Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký antivir?

Od: aloisb® odpovědí: 15 změna:

Zdá se mi, že na mojich 512 Mb operační paměti u notebooku je nainstalovaný AVAST Free příliš složitý a strašně zpomaluje počítač. Poradí někdo něco jednoduššího? Stačí mi základní ochrana.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, on ten antivir nemusí být spuštěn stále, aby PC zpomaloval. Můžete ho zcela vypnout a udělat skenování třeba jednou za tři dny - a zase vypnout. Zdravím!

P.S. Případně si pro internet pořídit OS Linux a nebudete řešit antivir.

doplněno 06.02.15 21:33:

OS Linux lze provozovat jako instalovaný v PC a může být i s OS Windows - tzv. dualboot.

Tedy, při spuštění PC se rozhodnete, zda nabootujete do OS LInux nebo OS Windows. Linux není na viry tak náchylný, tak se antivir ani nemusí používat. Pro Vás by bylo asi (zatím) lepší si OS Linux pouze vyzkoušet a neinstalovat na HDD. K tomu slouží tzv. Live-CD. To se stáhne z internetu (je to zdarma), vypálí na nosič (CD nebo DVD) jako obraz disku a je bootovatelné z mechaniky PC. Tím jste pod OS LInux a OS Windows není spuštěný. Můžete se pohybovat volně po internetu a OS Windows spouštět třeba bez připojení k internetu.

doplněno 06.02.15 22:40:

Nemáte zač. Pokud se na internetu pohybujete trochu s rozumem, neklikáte na vše a při instalaci programů si dáte pozor, tak stačí antivirem PC občas projet. Také můžete skenovat např. jen disk C a vynechat soubory ZIP nebo RAR apod.

doplněno 07.02.15 00:07:

vlazy - záleží i na tom, jestli chce uživatel PC a internetu mít volný pohyb a rychlejší PC.

Když se chová rozumně, tak to není problém a stačí skenovat i zpětně. Kdo trpí úzkostí a strachem, tak si nainstaluje antivir (nebo i více), zapne firewall, zablokuje vše možné, nastaví si nejvyšší ochranu v prohlížeči - a pak se nikam na internetu v podstatě nedostane.

hodnocení

Cením si Vaší rady, ale prosím o bližší vysvětlení výhod toho OS LINUX. Mohl bych ho mít nainstalován spolu s WIN XP?

Nezabralo by to příliš místa na disku? A ten má v sobě antivir?

hodnocení

Díky. S tím vypnutým AVASTem to běhá rychleji, tak uvidím, zdali na ten LINUX půjdu.

vlazy*

"Můžete ho zcelavypnout a udělat skenování třeba jednou za tři dny - a zase vypnout." Podle mne vypínání antiviru není příliš dobrý nápad. Antivir by měl kontrolovat asi všechny stahované, instalované a spouštěné soubory a zobrazované stránky a pokud zjisti něco zavirovaného tak to hned zastavit a zamezit tak zavirování počítače. Pokud bude mít antivir vypnutý tak tím ten antivir pro něho částečně ztrati smysl. Skenování třeba jednou za tři dny může být už pozdě když už může mít zavirovaný počítač a nadělanou virem nějakou neplechu.

doplněno 07.02.15 00:04:

Já jsem od avastu přešel na AVG a prozatím mi připadá být trochu lepší než ten avast.

doplněno 07.02.15 00:28:

ben: Kdo si myslí, že u něho žádné viry nehrozi tak je pro něho zbytečné aby vůbec nějaký antivir v počítači měl. Pak se ale nesmi divit když mu nějaký vir zaviruje počítač a nadělá mu tam nějakou neplechu. Tvrdit, že se někdo chová rozumně a proto u něho v počítači viry nehrozi je hloupost. Panikařit sice neni třeba ale mít funkční zapnutý antivir je rozhodně rozumné.

Linux je samozřejmě rozumná alternativa pro starší počítače které majitel drží převážně kvůli brouzdání po netu a pro občasné kancelářské práce. Je ale na místě říct, že u nás nejpoužívanější Ubuntu od verze 11 výš už má systémové požadavky nad 1GB ram. Na staré železo je potřeba použít méně náročné deriváty Ubuntu pod označením Lubuntu nebo Xubuntu ideálně bych doporučil PCLIos - pclinuxOS který je přímo na slabé počítače projektován ale problémem je trochu slabší podpora v porovnání s Ubunťáckou klikou.
ben®

Dobrý den, abych nebyl špatně pochopen. Nemohu nikomu radit, aby antivir nepoužíval vůbec. Kdo má odvahu být na internetu pod OS Windows, tak musí mít v PC antivir. Jen nemusí běžet stále, ale skenovat občas. Kdo se chce na internetu pohybovat svobodněji a bez větších obav, tak volí OS Linux. Jinak, to, co o OS Linux napsal kolega, je pravda. Těch Linuxů je celá řada a musí se vybrat a vyzkoušet ten správný (já mám český SLAX). Zdravím!

