Nejste přihlášen/a.
Kolik tranzistorů je na čipu flešky 16G?
Je vůbec možný, že asi 256 miliard, což by za předpokladu, že jeden tranzistor byl čtvereček 0,1 mm tak by to "nahňácáno" všechno u sebe zabralo plochu 50 x 50 m?
Dnes mají tranzistory (např. v procesorech) velikost 25 nm (= 25*10-9 m)
doplněno 26.12.14 22:32:takže do těch Vašich 0,1 mm se jich vejde až 16 milionů
Šestnáct miliónů tranzistorů na 0,1 mm2 ? To prostě nedovedu pochopit. Ještě tak možná 160 tr./mm2.
"To prostě nedovedu pochopit."
Z toho si nic nedělejte, já už se takové věci ani pochopit nesnažím. Já se učil o tranzistorech, když vypadaly takhle. Dneska by se do pozdra jednoho OC170 (tehdy vrchol elektroniky) vešla ta fleška celá.
Tak mě napadlo, kolik km2 plochy by taková fleška zabrala, kdyby byla postavená z (ve s vé době "malých") vakuových triod EC2 a kolik Temelínů by takové zařízení muselo napájet
Tak mi to nedalo a spočítal jsem (velmi nahrubo), že když by byla fleška o kapacitě 16 Gb postavená z elektronek EC2, zabrala by území velikosti Islandu (102 km2) a jenom na žhavení (anodové proudy nepočítaje) by spotřebovala výkon více než 200 temelínských elektráren (483840 MW).
Krááásná "flaška".! A ty OCčka od starého Germánia jsem s oblibou po amputaci nožiček používal, coby
tlačítka na mikrospínače. Měly vhodný rozměr.
No, to je bezva. A jak si taková elektronka dokáže zapamatovat jeden bit informace? Potřebuje nějaký kondík, nebo tak, ne?
stručně a jednoduše:
statická paměť je klopný obvod a potřebuje malý proud na udržení, dynamická má malé kondíky a potřebuje pravidelně rychle obnovovat obsah (nabíjet kondíky), flash si pamatuje vratným "průrazem"
V dobách internetu snad není takový problém si pohledat principy a schemata dynamických RAM, statických RAM, ROM, PROM, EPROM, EEPROM, a FLASH, nebo i feritových pamětí
Vzhledem k tomu, že se jedná o 128 miliard uložitelných bitů, tak asi ano, jestli to někde psali. Tranzistor ale rozhodně není čtvereček 0,1 mm. Nejmodernější integrované obvody se vyrábějí se strukturami velikosti kolem 20 nm (to neznamená, že do čtverečku 20x20 nm se vejde celý tranzistor). Výrobci se navíc naparují, že dokážou vytvářet jakési 3D obvody, tedy že prvky nejsou jen jeden vedle druhého, ale i jaksi nad sebou. A kromě toho se určitě optimalizuje i způsobem, že když např. jsou dvě "součástky" spojené, tak se neudělají "jedna - spoj - druhá", ale použije se jedna elektroda (ta společná) zároveň pro obě (takže součástky dohromady zaberou méně místa, než je součet jejich velikostí samostatně), atd.
Kdyby čip flashky měl mít, dejme tomu, velikost 1x1 cm, musel by každý z těch 256 miliard prvků zabrat průměrně čtvereček asi těch 20 nm. Zřejmě to vyrobitelné je, když se to prodává a vejde se to do kapsy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.