Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porucha na externím disku

Od: jv21* odpovědí: 6 změna:

Prosím o případnou radu, jak se dostat k datům na kapesním externím disku, který se po připojení k PC nenačítá. K poruše došlo zřejmě po pádu disku na zem (žádný velký náraz to nebyl). Je nějaká šance na záchranu dat?

Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, a ten ext. HDD se po připojení k PC roztočí, resp. je slyšet? Není poškozený (nalomený) kabel do USB? Většinou se zde radí "vyloupnout" HDD z obalu a připojit do PC kabelem (tedy, přímo uvnitř PC), ale jestli to zvládnete, tak to nevím. Zdravím!

P.S. Můžete zkusit načíst ext. HDD v jiném portu USB nebo v jiném PC.

doplněno 05.01.15 23:13:

Podrobnější postup je asi takový, že za použití přiměřeného násilí (např. nůž) vyndáte HDD z obalu a odpojíte jeho kabeláž. Potom ho připojíte vhodným kabelem do vypnutého PC - možná kabel IDE/ATA (třeba i redukce podle toho, zda je to HDD do NTB) nebo SATA a také kabel pro napájení. Po zapnutí PC by se měl nový HDD ukázat již v BIOSu PC a v OS.

Když se to podaří, tak si přenesete data na jiný HDD nebo flashku. Další možnost je, že je HDD skutečně tím pádem poškozený a to neopravíte.

jv21*
hodnocení

Díky za radu, po pipojení není slyšet nic, ani se nerozsvítí kontrolka. USB kabel jsem vyměnil za jiný, disk připojoval i v jiných PC, bez výsledku. Je nějaký podrobnější postup, jak se dá HDD připojit přímo uvnitř PC?

jv21*
hodnocení

Dobrý den, problém je v USB slotu, je uvolněný, zjistil jsem po vyjmutí disku z pouzdra. Proto se asi disk občas nenačetl napoprvé i když fungoval. Znamená to tedy odejmout (vysunout) část se sloty od těla disku a pak disk vhodným kabelem propojit s PC? Jaká kabeláž? Jedná se o disk Starbox SATA. A co myslíte kabelem pro napájení? Děkuji.

ben®

Dobrý den, tak zkuste opravit (zpevnit) ten port USB u HDD a připojit ho k PC. Jinak HDD zcela odpojit z pouzdra, otevřít vypnutý PC, najít volný kabel pro napájení (přívod elektřiny) a kabelem SATA (datový) připojit do volného portu SATA na zákl. desce v PC. Po zapnutí PC by se měl HDD ukázat v Tento počítač. Zdravím!

jv21*
hodnocení

Děkuji za radu, také mne napadlo zkusit nechat nejdříve přiletovat ten USB port, tím začnu a uvidím...

rv*
hodnocení

1x

Jsou-li data cenná, existují firmy, které se data z disku pokusí získat - cena cca 10 000,-Kč, jak kde. Postupují tak, že disk rozeberou a elektronickou část nahradí jinou z funkčního disku stejného typu. Můžete to zkusit. Mně stačilo disk jenom rozdělat, otevřený naskočil a data šla přetáhnout jinam. Kde je studeňák jsem dál nepátral. Na youtube máte spoustu návodů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]