Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíly teplot na chladiči a CPU

Od: chizuru* odpovědí: 1 změna:

Ahoj,
trochu jsem zkoušela měřit teploty CPU a jeho okolí bez zátěže a s dlouhodobou zátěží.. Trochu mne zaskočil rozdíl teploty chladiče a přímo CPU měřený přes programy. Teplota chladiče byla měřena sondou vraženou někam do středu chladiče (poblíž heatpipe), teplota ve skříni byla měřena sondou visící někde zhruba uprostřed skříně a teplota v místnosti cirka 2 metry od počítače. "Dlouhodobá zátěž" je trochu nesprávné označení.. ale zhruba po pěti minutách zátěže to vyleze na 44-45°C a dál už to nestoupá ať to běží jak dlouho chce. :)
Ještě musím poznamenat, že v počítači nejsou žádné jiné větráčky než ten na CPU, na skříni žádné nejsou a grafika je ještě na pár týdnů jen integrovaná, takže nic neovlivňuje proudění vzduchu. Větráček na CPU fouká směrem do boku skříně. :)
V místnosti bylo po celou dobu obou měření 24,0-24,1°C..
Teploty bez zátěže byly: CPU 28-32°C; chladič 26,4-26,5°C; vzduch ve skříni 25,5-25,7°C
Teploty při zátěži byly: CPU 44-45°C; chladič 31,1-32,0°C; vzduch ve skříni 26,7-27,2°C
Má otázka zní.. V případě teplot při zátěži.. Je normální že se rozdíl teploty v chladiči a teploty CPU liší až o 15°C? Přijde mi to docela dost. Nebo se velká část tepla ztrácí už na základně chladiče a prostředcích heatpipe? :)

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

junkers*
hodnocení

0x

Jo, to bude normálka. Procák má prostě pětačtyřicet, a na chladiči se to rozprostře a vyfoukne, takže je tam logicky míň. Ale kdyby tam nebyl, tak by procák měl 80°C a na pouzdře by bylo třeba 65°C, takže by jsi na tom neudržela pazouru. Samozřejmě moderní procák by se při takový teplotě vypnul.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]