Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký Linux + pár otázek

Od: anonymboyy odpovědí: 6 změna:

Zdravím Vás,
chtěl bych přejít z Windowsů na Linux, protože hry už nehraju, jen internet, práce ve wordu nebo sledování filmů a Windows se bohužel u mě vždycky rychle zaseká. Tak by mě zajímalo, jaký Linux by jste mi doporučily? Já měl Ubuntu v nějaké verzi 13 myslím a celkem se mi to líbilo, hlavně vzhledově, akorát mi to neskutečně zahřívalo notebook, což vůbec nechápu. Prostě, aby to vzhledově bylo hezký, svižný a nebylo to moc náročný na hardware a češtinu bych uvítal :)
Dále by mě zajímalo, jestli existuje nějaká Linuxová varianta Movie Makeru, Wordu a PowerPointu.
Také jestli jdou otevírat soubory avi, mp4, 3gp, flv a jestli existuje i nějaká RPG nebo MMORPG hra, která by šla jednoduše spustit (sice nehraju, ale co kdyby:)
Předem moc děkuji !

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

scv®
hodnocení

1x

Pro snadné řešení problémů a velký výběr softwaru je dobré vybrat nějakou větší, profláklejší distribuci s širokou komunitou nebo distribuce od ní odvozené. Ubuntu je dnes asi ta nejpopulárnější, ale já od ní už před pár lety upustil - kvůli prostředí Unity, zhoršující se podpoře staršího hw, zvyšujícím se nárokům.. a celkově už mi dnes Ubuntu přijde jako Linux s politikou mrkvosoftu - tedy " my si myslíme, že takhle je to dobré a vy to používejte nebo běžtě někam". Pokud jste Ubuntu už používal, doporučil bych vyzkoušet např. Lubuntu (méně náročná verze s prostředím LXDE), Xubuntu (s prostředím XFCE) nebo další distra, odvozená třeba i z těchto dvou. A nesmím zapomenout na Linux Mint, který právě díky "skvostnému"Unity v Ubuntu získal spoustu uživatelů, kteří si jej vychvalují. Je k dispozici s různými prostředími, včetně jednoho, které by se dalo označit za "následovníka"starého Gnome 2. Na oblíbenost jednotlivých distribucí, novinky a nějaké stručné info o nich se můžete mrknout zde.

Co se týče zahřívání, to je problém konkrétních typů notebooků a Linuxových ovladačů. Moc s tím obvykle udělat nejde, buď změnit stroj nebo zkusit méně náročné prostředí (např. zmíněné LXDE) a používat "odlehčené"programy (např. Abiword místo LibreOffice Writeru). Některé notebooky z tohoto důvodu nemusí být pro Linux příliš vhodné. Na stránce linlap.com si můžete zjistit, který systém na kterém stroji funguje, jak je to s kompatibilitou a ovladači k Wi-Fi nebo dedikovaným grafickým kartám.

Variant k MS Office je spousta, ať už celých balíků (např. Apache OpenOffice, LibreOffice, Caligra Suite) nebo jednotlivých programů (např. AbiWord a Gnumeric). S PowerPointem to může být o trochu horší, ale třeba zmíněné balíky OpenOffice a LibreOffice alternativu k PowerPointu obsahují (u obou se jmenuje Impress). Místo MovieMakeru můžete vyzkoušet OpenShot, AviDemux nebo PiTiVi. Variant je daleko více, stačí zadat do vyhledávače - příklad. A kdybyste se neobešel bez nějaké aplikace pro Windows, lze ji teoreticky nainstalovat přes Wine, jak píše ben. Není to ale sázka na jistotu - něco přes Wine funguje, něco je pomalé, něco nefunguje vůbec. Já tento problém vyřešil virtualizací - v Linuxu je možné zároveň spustit virtuální PC s Windows na těch pár programů, které bych jinak nespustil. Je k tomu ovšem potřeba určitá hardwarová rezerva. Na notebooku s 1 GB RAM by to pravděpodobně moc funkční nebylo.