doplněno 07.02.15 11:21:

totak - ano, je to trochu mimo téma, ale snad to nebude vadit. SLAX lze provozovat jako Live-CD, na flashce do USB i na HDD. Měl jsem v PC verzi 6 a několik let na flashce (a v NTB i na HDD). Live-CD musí zůstat v mechanice nebo se při bootování zvolí možnost do RAM (to trvá déle, ale zase potom reaguje svižněji a CD se může vyndat). U Live-CD je však nevýhoda, že nejde ukládat změny V OS a po restartu všechny změny zmizí (ovšem, OS je zase jako nový). Ano, flashka se SLAXem musí být neustále v portu USB (nejlépe zadním) a v PC nemusí být ani HDD. Změny v OS se normálně ukládají na flashku. Nyní jsem přešel v PC na verzi 7 (změnil jsem hardware a byl problém s verzí 6 - nešel zvuk a internet). Začal jsem s ní opět na flashce, ale OS byl pomalý (spíše mám pomalou flashku). Tak jsem zase dal do PC HDD a jedu to z něho. Ale, nikdy jsem pod SLAXem nezkoušel připojení přes "wifinu"a na kabel se připojí sám a hned. Pro Live-CD se stahuje verze ISO a pro flashku verze ZIP. Rozdíl je pouze v tom, že ve verzi pro flashku lze vytvořit i zavaděč (bez toho to nenabootuje). SLAX potom umožňuje i další rozšíření aplikací (viz jeho stránky).

http://old.slax.org/ slax.org/...

Slax je ideální protože je opravdu malý a nenáročný ale nepochopil jsem jak to je s instalací. To musíš mít pořád v jednom slotu usb vraženou flešku Slaxe nebo jak to funguje? A navíc - Slax mi na rozdíl od jiných distro nikdy automaticky po prvním spuštění nenačetl internet. Asi se do něj musí vložit nějaký síťový balíček či co. Mohl bys tady trochu popsat jak slax funguje? Omlouvám se původnímu tazateli že tahle debata tím asi dostane jiný směr než původně zamýšlel ale snad mu to tolik vadit nebude
hodnocení

Nevadí, poučím se také :o))

papucok*
hodnocení

2x

Vřele doporučuji,je nenáročný,rychlý a spolehlivý :

360totalsecurity.com/...

hodnocení

Díky za tip, teď jsem v Praze a notebook je na chalupě. Hned v pátek odinstaluji AVAST a zkusím to, protože to vypadá dobře !

doplněno 13.02.15 23:46:

Tak jsem se zbavil toho AVASTu a nainstaloval tu 360. Notebook jede značně rychleji . děkuji !

papucok*

360 Total Security je bezpečnostní software, který ve své výbavě zahrnuje antivirový skener a nástroje pro čištění / optimalizaci systému. Po prvním spuštění programu proběhne analýza, která identifikuje slabá místa. Následuje antivirová kontrola ve třech režimech (úplná, rychlá, vlastní), prostřednictvím níž získáte informace ohledně zjištěných hrozeb. V případě, že budete přesvědčeni o důvěryhodnosti některých nalezených položek, lze je označit jako bezpečné. V opačném případě budou detekované soubory přesunuty do karantény.

Další důležitou součástí tohoto silného programu je vyhledání zastaralých souborů za účelem uvolnění místa na disku a zvýšení výkonnosti počítače. Stejně tak nechybí možnost si prohlédnout aplikace nastavené k automatickému spuštění po načtení Windows. Můžete si také procházet naplánované úlohy či systémové služby a označit některé z nich jako zbytečné.

Základní schopnosti 360 Total Security

Důkladná antivirová kontrola počítače

Zvýšení rychlosti načítání systému

Vyčištění disku od zastaralých a zbytečných souborů

Ochrana počítače před malwarem, phishingem a backdoorem

naihonn*

Recenze na něj jsou trošku rozporuplné. Navíc si říkám, že to asi bude tak, že kdo nemá stálé nebo má nějak omezené připojení k internetu, tak asi by měl dát ruce pryč, nebo se pletu? Bez internetu je podle všeho úplně k ničemu. Samozřejmě u čínských výrobků je pak další určité riziko. Taky je zmínka, že aniž by si to uživatel přál, tak pro zrychlení vypíná některé procesy, které by neměl, ale kdo ví, třeba tohle půjde nastavit blíž. Každopádně by nebylo hezké, že by sice Windows najednou běhaly rychleji, ale aniž by to chudák uživatel věděl, hrozby z internetu by byly o dost horší.

hodnocení

0x

Zkoušel jste MSE?

hodnocení

To máte na mysli Microsoft Essential? Tak ten pro mne už není, mám totiž OS WIN XP.

zbynekji*
hodnocení

0x

Doporučuji Comodo Internet S/... nainstalovat pouze antivir a firewall, bez dalšího příslušenství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]