Zdravim, mám NTB Asus X550c. Chtěl jsem ho přes recovery hodit do firemního nastavení ale ta mrcha furt jen házela hlášku že cílový disk je crypted. Tak jsem přes linux celý Céčko přeformátoval na NFTS. Jenže v BIOSU se mi pak nešťastně podařilo kliknout a odmáznout možnosti v pořadí bootování. Takže teď nenaběhne ani recovery ale už ani ten linux z mechaniky. Na klasickým PC bych vytáhl baterku z desky a BIOS by se resetoval na default. Jak se to dělá na notebooku? Není na to nějaký trik? Nechce se mi v něm hrabat abych nepřišel o záruku. Furt je tam ještě možnost udělat flash biosu ale to obnáší nutnost vytáhnout HDD a nakopírovat na něj někam instalačku biosu. Dřív než začnu něco šroubovat se vás pro jistotu ptám, jestli není nějaká nenásilná možnost jak uvést bios do původního nastavení bez rozdělávání šroubků. Snad jsem to vysvětlil dost polopaticky. doplněno 03.02.15 09:56: Mimochodem, nejsem žádný hraboš, který se hrabe ve věcech o kterých nemá ánung. Jen jsem narazil na debilně sestavený BIOS. Místo volby pořadí bootovaných zařízení se tam musí každé nové zařízení ručně dopsat. Na konec operace je pak volba odebrat zařízení. Myslel jsem že se týká zařízení které jsem přidal ale potvora smazala komplet celou nabídku. S ní zmizela i volba přidat zařízení . . . prostě bios na palici.
V Biosu máte možnost vybrat položku, kde nastavíte pořadí bootování, ztrovna tak provedete i reset. Výchozí nastavení Biosu je většinou bootování z HDD.
Bohužel tady je bios tak nešťastně řešený že seznam zařízení ze kterých se bootuje se mi podařilo jedním kliknutím smazat a na dovršení všeho se ztratily včetně volby "přidat další zařízení ". Asi je to bios šitý na míru pro Win8 oem. který se v případě potřeby má znovu instalovat jen přes restore oddíl. Jenže aktualizace na win 8.1 asi spustila kryptování disku které spuštění instalace brání.
Dobrý den, a to tam není ani možnost nastavit BIOS výchozí (default), ten uložit a odchod k restartu NTB? Zdravím!
P.S. Jste opravdu v BIOSu (při startu NTB klávesou) nebo přes nějaký program z OS?
doplněno 03.02.15 13:50:
Bohužel. S BIOSem, kam lze něco dopisovat nebo ho editovat jsem se zatím nesetkal. Nyní (pokud tomu rozumím správně) tam vidíte pouze HDD (ten je bez OS a rozdělený na C a D), ale není viditelná ani mechanika a případně flashka v USB portu. Vám jde o to, jak dostat na HDD ten (eventuálně) stažený BIOS (v jiném zařízení a třeba na flashku) ze stránek ASUS a spustit flash BIOSu v NTB. Snad to vyřeší někdo jiný, ale já (zatím) nevím.
doplněno 03.02.15 15:38:
Nepomohlo by toto video (pro Vás je to zajímavé asi až od času 1,15)?
doplněno 03.02.15 19:17:
totak - tak to je fajn, že se to povedlo. A o té zapnuté volbě Launch CSM (enabled) je i v tom videu. Ale, tento BIOS jsem zatím neviděl (a snad ani nechci vidět a zkoušet).
V tomhle směru mám jasno. Jsem v BIOS. tam se nepohybuju poprvé. Bohužel žádné restore default nebo cokoli tomu podobného jsem nenašel. Jediná volba která mi může být užitečná je rychlý flash. Jenže to předpokládá že jsem předem počítal se zradou , stáhnul od asusu bios a uložil ho na déčko. Což jsem samozřejmě neudělal. doplněno 03.02.15 14:25: Taky mě ta záhada že v polozce BOOT nebyl výpis zařízení ale jen ta blbost ze které bootuje win8. ( Ma to nějakou zkratku ale teď mi to zmizelo ) a mechanika se musela přidat ( dopsat E ), překvapila. Bude to tím, že Asus ke stejnému NTB nabízí jeden BIOS pro osmičky a druhý pro sedmičky. Tím že dává na disk i recovery oddíl se asi nepředpokládá že by tam někdo chtěl cpát systém z mechaniky. Pro jistotu asi ale borci přidali možnost mechaniku dodatečně přidat. doplněno 03.02.15 18:55: Naštěstí počítač i z biosu viděl flešku takže se fleš biosu podařil. Instalace se konečně rozjela a dokonce sedmiček win7 takže se konečně zbavím osmiček které mi fakt k srdci nepřirostly. Nakonec byl celý problém s instalací v nezaškrtnuté volbě Launch CSM. Proto mi včera instalace zamrzala kvůli kolizi MBR-GPT Díky za snahu poradit a trpělivost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.