dokonce i s přeinstalací původních Windows, se musí všechny programy, až na výjimky, znova instalovat.

zdenek1*
hodnocení

0x

Zdravím,

Nejsem odborník, jsem pokročilý uživatel. Podle mne nebude PC o kterém je řeč žádné "nabušené dělo" Na práci, kterou tazatel na PC provádí nemusí nutně kupovat drahé Windows. Bohatě mu poslouží UBUNTU, které je ke stažení zdarma a legálně. Stejně tak s mnoha programy pro kancelářskou práci, úpravu fotografií atd.

Samozřejmě to, co máte v PC a nechcete o to přijít, si zálohujte na jiné "médium"

Na koupi drahých Windows je vždy času dost, ty vám nevyprodají. Přeinstalaci zvládne každý, kdo umí číst a rozlišuje alespoň pravé tlačítko myši od levého. Postup celé instalace OS UBUNTU je hezky vysvětlený. Dát to do "servisu" můžete vždy...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]