Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, polil jsem si nechtěně klávesnici u notebooku coca colou a nefunguje mi pět tlačítek, potřeboval bych vědět, jestli stačí rozebrat klávesnici a jen vyčistit nebo to dát přímo do opravny , děkuji.
Pokud klavesy funguji mechanicky (jdou stlacit a vrati se), tak toho moc nevycistite. Jedine komplet klavesnici vymenit a doufat, ze to nezateklo i jinam...
Stlačí se a vrátí a všechno ostatní funguje, jen těch pár tlačítek ne. Nic to nepíše. Tak že to šoupnout do opravny?
Šlápnul jste někdy do loužičky rozlité koly? Lepí se to na podrážky i na podlahu... něco podobného asi máte v klávesnici.
Kolik byste vy chtěl za hodinu práce? Určitě víc než stovku. A kolik by asi chtěl servisák za opravu klávesnice? Není levnější než jet někam hodinu do servisu, dát tam klávesnici opravit a pak zase jet domů a druhý den si pro opravenou jet a přivážet si ji zpátky domů a v ruce mít účet za práci, která by stála mnohem víc, než nová klávesnice?
Závěr: je lepší si koupit novou klávesnici a pro vaši zvědavost zkusit klávesnici vypláchnou vodou, nechat ji působit, rozpustit sladké lepidlo, znovu vypláchnout a nechat vysušit a teprve po důkladném osušení ji vyzkoušet na nějakém starém vyřazeném počítači (co kdyby byla vadná a poškodila port pro klávesnici v PC).
Kdyby v klávesnici byly suché drobečky, popel z cigarety, bylo by to snad opravitelnější tak, že by se to vysypalo nebo vyfoukalo. Ale lógr od kafe nebo sladké limonády kontaktní plošky zalepí. Záleží také na typu spínačů v klávesnici.
doplněno 24.01.15 10:57:OPRAVA: teď jsem četl váš text, že se jedná o klávesnici NOTEBOOKU, což jsem přehlédl. To je něco jiného, než klávesnice PC. Vaši klávesnici bude nutné vyměnit v servisu. Pokud máte možnost levně koupit novou, náhradní, máte potřebné nářadí a šroubováčky a provozní odvahu to zkusit, můžete se o opravu pokusit sám.
Neřeš to a kup si toto. alfa.cz/...
Jako "přídavná"klávesnice by to mělo fungovat.
Jinak nad noťasem se nežere, ani nepije. Hlavně Cola a energeťáky. Jsou to strašné lepidla.
Pokud se Ti to povede opravit, pak smekám. Noťasy jsou totiž dělané na jedno použití.
Podívejte se na ilustrované návody na webu. Použijete klíčová slova pro vyhledávání laptop keyboard repair (laptop, klávesnice, oprava) a k tomu liquid spill (kapalina, tekutina, zatečení, rozlití) nebo další podobná slova, například remove (vymout) apod. Najdete například návod Jak zachránit notebook op zničení tekutinou nebo 19 minutový návod (tutorial) Oprava laptopu po zatečení kapaliny nebo Co dělat, když vám do noteboku zateče džus (limonáda) na
atd, atd.. podívejte se na různé návody a posuďte své reálné možnosti, zda se do toho pustit, nebo opravu svěřit profesionálnímu servisu, kde máte opravu provedenou kvalifikovaně a se zárukou.
Čistil jsem úspěšně už několi notebookových klávesnic od zásahu colou, kafem a pod. Je to příšerná piplačka. Musí se opatrně "vycvakat" všechny klávesy, po nich zbydou ještě takové malé plastové "pantografy" ty se musí taky jeden po druhém vycvakat z nosné plechové základny klavesnice, pak už lze sejmout kontaktní fólie. Je to přeložená fólie a mezi ní je izolační (distanční děrovaná fólie), ty se musí opatrně oddělit a pak omýt vodou, usušit a vše zase pečlivě složit. Za večer je to hotové a úspěch zaručen, není co zkazit
2kedar:
na jedno použití je třeba silvestrovská rachejtle, ale notebook se dá zapnout a použít rozhodně víckrát
culdabulda1:
klavesnice do notebooku rozhodně není cenově srovnatelná s běžnou klávesnicí ke stolnímu PC, kdo chce přenosný notebook degradovat připojrním externí klávesnice, tak to levnější je, ale osobně si myslím, že nejlevnější je si jí vyčistit
michal:
jak neriskovat? Je to jen o dostatečné míře šikovnosti, na vyjmutí, odpojení klávesnice zase tak moc není a pokud nejsou stopy průniku tekutiny pod klávesnici, tak notebooku nic nehrozí. Ale koho baví financovat předražené šikuly v servisu, tak ať v tom vesele pokračuje. Když je nejhůř, tak příslušná klávesnice pro určitý notebook stojí kolem tří stovek, bohužel bez českých kláves a ve velké většině případů nelze přecvakat původní česká tlačítka na novou, většinou se liší uchycením.
doplněno 24.01.15 17:09:k2:
ano, za večer, vždyť na tom nic není. Může se to zpestřit tím, že se tlačítka nahází na hromadu a pak to pojmout jako skládání puzzle, pak to trvá možná trochu déle, ale jak jsem zmínil, už jich mám za sebou několik
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.