Nejste přihlášen/a.
Když navštívím stránku www.centrum.cz, pokaždé se mi v horní části zobrazí rámeček s upozorněním, že mi vypršela podpora OS Windows XP a nabídka řešení. Zajímalo by mě:
-jak tato stránka pozná, že používám zrovna WinXP?
Dále se mi stalo, že jsem si na e-shopu bez jakéhokoliv přihlášení prohlížel zboží, poté jsem odešel a ukončil internetové spojení. Po nějaké době jsem se znovu připojil (dostal jsem novou IP adresu) a navštívil stejný e-shop. V pravé části obrazovky se objevilo "Naposledy jste si prohlédl" a opravdu tam bylo zboží, které jsem při předchozí návštěvě prohlížel. Proto by mě zajímalo:
-jak je možné, že se mi tam objevilo poslední prohlížené zboží?
-jaké další informace kromě IP adresy o sobě vysílá PC do sítě popř. jaké informace jsou běžné stránky schopné z PC vytáhnout? (nemyslím tím viry apod.)
Děkuji.
doplněno 30.12.14 19:12:Ještě doplním, že se jednalo o připojení stejného notebooku přes stejný USB modem s klasickou SIM kartou.
Říká se tomu User Agent String. Odesílá informaci o používaném prohlížeči a OS a jejich verzích.
en.wikipedia.org/...
To že si stránka pamatuje poslední návštěvu jsou Cookies, prostě takové informační soubory kam si prohlížeč pro danou stránku uloží daná data, může jít například o heslo v případě že se na stránce zaškrtnulo "Automatické přihlášení"
Pokud vím, tak by kromě IP stránky měly zjistit jen prohlížeč, OS a aktuální rozlišení obrazovky. Pak je tu samozřejmě ještě možnost "Facebook Connect + Facebook Social Plugin"a podobná kategorie, ale to už jsou trackery a pokud člověk je člověk má zablokované / není přihlášený na Facebook tak to nic nezjistí.
Já mám v Mozille následující doplňky které se o to starají
User Agent String se dá změnit pomocí doplňku "User Agent Overrider". Prostě hlásí falešný User Agent String dle volby.. dá se vytvořit i vlastní.
Na Trackery mám "Ghostery", který je blokuje.. Mám povoleno jen pár neškodných trackerů.
Na Cookies mám doplněk "Self Destructing Cookies".. Prostě na všech stránkách kromě těch které mám ve Whitelistu (zpravidla ty kterým věřím a mám tam automatické přihlášení) smaže Cookies.
To vše ještě kombinuji s velmi častým brouzdáním v anonymním okně (I teď z něj píši).. Vím sice, že zrovna tahle stránka je neškodná, ale dokonce i YouTube si pouštím v anonymním okně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.