Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konfigurace modem routeru

Od: jbuddy odpovědí: 3 změna:

Zdravím, mám problém s konfigurací modem routeru a to takový, že potřebuji zvýšit počet IP adres. Můj předchůdce nastavil adresu modem routeru na hodno IP konečné číslo 126 a masku podsítě IP255.255... (konečné)128. Je to tak, že zařízení, která se připojí do sítě dostanou IP max. do hodnoty 126 a v současné době to již nestačí a nutně potřebuji hodit IP modemu alespoň na hodnotu 255 a rozšířit tak počet IP adres. Nevíte jak správně na to? dík

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pletiplot*
hodnocení

0x

Ahoj,

Úplně nerozumím, co znamená ve větě to "na hodno". Jakože náhodné adresy přidělované dynamicky? Pokud jo, masku dej 255.255.255.0 a konečné číslo těch náhodných adres dej 254. Předpokládám, že máš nějakou hospodu a chodí ti tam lidi s mobilama. Pokud se ti zařízení v síti rychle střídají, můžeš zkrátit interval pro přidělení IP (hledej parametry DHCP), aby router nedržel adresy pro zařízení, který už "odešly".

jbuddy
hodnocení

Přesně tak. IP adresa routeru je 1.xxx..xxx.126 a maska podsítě 255.xxx.xxx.128. U některých zařízeních mám IP přidělenou na tvrdo u zbytku dynamicky.Potřebuji, aby hodnota počtu IP adres dosahovala hodnoty tak min. 254..

IP adresa routeru může zůstat 126, ovšem pokud roztáhnete ten prostor pro dynamicky přidělované adresy až na 254, tak 126 zůstane v tomto rozsahu a nevím, jak si s tím váš router poradí, či jestli to vůbec dovolí. Můžete adresu routeru změnit, ale všechny připojená zařízení se budou muset znovu připojit případně přenastavit, aby věděli o nové adrese routeru. Pokud jde o situaci, že se vám mění hodně zařízení a všechny setrvávají v síti jen krátkou dobu, doporučuju spíš snížit ten čas pro přidělení (tzv lease time) třeba na jednu hodinu (nebo udělat obojí).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]