Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám naformátovat ext.disk na NTFS?

Od: pavel41 odpovědí: 11 změna:

Ahoj, koupil jsem si tento disk:

pevne-disky.heureka.cz/...

Mám systém Windows XP, to znamená pevný disk formátu NTFS, ale externí disk má formát FAT 32.

Mám dvě otázky:

1) Nemám tento externí disk taky naformátovat na NTFS?

2) jak se tento disk korektně vypíná, aby se zaparkoval? Stačí přes ikonku vpravo dole "Bezpečně odebrat velkokapacitní usb..."?

děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, na obě Vaše otázky odpovím ano. NTFS je vhodný filesystém pro větší soubory jak 4 GB a nejdříve odpojit softwareově a až potom vytáhnout kabel USB. Zdravím!

doplněno 23.12.14 19:04:

Já bych to nastavení takto ponechal. Jenom upozorním, že pokud již není HDD čistý, tak formátováním o data přijdete. Pokud je ještě čístý, tak není problém.

doplněno 23.12.14 19:53:

pavel41 - patrně ho drží něco v RAM. Zkuste PC restartovat a znovu zkusit Odebrat.

doplněno 23.12.14 20:01:

praivo - to jistě jde (po odhlášení OS), ale potom stejně bude chtít HDD znovu zkusit, tak ho opět připojí do USB. Takto si ušetří připojování, které se udělá při restartu. Myslím, že je možné obojí.

pavel41
hodnocení

.

doplněno 23.12.14 18:58:

díky, ještě se zeptám, co mám zvolit za "velikost alokační jednotky"

a jestli mám zaškrtnout políčka níže "Rychlé formátování", "Aktivovat kompresi"

Mám naformátovat ext.disk na NTFS?
stenlycich*

Dobrý den, nechte výchozí velikost alokační jednotky a dejte rychlé formátovaní to Vám postačí.

doplněno 23.12.14 19:26:

kompresy aktivovat nemusíte

praivo*

Bene, když už by to měl restartovat, tak ho může odpojit už po vypnutí Woken, nevím, proč by měl čekat na reboot.

praivo*
hodnocení

0x

2) Když si nastavíš (resp. necháš nastavené, protože je to výchozí volba) "Optimalizovat pro rychlé odebrání", tak ho můžeš odpojit hned jak skončí zápis. O parkování se nestarej, mechanika disku je konstruována tak, že se při odpojení napájení hlavy zaparkují samy.

pavel41
hodnocení

Všem děkuji!

Malá chybička-zpočátku fungovalo "bezpečně odebrat" ale teď, když na to kliknu, tak mi to napíše to, co je na obrázku v příloze, přitom na disk se data nepřeosouvají, tak nevím...?

doplněno 23.12.14 20:26:

Pomohlo odlášení uživatele a následné přihlášení. Restartování tedy netřeba, avšak, všiml jsem si, že po restartování je k dispozici více paměti RAM. To dělá u každého počítače, že se RAMky po nějaké chvíli takto zahltí, i když se pozavírají všechny programy? Takže je tedy dobré při celodenní práci s počítačem ho občas restrartnout?

Mám naformátovat ext.disk na NTFS? #2
praivo*

Asi s ním pracuje něco jiného. Pokud nechceš riskovat, tak si s tímto většinou umí poradit program USB Safely remove, pokud ano, tak ho prostě odpoj, šance, že se něco stane, je minimální, navíc teď na něm stejně asi nic nemáš, tj. nemáš co ztratit..

ben®

Dobrý den, ano, je to normální (pro OS Windows). Po restartu se RAMka uvolní a zase se začne plnit. Ale, on ten systém tu RAMku uvolňuje i za chodu - jenom mu to někdy dlouho trvá. Také dochází k přesunům mezi RAM a diskovou pamětí. K tomu je dobrý program viz odkaz, který to optimalizuje za chodu OS. Zdravím!

slunecnice.cz/...

doplněno 23.12.14 20:58:

pavel41 - je to různé a musí se to vyzkoušet (nebo si to přečíst v manuálu k TV). Pro to přehrávání by nemusel být problém, ale pro nahrávání z TV na ext. HDD si ta TV formátuje svůj filesystém. To by se udělalo v TV, ale přijdete o data a takový HDD zase potom nevidí OS Windows. Někdy je nutné mít jeden HDD nebo flashku pro přehrávání a jiný pro nahrávání.

pavel41
hodnocení

Ještě se zeptám, zvládne k disku připojené zařízení, jako je např. televize s USB vstupem formát NTFS, nebo tato k disku připojená zařízení nerozlišují mezi FAT 32 A NTFS?

To si ověřte předem. Já měl Settopbox s nahráváním, který uměl jen FAT32.

Na to bacha, buď to pak umí jen číst a nebo ani jedno... pro tv atd je lepší fat32 a nebo vyžadují své naformátování, zvlášť přístroje, které umí nahrávat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]