Nejste přihlášen/a.
Zdravím moudré rádce a prosím o radu – proč se z některých webových stránek nedá zkopírovat text, případně jak na to, aby se zkopírovat dal.
Jako příklad uvedu dvě stránky.
1. panenskytynec.cz/... – zde jsem si potřebovala zkopírovat část textu o nedostavěném gotickém chrámu, ale text se nedá označit, natož zkopírovat.
2. facebook.com/... – zde jsem si chtěla zkopírovat vtip začínající slovy: " Bohatý starý muž umírá. Než zemře, zavolá si k sobě kazatele, doktora a právníka..."Text jsem označila a pomocí Ctrl+C a Ctrl+V jsem ho zkopírovala do souboru Word 2007. Zkopírovala se však jen část textu.
Dobrý den, máte pravdu. Také to nemohu kopírovat normální cestou, ale "vyškrábl" jsem to ze zdrojového kódu stránky: ...
Bývalý klášter klarisek Klášter klarisek byl založen Habartem ze Žirotína. Postaven byl do roku 1280 jako třetí (františkánský) klášter v Čechách. Do tohoto kláštera byly uvedeny řeholní panny z kláštera sv. Anežky Přemyslovny ze Starého Města Pražského, klášterního řádu klarisek, jež založila sv. Anežka Česká, sestra krále Václava I.
Týnecký klášter se dožil několika velkých pohrom. Roku 1382 vyhořel, znovu vystavěný vydržel do husitských bouří. "Tu, když Lounští po zboření vlastního dominikánského kláštera a když táhli Pražanům proti králi Zikmundovi na pomoc se obořili cestou na klášter Panensko-Týnecký, vypálili jej a jeptišky pobili." (O tom píše V.B.Třebízský v povídce Jan Abatyše). Totéž se stalo pražskému klášteru, který zůstal 136 let pustým.
Jeptišky z Prahy uprchly do Týnce pod ochranu bratří Jaroslava a Plichty ze Žirotína, kteří zpustošený klášter znovu opravili. Žirotínové zůstali věrnými katolíky, přitom však stáli za jedno v národním boji s mírnými Husity. Proto již týneckým pannám Husité neublížili, ačkoli klášter stál ve známé trojzáři husitských měst: Žatcem – Sluncem, Louny – Lunou a Slaným – Hvězdou. V roce 1443 započal pan Jaroslav, poslední potomek slavného rodu s opravou kláštera, který i opravil. Stavbu kostela se mu již nepodařilo dokončit, neboť zemřel. Naposledy je v listinách připomínán roku 1467.
V roce 1782 byl dvorním rozkazem císaře Josefa II. klášter zrušen.
Známe jména celé řady abatyší. První nám známá abatyše je z roku 1381 se jmenuje Anna a sestry Barbora a Ofka, dcery Markéty ze Žleb. Vybírám jména některých: 1385-1410, 1418 - Eliška ze Žirotína, 1500 - Markéta z Prantu, 1539 -1564 – Anna z Litoměřic, která nechala klášter opravit. O tom svědčí nápis nad vstupními vraty do kláštera " A Z L " spolu s letopočtem 1548. Poslední abatyší byla Anna Colletová, kdy 26. června 1782 byl dvorním rozkazem císaře Josefa II. klášter zrušen. Jako výslužné dostala 300 zlatých a ostatních 20 sester po 200 zlatých.
V současné době je klášter ve správě městyse a je veden pod č. p. 10. Je nově rekonstruován a opatřen žlutou fasádou. Klášter využívá úřad městyse, který zde má své kanceláře, obřadní síň a obecní knihovnu.
Klášter je součástí komplexu, který je chráněnou kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky pod rejstříkovým číslem 43571 / 5 - 1295.
...
Takže, najdete to ve zdrojovém kódu stránky a editaci si doladíte. Zdravím!
doplněno 08.01.15 18:04:Každá stránka je psaná v kódu. A např. v prohlížeči Firefox si najdete nahoře Nástroje, potom Vývoj webu a tam odklepnete Zdrojový kód stránky. Potom tam chvilku hledáte a když najdete ten text, tak ho myškou "přejedete" a normálně zkopírujete. Ale, pokud kolega navrhl lepší a rychlejší metodu, tak to už dělat nemusíte.
doplněno 08.01.15 18:29:Nemáte zač.
Bene, jste moc hodný, ale pojmy jako zdrojový kód stránky jsou pro mě španělská vesnice. Budu si must doplnit mezery v základní počítačové gramotnosti
Tak aspoň že existuje nějaká cesta, jak se k začarovanému textu dostat.
Děkuji.
doplněno 08.01.15 18:27:Díky za radu, to se určitě bude někdy hodit. Vážím si Vaší pomoci.
No jo, normálně to nejde.
Ale buď můžeš vykopírovat text ze zdroje (v mé Mozille to je z menu "View - Page source", takže česky asi "Zobrazení - Zdroj stránky", případně klávesovou zkratkou CTRL+U) jak to už popsal @ben, nebo v tomto případě (a v mnohých dalších případech) pomůže na chvíli vypnout javaskripty, stránka se pak přestane "bránit" (ale někdy by mohlo přestat i něco fungovat, to je případ od případu). Kde se vypínají v konkrétním prohlížeči javaskripty, to bych doporučil zjistit v rámci domácího samostudia (ono je vůbec dobré aspoň přibližně vědět, co vše se dá nastavením prohlížeče ovlivnit).
doplněno 08.01.15 18:52:Po vypnutí toho javaskriptu je nutné stránku znovu načíst.
Na většině webů, kde Vám nejde kopírovat text, stačí vypnout java script, který "hlídá", aby návštěvníci "nekradli" text nebo obrázky ... (Mně označení i kopírování bez java scriptu funguje.)
doplněno 09.01.15 11:55:Hm, neopisovala jsem. Napřed jsem odpověděla na otázku a pak teprve si všimla Vaší odpovědi ...
Bohatý starý muž umírá. Než zemře, zavolá si k sobě kazatele, doktora a právníka a každému z nich dá 30 000 USD se slovy: "Mám rád svoje peníze a vám důvěřuji. Vím, že je na vás spoleh a že na mém pohřbu vložíte peníze do rakve, abych si je vzal s sebou".
Přijde den pohřbu a kazatel, doktor i právník hodí do rakve obálku.
Pohřeb skončí a všichni tři jedou domů jednou limuzínou.
Najednou propadne kazatel v pláč: "Musím se vám přiznat k něčemu strašnému: v mé obálce bylo jen 20 000 USD. Potřeboval jsem 10 000 na opravu střechy kostela."
Doktor polkne a roztřeseným hlasem se přizná: "Já se také musím k něčemu přiznat: v mé obálce bylo jen 10 000. Nutně jsem potřeboval těch 20 000 na nový rentgen".
Právník to slyší a povídá: "No fuj, je mi z vás nanic. Já jsem do obálky vložil šek na 30 000!"
Mne to ide.
Děkuji všem za rady.
Protože už mám je jedinou možnost ohodnotit odpovědi, které mi pomohly, a přitom bych ráda dala body @ivzez i @hm, rozhodla jsem se to vyřešit takto:
dva body přidělím @ivzez, pak se odhlásím a jako neregistrovaná ohodnotím ještě odpověď @hm (který už teď jeden bod má). Snad to není proti žádným pravidlům. Oba pak budete mít po dvou bodech.
doplněno 09.01.15 17:40:omlouvám se, nedošlo mi, že jako neregistrovaná hodnotit nemůžu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.