Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nedávno se mi stala nepříjemná věc na notebooku, který mám 5. rokem. Jedná se o Acer Aspire 5738ZG.
Moje stručná diagnóza: Zapnu notebook, HDD se rozsvítí a za vteřinu zhasne, napájení ze sítě je v pohodě, svítí kontrolka, baterku jsem zkoušela vytáhnout a zapnout bez ní, ale pořád nic, HDD byl vytaženej a na jiným ntb funguje přes USB, paměti RAM jsem vytáhla a zapla vždy s jednou a nic, obě jsou nejspíš v pohodě.
Proto bych chtěla vědět, co s ním zhruba může být, než půjdu do servisu, vyhodím peníze a tam mi řeknou, že oprava bude stát např. 2 tis. Kč, to už bych raději zainvestovala do nového ntb.
Už jsem pročetla hodně tipů a zatím nic nepomohlo. Máte někdo podobné zkušenosti?
Díky za rady.
Dobrý den, zdá se, že jste šikovná, když jste si "vlezla" do NTB. Zkuste rozpojit a zase spojit kabeláž a vyčistit prach. Ventilátor se roztočí? Obrazovka něco ukáže? Do BIOSu se nedostanete? Zdravím!
doplněno 08.01.15 23:35:Těžko takto říci - možná je problém na zákl. desce (nafouknuté kondenzátory). Možná už je špatná pasta pod procesorem. Jiný nápad nemám (kromě toho, začít si šetřit na nový NTB).
doplněno 08.01.15 23:43:No, někde je špatný kontakt nebo něco odešlo. Ale, jak to takto na dálku poznat. Ještě by to mohl někdo proměřit a prohlédnout. Myslím elektroamatéra, ale servis už asi ne.
doplněno 09.01.15 11:54:Možná by to chtělo proměřit i ten adaptér, jestli dává plný výkon a není tam podpětí.
Kdyby se povedlo nabít baterku (která už asi není moc ve formě), tak zkusit jen NTB na tu baterii.
Děkuji, nedělá mi to problém si poradit, pokud je to v mých silách, avšak na rozdělání jsem požádala mužské ruce, neboť do tohoto jsem se opravdu nechtěla sama pouštět. Zapoměla jsem dodat, že po zmáčknutí tlačítka pro zapnutí se jen spustí ventilátor, obrazovka je černá, nic nezobrazuje a do BIOSu se nedostanu. Tlačítko pro napájení avšak svítí. Adaptér pro napájení jsem zkoušela různě odpojit a zapojit, vytáhnout baterku, vrátit, mezitím podržet tlačítko napájení, ale nic. Prachu tam bylo snad přiměřeně a ten co šel vyčistit, je vyčištěný. Zkoušela jsem i nechat přes noc od sebe komponenty typu paměti RAM a HDD v případě, aby se odmagnetizovaly, ale po vrácení zpět se nic nezměnilo.
doplněno 08.01.15 23:27:Tlačítko pro napájení nesvítí celé, jen jeho část, která zobrazuje zapnutí přístroje.
Ano měl jsem po tolika létech (7 let) naprosté spokojenosti s Acerem stejnou zkušenost a protože je to pro mne více než přítel, tak jsem si závadu nechal za 120 liber opravit.A funguje a bude fungovat perfektně dalších 7 let a více...Jde o to, že se musí vyměnit čip grafické karty na základní desce...Někdo to dokáže udělat sám pokud má pájku a šikovné ruce, ale já si to radši zaplatil...Nechci se kvůli tomuto odstranitelnému problému vzdávat svého milovaného laptopu...
Nemáte třeba spálené podsvícení? Na stejném notebooku jsem měl to samé, na TV fungoval. Nespravoval jsem to, koupil jsem nový.
