Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsem začátečník co se týká PC ale něco vím, ale chtěl bych se naučit poznat dobrý procesor, jak ho poznám? Když půjdu do obchodu vidím samé procesory Intel,AMD ale jak poznám estli tenhle je lepší než tam ten? Moc děkuji za vysvětlení. Chci se to jenom naučit do budoucna abych nebyl debil a nestrapňoval se, protože mám kamaráda v práci a on mi říká co máš za procesor? A dělá ze mě debila když mi všechno vyjmenuje cítím se potom blbě...
Ahoj, je to trochu složitější než jak to popíši, ale budu se snažit to co nejvíc zjednodušit.
Novější procesory Intel řady Core mají značení ve formátu napři "i3-4330". "i3" je model, "4" je 4. generace, "330" je dá se říct výkon. Například i3-4130 bude méně výkonný, zatímco i3-4370 bude výkonnější. i7-2600 tedy bude model i7 2. generace. Dá se ještě setkat s například i7-970 - pokud má jen tři čísla, jedná se o první generaci. Když je za číslem ještě písmeno, jako například i7-4770k - "k" znamená odemčený násobič - procesor se dá přetaktovat. Pokud tam je "X" znamená to "eXtreme performance". "T" jsou modely se sníženou spotřebou na úkor výkonu, to samé je "S", jen je to takový mezikrok (nesnižuje tolik jako T".
U všech ostatních modelů se dá ve většině případů říct to, že čím vyšší číslo, tím výkonnější procesor.
Co se modelů týče, tak to je většinou i7> i5> i3> Pentium> Celeron> Atom. Pak je ještě Xeon, ale to je serverová řada.
U procesorů AMD je značení jednodušší.. například "FX-6300" - "6" značí počet jader, "3" značí 3. generaci a "00" je výkon. Takže například "FX-6350" bude o něco lepší než 6300.
Při porovnávání Intel a AMD se musí počítat s tím, že Intel je na 1GHz cca 2-3x výkonnější než AMD. Proto se nejčastěji porovnávají dvoujádra Intel s šestijádry AMD či třeba čtyřjádra Intel s osmijádry AMD.
Pak je tu HyperThreading. Některé procesory s HT jako například právě i3-4130 jsou fyzicky dvoujádra, ale díky této technologii se v systému hlásí jako čtyřjádro, výkon oproti procesoru bez HT je vyšší cca o 30%.
Při výběru procesoru je třeba také vědět patici (Socket) daného procesoru. Intel nikdy nepůjde nasadit na desku pro AMD a naopak. A i každá značka má vícero odlišných socketů. Například Intel má LGA1366, LGA1150, LGA1155 a další... Socket procesoru musí být stejný jako socket na desce, aby tam vůbec šel nasadit.
Doufám, že to stačí.
1. počet jader - čím více, tím lépe
2. frekvence procesoru (v GHz), opět čím více, tím lépe.
Však já taky radil laikovi, který o tom neví vůbec nic a chce vědět alespoň nějaké základy Pokud se bavíme o běžných procesorech pro osobní počítače, dá se obecně říct, že čím více jader a vyšší frekvence, tím vyšší výkon. Netrvrdím že 100% vždy, ale obecně ano.
Tak přesně takhle srovnává procesor laik. Proto tyhle údaje jsou většinou psány do letáků. Prostě když tomu nerozumím, tak více musí být přece lépe.
Vůbec ale neznamená , že 2 jádrový procesor na 4Ghz bude výkonější , než 1 jádrový na 2Ghz.
doplněno 01.01.15 19:17:A proto např. 4 jádrové i5 od intelu drtí skoro všechny 8 jádrové AMD. Frekvence mají podobné.
Asi nejvíce komplexní srovnání všech procesorů. (Ale jsou tam i grafické karty a další)
doplněno 01.01.15 19:07:Pokuď chodíš už do práce, tak už jsi velký kluk, tak by jsi mohl kliknout na ten můj odkaz a ten procesor si tam najít.
V opačném případě z tebe kamarád debila nedělá, ale ty už ...
Tak já děkuji, tak já jsem si najel na Alzu tedka. A koukám na procesor ale nikdy nevidím kolik to má jader. Akorát vidím že je to od Intelu mohli byste mi napsat více? Zda je tento procesor dobrý?
Core = jádro
u Intelu se to píše slovy, Dual-core = dvě jádra, Quad-core = čtyři jádra. U AMD se používá číslovka za označením procesoru, třeba 8-core
Dobrý den ,pro začátek na počtu jader v CPU a frekvenci nezáleží.Jde jen o danou architekturu jakou byl procesor vyroben.
Porovnávat dvoujadra od Intelu a od AMD je hloupost. Musíte si říct co od toho vašeho ,,dobrého"vlastně čekáte.
Buď maximální vykon...pak ovšem neřeš spotřebu daného CPU.
co nejnišší spotřebu...ale asi výkon bude taky někde jinde ,
a pak tady máme kompromis mězi oběma veličinami..
Nehledě na to že dnes má Procesor v sobě intagrovanou graf.jadro APU a to je pak mela si vybrat kde intel zaostáva za AMD . Jde o to začít porovnávat třeba tady ... cpubenchmark.net/... jak vám řekl @pilivoj
vyberu si stávající a k němu najdu lepšší. Ale vše je o ceně dáte si třeba strop 4000,- a hledáte..
Můžem začít tak že, řekněte co máte vy za CPU a k němu vyberem silnější od Intelu a AMD řekněme o 50%?
Postupně se naučíte rozlišovat veškerý význam značeni
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.