V těch hlavních distribucích jsou dnes různé kodeky pro multimediální soubory buď zahrnuty hned při instalaci nebo je lze snadno doinstalovat později (bývají označované jako "bad"a "ugly", případně v jednom balíku vč. dalších věcí jako "restricted-extras"), takže problém s přehráváním různých videí a hudby by být neměl. Já mám dokonce trochu opačnou zkušenost - na několika starších PC i NTB (10 let a více) je s přehráváním videí ve Win 7 pořád nějaký problém, ale na těch samých strojích z Live CD různých distribucí Linuxu vše fungovalo jak má a dokonce poměrně svižně.. :)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych doporučil vyzkoušet více Live-CD s OS Linux a vybrat si. To se ani nemusí instalovat, stáhne se z internetu (soubor ISO), vypálí jako obraz disku a nabootuje z mechaniky.

Já používám český SLAX, ale dobrý je i Puppy LInux v novější verzi (obsahuje češtinu). Soubory, které zmiňujete jdou pod OS Linux normálně (a nemusíte instalovat ani kodeky). Jako aplikace pro kancelář je dobrý LibreOffice (tam je alternativa k Wordu i PowerPointu). Movie Maker a ty hry jsem nezkoušel, ale lze použít aplikaci Wine a do ní instalovat soubory s EXE (něco půjde a něco ne). Ubuntu můžete vyzkoušet starší a méně náročnou verzi nebo odlehčené Kubuntu. Zdravím!

slax.org/...

doplněno 18.02.15 13:52:

kubuntu.cz/...

anonymboyy
hodnocení

Děkuji za odpověd!
Nakonec jsem stáhl nejnovější verzi Ubuntu a večer se pustím do instalace. Přeci jen už to mám trošku vyzkoušené, tak myslím, že nakonec to bude nejlepší volba. Snad najdu nějakou alternativu za Movie Maker, protože teď stříhám videa, tak by mi to dost chybělo :)
Ještě jednou díky!

hodnocení

0x

Ubuntu je pro začátečníka dobrá volba, skoro všechno tam funguje bez nějakýho velkýho nastavování. Na filmy bych rovněž doporučil Openshot, mám s ním dobrou zkušenost, na officy ten Libre Office. Akorát budete chvíli zvykat, je to fakt dost jiné než windowsy.

anonymboyyy
hodnocení

0x

Tak zatím vcelku spokojenost :)
Akorát se mi dost seká a netuším vůbec, jak změnit velikost písmen. Vlastně celkově bych potřeboval pozměnit pár věci, ale nevím, jak na to :D
Ale zvykám si, pro mě asi lepší volba, než Windows :)
Moc Vám děkuji za odpovědi!

doplněno 19.02.15 09:50:

Vyzkoušel bych i nějaké jiné, ale Ubuntu mi příjde nejjednodušejší a zároven má asi nejhezčí prostředí z těch, co jsem u dalších distribucí viděl. Hrozně se mi líbí ta vrchní lišta s různými nastaveními a boční s aplikacemi.
Abych se přiznal, tak mi jde dost o vzhled :D :)

scv®

Sekání - kolik máte RAM? Dnešní "hlavní"distribuce už pod 1 GB moc svižně nechodí, doporučeno mohou mít i více. Malé zlepšení může přinést třeba vypnutí stínů pod okny a ikonami nebo snížení/vypnutí různých efektů oken (průhlednost, plynulé přechody, náhledy atd.)

Nenechte se ošálit přednastaveným vzhledem jedné distribuce, protože vzhled je zaprvé značně subjektivní záležitost a zadruhé v různých prostředích je vždy mnoho možností personalizace. V Ubuntu (ať už v Unity či kdysi v Gnome) nebo v distribucích s prostředím KDE je určitě možností více, než třeba v LXDE a Xfce, ale soudě dle vlastní zkušenosti - to sekání začne člověka štvát dřív, než to, že to nevypadá maximálně cool :-D Prostředí Cinnamon používané v Mintu určitě stojí za zmínku jako alternativa k Unity (byť o moc rychlejší asi není).

3 věci, které by Vás mohly zajímat: Docky (a jiné dokovací panely), Conky, gnome-look.or g

A pokud na něco nemůžete přijít nebo nevíte kde co nastavit, Ubuntu má celkem slušnou uživatelskou základnu i u nás, takže se toho spousta dá najít ve FAQ nebo ve fóru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]