Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přehřívání ntb - chlazení

Od: rampl odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,
3 roky mám HP ProBook 4520s. Fungoval vždy skvěle. Nyní jsem si k notebooku dokoupil i PC a hodlám si koupit Win Tablet. Notebook bych však rád i nadále používal. Hodnotím se jako středně pokročilý uživatel, takže jsem se o notebook vždy staral (po hw i sw stránce). Je tedy celkévě v dobrém stavu. Asi měsíc dozadu se však vyskytl závažný problém. Pravděpodobně odešla část chladícího systému a notebook se tedy samovolně přehřívá. Občas se přehříval i dříve, ale jen např. při dlouhém hraní her a vždy ho stačilo chvíli nechat, jednou za čas otevřít a pročistit a bylo vše ok. Nyní se však přehřívá samovolně a nic nepomáhá. Rozebral jsem ho (vlastníci 4520s vědí, jak je těžko ve venitř přístupný a proto jsem ho reozebral jen natolik, kolik jsem se odvážil) a zjistitl, že vše funguje správně, až na to, že ventilátor má naprosto mizivé otáčky. Točí se minimálně a to i při zátěži. Dříve byl větrák téměř vždy slyšet a ze strany notebooku šel "vítr". Teď ho přehluší HDD a z otvorů teplo spíše jen sálá.
Zkoušel jsem nejdříve hledat a všichni doporučovali SpeedFan, ten jsem tedy nainstaloval, ale po zapnutí mi skočí modrá smrt. Ostatní programy mi jen ukazují senzorová data - 1drv.ms/... Co s tím? V Biosu jsem také nic nenašel. Klidně bych přežil i nonstop ventilátor na max.
INFO:
hw:
i3 2.53GHz
původně 2+1GB -> 8GB RAM
GF Radeaon Mobility HD 63**
sw:
původně Win 7 -> Win 8.1 Pro

Počítač se vypne po dosažení 90° v procesorech.
Děkuji :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

SpeedFan na 8,1 nefachčí. HW info ukazuje i ventilátor chladiče CPU. Při dvojkliku na jakoukoli položku senzoru se otevře jeho graf. Jinak jak píše @bmbx.

Přehřívání ntb - chlazení
rampl
hodnocení

Dobrý den,
větráček bylo samozřejmě první, co jsem hledal, bohužel jsem ho tam neanšel.

rampl:

Já bych hledal větráček fyzicky a ne pomocí programů *smich*

Dřív než se notebook definitivně upeče...

rampl
hodnocení

Notebook jsem samiozřejmě otevřel, ventilátor profoukal a pročistil atd.

Myslel jsem softwareově v tom přehledu.

hodnocení

1x

Pořizovat si chladící podložku veliká hloupost a zbytečné vyhazování peněz. Notebook se musí uchladit sám, pokud má interní ventilátor malé otáčky tak je vada v něm a je potřeba jej opravit nebo vyměnit. Pokud je radiátor chlazení čistý, pod procesorem je nová kvalitní pasta a ventilátor se bude točit tak jak má, tak bude teplota O.K.

Chladící podložka je schoprná tak maximálně ochladit spodní plastový kryt notebooku, mezi plastem a ostatními komponenety notebooku je nějaký prostor plný vzduchu a ten rozhodně teplo počítače nikam moc neodvede. I kdyby chladící podložka měla větráky přímo na chladících otvorech notebooku, tak její učinnost bude mizivá. Proud vzduchu musí proudit místy, kterými proudit má a to dokáže nejúčiněji pouze interní ventilátor.

hodnocení

0x

Já bych si koupil nějakou chladící podložku pro notebook: podlozky-a-stojany-k-note/...

rampl
hodnocení

Chladící podložku mám. Ta je ovšem k ničemu. když od procesoru atd. není odváděno teplo.

monika123*
hodnocení

0x

Me po 5ti letech odesel taky HP Probook 4515s...proste zhasl a hotovo. Presne jak pisete prehrival se a pak uz nic. Sice pri zapnuti se snazi, huci, cvaka, startuje, ale nenabehne...Ptala jsem se v opravne, udajne zakladni deska a vetrani. Cena do 5tis.Kc, coz jsem odmitla. Takze zvazuji novy, ale dava mi to zabrat :)

Jo - servisáci jsou kabrňáci *smich*

Nedavno jsem řešil tablet, odhadovaná cena opravy servisem 3000-5000Kč, náhradní díl za 650Kč oprava za hodinu, TV odhadovaná servisem cena 3000Kč, náhradní díl 250Kč, oprava za dvě hoďky *smich*

Mám pokračovat? *smich*

Když se notebook přehřívá, tak nemá cenu jej trápit, dlouho to nevydrží. Zde je základní deska, poštovné zdarma, každý trochu šikovný jedinec vám jí v tom vymění - je to jako LEGO pro dospělé :-D

aliexpress.com/...

rampl
hodnocení

Taky jsem na to koukal, ale trošku se bojím. Většina těch desek je s DDR2 nebo max 4GB RAM. Já mám v DDR3 2x4GB.
Navíc jak to je s GPU? Měl jsem za to, že v ntb jsou integrované a já bych nerad o svou realtivně slušnou ATI Mobility 6300 HD s 1GB VRAM přišel.

Je nějaká možnost, že je chyby ve ventilátoru? Vzhledem k tomu, že sezory nějaké fungují, a co jsem četl, tak u 4520s jede normálně furt, mě se i zastavuje. Ventilátor stojí asi 200 Kč, tak jestli to není vyhození peněz.

tomaka2*
hodnocení

0x

Zdravím trošku pomužu ,měl jsem ten samej problem

práce na hodku pasta za 53kaček a hotovo

alfa.cz/...

A funguje *ua*

tomaka2:

to není ten samý problém, tazateli se skoro netočí větrák. Pokud je problém s pastou, nebo s ucpaným radiátorem chlazení, tak se větrák točí pořád naplno, protože se to snaží uchladit...

neo*
hodnocení

0x

Pídil bych se po ovladači grafické karty. Stejný problém jsem měl u HP Pavilion. HP měly dost problém s chlazením vždy, hlavně s hlučným ventilátorem. Měl jsem 2 HP v minulosti a byl to děs kravál. Od té doby HP odmítám.

rampl
hodnocení

Mně hluk nevadí, pokud to bude fungovat. Mimochodem, jak grafika ovlivnuje GPU?

doplněno 04.01.15 21:12:

edit:// Překlep. Měl jsem na mysli, jak ovladačegrafiky ovlivňují RPM ventuilátoru.

rampl
hodnocení

Je nějaká možnost, že je chyby ve ventilátoru? Vzhledem k tomu, že sezory nějaké fungují, a co jsem četl, tak u 4520s jede normálně furt, mě se i zastavuje. Ventilátor stojí asi 200 Kč, tak jestli to není vyhození peněz.

Samozřejmě může být chyba ve ventilátoru, může byt přidřený prachem a bude možná stačit důkladněji vyčistit a namáznout. A 200Kč vyhazování peněz? Já musel do notebooku kupovat větrák za víc jak 800Kč, levněji jsem jej bohužel nesehnal, ale nedalo se nic dělat, měl tak vymletá ložiska, že hodně hlasitě drnčel. Ale snad ani částka kolem 1000Kč pro záchranu notebooku není zase tak moc :)

GPU je procesor grafiky...

V notebooku je vše chlazeno většinou jedním větrákem.

doplněno 05.01.15 04:22:

Vliv ovladče grafické karty na RPM? To jen radil neo nečte v čem je problém a radí :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]