Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebovala bych poradit.
S připojováním na internet jsem doposud neměla žádné extra zkušenosti. Včera jsem si vedle Win 7 nainstalovala Ubuntu, nefunguje mi tam internet. Po zadání IP, masky a brány se systém k naší Wi-Fi připojil, ale v prohlížeči mi nenajde žádnou stránku.
Snažila jsem se hledat na různých stránkách, ale ty návody pro mě byly celkem složité. Proto bych prosila, abyste to vysvětlili tak, aby to i ženská pochopila.
Díky.
Není, to tak trochu (laicky) netuším, co to je. Pokud by byl někdo tak hodný a vysvětlil mi to, co to je a kde to najít, byla bych ráda.
DNS je překlad jmen na ip adresy, tím pádem když zadáte do prohlížeče třeba www.poradte.cz tak se počítač zeptá nejdříve dns serveru co to je a on řekne třeba 192.168.1.156 (vymyšleno z interního rozsahu) a tam se teprve hledá ta stránka, tím pádem pokud nemáte dns server zadaný tak net jede, ale jedině přes ip adresy. Kde přesné se to zadává v ubuntu to nevím, předpokládám, že někde u ip, masky a brány. Ale to nemusí být váš případ, jen hádám
Zkuste například odkaz http://77.75.76.3/, jestli se otevře.
DNS je myslím na záložce DNS v tom samém okně, kde nastavujete IP a ostatní věci, je tam možnost Přidat. Jestli neznáte svoje od poskytovatele, klidně zadejte 8.8.8.8 (a případně záložní 8.8.4.4), tj veřejné dns od googlu.
Zkus pro jistotu při zadáváví hesla povolit zobrazování znaků
Adresy DHCP přiřazuje server?
Předpokládám, že máte na střeše anténu s Routrem poskytovatele a v bytě druhý router, který vám rozvádí net po bytě. Protože ale ubuntu předpokládá že výchozí místo pro váš internet je už ten druhý router, tak ubuntu přidělí vašemu počítači základní IP adresu Ta bývá většinou ve tvaru 192.168.1.1. Jenže stejnou adresu si přidělí automatcky i domácí routr vůči tomu venkovnímu a proto se vám to hádá.
Podívejte se jakou IP má stejný počítač pod windows (které vám fungují ) a zkuste ručně navolit v Ubuntu stejné hodnoty.
Předpokládám :
a) Máte intrnet přes ADSL pak máte přidělenou adresu 10.0.0.101 atd
b) Máte připojení Wifi pak máte adresu 192.168.100.101 a pod
Pokud máte dve routry od jednoho výrobce může být i te konflikt adres, pokud jeden tento problém není.
Záleží na zřizovateli připojení jaký router vám poskytne. Různý výrobce různé čísla. Pokud vám ten počítač jel na Win musí to jet i na Ubuntu. Může být že některé routry mění ip třeba po hodině, nebo podle pořadí připojování PC , VOIP do sítě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.