Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fungují dnešní počítače s OS MS-DOS?

Od: hans* odpovědí: 5 změna:

Ahoj, dám příklad:

Máme počítač s Windows 7, ty se však sesypou úplně a potřebujeme přenést data z tohoto disku na disk externí. Lze tedy spustit po startu počítače jen nějaký program jako je MS-DOS, ve kterém budeme moci s daty v naprosto jednoduchém prostředí pracovat?

Samozřejmě nějaký jednoduchý, který už ale bude umět pracovat s usb porty.

děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Udělal bych to opačně. Vzal bych disk z vadného PC a zapojil do funkčního počítače. Následně z něj zkopíroval data. Připojit lze buď přímo k řadiči nebo přes adaptér do USB. MS-DOS nebude pracovat s USB porty a navíc si ani neporadí s NTFS filesystémem, který na tom disku pravděpodobně bude. Druhou možností je nabootovat nějakou live distribuci Linuxu (z CD nebo USB flash disku) a v něm požadovaný obsah disku zkopírovat jinam.

hans*
hodnocení

děkuji za odpověď, ale pokud mám počítač jen jeden k dispozici? Stalo se mi tehdy, že jsem musel něco vytisknout, ale pár hodin předem se mi sesypaly windows. Už je to déle, ale přes nějaký dos, či co to bylo jsem to byl schopen vytisknout bez systému windows.

Jak by to šlo na dnešních počítačích? Existuje nějaký prográmek, hrozně jednoduchý, se kterým bych mohl s daty pracovat, aniž bych potřeboval "moderní OS"?

iz*

Nemůžete si data vypálit na CD? Lepší by byla ta varianta s "živým" CD/DVD kterékoliv distribuce Linuxu. Pokud se Vám podaří nabootovat z instalační diskety nebo z CD s MsDOS, mohl byste dále použít Norton případně přímo DOSopvské příkazy.

Ale přiznám se, že už si je nepamatuju ...

hm*
hodnocení

0x

MS-DOS ne, ten opravdu nové souborové systémy nezvládá. Jak už psali přede mnou, nejběžnější je asi použítí liveverze nějakého Linuxu.

Další možností je dojít si do nějaké prodejny/opravny PC, kdy to "za chvíli" zkopírují. Taky někdy existují známí, keří jsou ochotni pomocí svého PC něco z disku zkopírovat. A jako poslední možnost mě napadá zkusit použít nějaký program pro kopírování/zálohy/opravy disků; ty programy obvykle taky bootují "externě", nejspíš by nekopírovaly data podle výběru, ale celý odddíl nebo disk (a až by sis opravil PC, tak by sis požadovaná data vycucnul z té zálohy).

Nešlo by nabootovat ty Widle do nouzového režimu a tam pak něco pořešit? Nebo si obstarej disk (koupit, půjčit), na který jen nainstaluješ čistý OS (W7 z instalačky; disk tedy nemusí být nijak "velký"), pak připojíš ten svůj původní disk jako druhý a pořešíš zálohy.

hodnocení

0x

Existuje taky freedos, ale nezkoušel jsem to: google.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]