Buď je někde studený spoj na základové desce, nebo to vypadá jako problém s RAM, to jste říkala, že ale nebude, a já si to podle toho co píšete také nemyslím.. Pokud by byl problém opravdu v podsvícení, tak by mělo být slyšet jak disk chroupá, pokud to není SSD, pokud chroupá - tak disk něco dělá, pokud disk něco dělá, tak se asi bude načítat systém. V tom případě skuste přiložit batertku (svítilnu) na displej a pokud něco málo uvidíte, tak to bude podvícením...(to si ale nemyslím...) Pokud všask po jedné vteřině zhasne, tak asi ne... No evím zkuste zkoumat dál, protože jediné co mne momentálně napadá, je použít tu nejdarstičtějsí metodu, a to sice vyndat základovou desku, sudat z ní vše co jde a strčit do trouby na 3-5 minut asi tak na 250C až 300C, ale to nedělejte, dokud nb pořádně neprozkoumáte, betre to jako úplně oslední možnost, ale zase ne druhou stranu, vám zrovny z jednoho takto upečeného notebooku, ketrý měl podobné chování, akorát se neroztočil ani disk, a jede, akorát mi zlobí baterie, ale to nevím, jestli je bateríí, nebo závadou na desce
Jen tak (možná trochu) pro zasmátí.. Včera jsem dával do kupy kámošův herní notebook, takové obří dělo, jakési Sony Vaio, před nějkým časm si, nevím proč, rozlomil konektor na sluchátka, protože je to tak trochu magor.. Nicméně, za nějaký čas se žačal potýkat s problémem s nahodným vypínáním... Jednoho dne u mne byl a neustále to považoval za vybitou baterii, já jsem řekl, ž to beterií nebude, když to takhle náhodně chcípne, bez upozornění... A tak jsem si notebook pár hodnin ponechal, a rozebral jsem ho do posledního šroubku, a co jsem nenašel, ve ventilátoru byly střepy onoho konektoru, pak jsem o vyčistil od prachu, vyměnil pastu, utáhnul panty od víka, a jede se dál...
Takže vám přeji brzké odhalení závady, a přeji pěkný den...
"Přepájejí" se znovu všechny spoje na desce. Od dob nuceného používání bezolovnatých pájek se stává, že se spoje časem samovolně rozpadají. A v troubě se všechny znovu nataví - opraví. Když se to ale nepovede, mohou některé součástky vypadnout (odpájet se), nebo se může i něco na desce teplem poškodit, proto to bývá až poslední operace, když by jinak už stejně šlo zařízení do sběrného dvora.
To PC kutilství je celkem sranda, proto se ptám. Já jsem zase koupil za 10 piv Toshibu Tecra M7 dovezenou z USA, kde to vyhrabali ve šrotu na díly. Výsledek byl, že po výměně baterky na MB to v pohodě jede dodnes, ale nešel zvuk. Po diskuzích na všech možných poradnách o HD Audio a ovladačích mi napsal jeden člověk, že mám vzít 3,5 jacka a ve sluchátkovém výstupu s ním tak 5 min tahat tam a zpět. Ono se to fakt nějak přepolovalo a hraje to dodnes.
U mého notebooku to dělalo to samé, v servisu mi udělali diagnostiku a sdělili, že oprava bude stát 3000kc, tak jsem si pořídil jinej.Hlavně najděte servis,který dělá diagnostiku zdarma, já ntb nosím na ulici Vackova,kosek od Nových Butovic tady v Praze, jsem s nimi spokojen, do týdne Vám zdarma řeknou, co s tim je a kolik by stála oprava.Zkušte,mě někdy pomohlo při zapínání mačkat tlačítko rychle několikrát za sebou.Také se podívejte, zda-li se Vám točí všechny ventilátory, jestli nejni zaseklý.
Skuste ho po zapnutí bleskovo spustiť v nutenom mode a vrátiť bod obnovenia ,mne sa niečo podobné stalo na novom notebooku Lenovo, Win 7 Home premium.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.