Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký notebook pro otce?

Od: repkin* odpovědí: 13 změna:

Prosím zkušené o radu. Otec by chtěl notebook (asi ideálně 15,6"), převážně na internet, občas video či písničky (žádné programy na úpravy fotek, vektorové kreslení, CAD, hry apod.). Jaký konkrétní (pokud možno i s odkazem prosím) by jste mi poradily? Cenově max. do 10.000,-Kč, počítám, že RAM je v dnešní době 4GB minimum, nevím však kolik jader, jak s grafickou kartou apod. Kolikrát je grafika 1GB lepší než 2GB, takže se v tom už bohužel moc neorientuju. Velikost HDD je asi jedno, koukal jsem, že méně jak 500GB se už dnes moc nedává. Co jsem koukal po internetu, tak asi Acer nebo Lenovo, v akci jsem viděl 4 jádra Intel, nějak 2,2 GHz, 4GB RAM, 2GB GeForce a 500GB (nebo 1TB) HDD (už si to moc nepamatuju), byl v nějakém letáku z elektra za cenu kolem cca 8-9.999,-Kč což se mi zdálo jako slušná výbava, ale jak říkám, nerozumím tomu. S firmou HP nemám moc dobré zkušenosti a s ostatními firmami (Asus, IBM, Lenovo, Dell ...) prozměnu vůbec žádné. Děkuju.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Když vyfiltrujete nevýkonné modely s procesory Intel N a AMD E-1, tak Vám toho v této ceně na výběr moc nezůstane :)

doplněno 20.12.14 20:25:

euronics.cz/...

doplněno 20.12.14 20:29:

Nic ve zlém, ale pokud má vydržet pár let, memůže to mít slabší procesor než tablet :)

hodnocení

1x

Před třemi roky chtěl otec k důchodu PC - prý bude skenovat staré fotky, stříhat video atd...

Má stolní PC a dnes, když chce přetáhnout fotky z foťáku do PC, volá mi, že to přetáhl a ono nic... (přetáhne jen ikonku externího disku - tj. zástupce).

Fotky otevře, ale neupraví. Videa - jak by je tam asi dostal :)

Velký oči - stačilo by za 2 litry starší PC, který přehrává video (neseká se grafika) a může na net... K tomu PC za 3tis hezký monitor, ať ho nebolí oči. .. . 24"

doplněno 20.12.14 21:07:

@hlavik - já mám doma 3 PC - jeden starší stolní (z roku 2002 - tenkrát asi výprodejová akce... ), na něm si hraje syn. Utáhne to S4league on-line bez potíží...

Druhý stolní cca 2009 - čtyřjádro - rozdíl mezi nimi je jen v případě hraní novějších her náročných na RAM a Grafiku.

Třetí - NTB - z roku cca 2005 (zakoupen jako starý, nef-ční) - dokoupil jsem ram do 2GB - používám jako přenosnou DIGITV a psací stroj s WIFI.

Vůbec mne neomezuje, že nemůžu hrát nové hry - pustím si nové i staré filmy, mrknu se na nové i staré fotky, sleduju internet... - proč bych si kupoval nové, když mi toto funguje? - kvůli načítání o 0,2sec rychlejším? Nebo rychlejšímu wordu?

repkin*

Klasický PC si pak koupím já na hry ve full HD :D táta to chce hlavně kvůli tomu, že je to mobilní, aby si to mohl vzít třeba do postele nebo tak. On má internet v TV, ale zas by omezoval mamku při koukání na televizi. Tablet by musel mít nějaký už lepší a co jsem tak pročítal, tak provoz tak 4 hodiny a další minimálně 4 se nabíjí ...

filip17*

Ještě k tomu talbetu, například Lenovo Yoga 10 první generace, cenovka pod 8 000 výdrž 19 hodin, takže i v tabletech jsou fajn kousky.

stenlycich*
hodnocení

1x

V klidu vyber něco mezi 6-8 tisici to mu postačí i na nějakou tu hru kdyby náhodou.A na procesoru nezáleží jestli je dvou nebo čtyř jádrovej na to nehleď když to má na net a procesor v ntb nebude nic vypočítávat.

Značka už dneska je jedno kterou neboť vše se stejně dělá v číně.

doplněno 20.12.14 20:53:

Ntb ti taky nevydrží dlouho bez nabíjení teda respektive první půl rok jo ale pak počítej s poklesem doby nabití.

Doporučuji si ujasnit požadavky, na surfování v posteli je desetipalcový tablet ideální a přes noc se hodí do nabíječky.Na tabletu s Windows, klávesnicí a BT myší se dá i něco dělat.

filip17*
hodnocení

0x

Ahoj,

osobně si myslim, že totak trošku moc hrotíš :) nic ve zlém. pokud taťka chce notes jen na video, písničky a internet, tak stačí koupit cokoli dá se říct. Acer není špatný, mám jeden ještě doma a je mu už 6 let a šlape náramně, teď používám Lenovo a také spokojenost, Dell se vyplatí spíš ve vyšší cenové kategorii, takže klidně nějaky ten Acer nebo Asus a klidně i za 8000 pokud k němu budou windows bude bohatě stačit, sem tma si může zahrát nějakou hru :)

doplněno 20.12.14 20:38:

klidně za tech 6999 bohatě stačí, jak říkám mám doma ten starý Acer který je 6 let starý a na video, internet, písničky by mi bohatě stačil a to má dneska hodnotu tak max. 1500 :-D

repkin*

No já bych to tak nehrotil, v datartu jsem viděl Acer a Lenovo za cca 6999 a myslím si, že by mu to taky stačilo, ale v nějakém obchodě mu řekli bůh ví co a já se v tom už dlouhou dobu nepohybuju, takže se v tom nevyznám a radši se poradím

Jiště stačí i notebook za sedm tisíc, ale výkonem nevydrží ani tři roky.

Proto bych koupil min. obyčejné Lenovo

euronics.cz/...

repkin*

Proč myslíš, že nevydrží? V jakém slova smyslu? Chápu, že třeba budou nové Windowsy a náročnější programy, hry apod. ale na internet by mu to stačit mělo i tak ne?

filip17*

Mám doma ještě Acer starý už 6 let a sice si na něm hry nezahraju ale výkon na video, internet, písničky bohatě stačí, běží mi na měn widnows a start systému do 10 vteřin po 6 letech, takže to s těma 3 rokama nevim nevim...

repkin*

Já mám Acer cca 4 roky, ale občas hodí modrou smrt (nesthám to fotit), používám na fotky a internet a world of tanks (World of Warplanes jsem musel odinstalovat, sekalo se), sice když pustím nějakou flash hru, tak se to při více oknech internetu seká, ale jak vypnu flash player, tak je to OK. Kdybych měl prachy na nový, tak bych mu dal i tento, taky by mu stačil. Musím nejdřív zaplatit jiné věci bohužel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]