Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fleška na Win 98

Od: med® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

jak rozchodit flešku na Win 98?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

moto*
hodnocení

1x

Snažit se dle výrobce a modelu flešky vygooglovat, stáhnout a nainstalovat ovladač či prográmek který jej nainstaluje. Nejlépe na stránce výrobce. Kdysi byl k flaškám přímo dodávan, novější OS jej již nepotřebovaly.

Při hledání a instalaci je třeba být opatrný, existují podvodné stránky které nabízejí různé programy včetně ovladačů, tyto jsou ovšem nastražené zavirované faké programy. Takže jak jsem výše zmínil, nejlépe ze stránek výrobců.
Pokud je to to ale nějaká noname fleška, může být problém.

doplněno 12.12.14 13:52:

no tak stahnout někde jinde a na PC přenést, také jsem to tak řešil na starším PC s W98, fleška Transcend se mi nechytala a musel jsem ji doinstalovat z diskety

med®
hodnocení

Nemám připojení na tomto PC.

host*
hodnocení

1x

Kdysi asi tak před deseti lety byl na flešku pod Win98 ovladač od Maximus Decim, jmenovalo se to nusb. A fungovalo to.

praivo*

Potvrzuji, ke stažení zde.

hodnocení

0x

S tim jsem nikdy problemy nemel:-/
Samo se to porovnalo:)

med®
hodnocení

Mám jí tam a nic, jak vyvolat?

WIN 98 neumí rozpoznat HW. Potřebují nainstalovat ovladač, kterýá se dříve ke každému zařízení dodával (obvykle na disketě). Dneska se tyto ovladače už nedodávají, ale někdy je možné je najít na Netu. V případě flešky to ale asi nebude jednoduché.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jak je velká ta flashka? Není naformátovaná na NTFS - to, myslím, OS WIN-98 ještě neznal (ale. jistý si nejsem). Zkuste filesystém FAT16 nebo FAT32 - pozor, zálohujte si data z flashky. Zdravím!

mariohlas*
hodnocení

0x

VE Windows 98 MUSÍ VYHOVOVAT KAŽDÁ FLEŠKA NAFORMÁTOVANÁ VE FAT 32 !

Důkaz, podrobnosti, a možné příčiny, proč to někdy přesto nejde (a jak to řešit), uvádím dále.

Kamarád provozuje i jeden starší PC s Win 98 (kvůli prastaré, ale stále perfekní tiskárně H&P [pro ni lze stále koupit cartridge, jak originální, tak i levnější noname, nebo si vyprázdněné dát levně naplnit] i kvůli starému, ale vynikajícímu skeneru H&P - nejsou pro ně plnohodnotné ovladače ani pro Win XP. - H&P na jeho dotaz pro eventuelních novějších ovladačích prý zdvořile odpověděl, že pokud mu majitel ty stroje daruje do firemního muzea, dá mu slevu na nákup nových strojů, ale na to se majitel vyignoroval, protože dnes už je každý hardware navrhován tak, aby ve zdraví přežil záruční dobu a potom se co nejdříve porouchal, pokud možno neopravitelně).

V těch kamarádových Win 98 lze otevřít jakoukoliv flešku jakékoliv značky. Já i tlupa jeho dalších kamarádů si k němu chodíme "za pivčo" skenovat a tisknout fotky (třeba i na A4), barevné texty atd., protože kupovat si tak kvalitní skener a barevnou tiskárnu by se pro občasné použití nevyplatilo. Své soubory si k němu nosíme (a skeny odnášíme) na fleškách, samozřejmě od různých výrobců i různých velikostí (jednou už na flešce 64 GB). NIKDY TO NESELHALO - ZA PODMÍNKY, ŽE FLEŠKA JE NAFORMÁTOVANÁ ve FAT 32 (u NTFS to někdy selže ; proč jen někdy, jsme nezkoumali). A naopak nerozhoduje, jestli je fleška ve standardu 2.0 nebo 3.0.

A ještě 4 důležité poznámky, proč by mohlo čtení flešky selhat, a co s tím - týkají se Win 98, Win XP i Win 7 (někteří z nás jsme Win 8 zkoušeli, ale nevoní nám, a tak jsme pokorně downgradovali) :

(1) po zastrčení flešky do zásuvky USB se může stát, (1a) že ji Windowsy "nenajdou" (nezobrazí) - v tom případě má pravděpodobně fleška v zásuvce špatný kontakt => vytáhněte ji ze zásuvky a znovu zastrčte, nebo s ní opatrně zahýbejte - když to nepomůže, jde pravděpodobně o trvalou mechanickou závadu - zkuste ještě restartovat, a když ani to nepomůže, nezbývá nic jiného, než s fleškou jít na jiný PC ; nebo se stane, (1b) že Windowsy zahlásí "flešku je zapotřebí nejdříve naformátovat, chcete ji naformátovat hned teď?" (no aspoň, že se ráčily zeptat !) => zkuste s ní opatrně zahýbat, když to nepomůže, restartujte, a když nepomůže ani to, jděte na jiný PC.

(2) týká se formátování flešky utilitkou, která je od pradávna součástí všech Windowsů : Ta nestojí za moc, někdy hlásí, že flešku nelze formátovat, že je poškozená, jindy zase nenaformátuje, ačkoliv hlásí, že formátování úspěšně dokončila. V takových případech nezoufejte, je to v 99% případů jen nedokonalost té utilitky - použijte utilitku "HPUSBDisk.exe"

(3) nebo pro karty SD, SDHC, SDXC (tam mívá formátování, které umí Windows, stejné problémy) prográmek "SDFormatter" (BTW : I ve Win 98 fungují některé externí čtečky [a to i ty nejlevnější za ~150 Kč], samozřejmě jen pro karty SD [a někdy i SDHC].)

(4) Oba prográmky pro formátování jsou free, jsou oba <1 MB, první se ani neinstaluje (jen se spustí), první funguje ve Win 98 až Win 7, druhý (asi, možná, nezkoušel jsem) až od Win XP, a lze je doufám i dnes vygooglovat. (Pokud by někdo některý z nich nenašel, napište mně interní poštou, pošlu Vám je jako přílohy mailu - ale pokud máte mailovou schránku u Googlů, tak budete mít asi smůlu, protože Google maily do i ze svých schránek "prověřuje proti teroristům", a když to někdy nedokáže [třeba u příloh *.exe nebo zaheslovaných], tak ten mail nedoručí a adresátovi se to ani neobtěžuje oznámit ; mně to nedoručení mailu odeslaného z mé mailové schránky oznámí Mailer Daemon, ale stejně s tím nemohu nic udělat.)

PŘÍPADN

doplněno 13.12.14 05:53:

CHTĚL JSEM TEXT JEŠTĚ "OPRAVIT" (tedy vlastně doplnit, ale když se tady tomu tak říká), ALE VE VYMĚŘENÉM ČASE SE MNĚ NEPODAŘILO DOPSAT ANI JEDNU JEDINOU ROZVITOU VĚTU NA KONCI TEXTU, TAK JI DOPISUJI AŽ TEĎ :

"O PŘÍPADNÝCH NÁMITKACH PROTI MÝM TVRZENÍM BUDU OCHOTNĚ DISKUTOVAT ZDE, NEBO - POKUD SE DOMNÍVÁTE, ŽE BY TO OSTATNÍ NEZAJÍMALO, NAPIŠTE MNĚ PROSÍM SOUKROMOU POŠTOU."

A po tomhle zážitku si dovoluji zdvořilý dotaz na admina : Není čas vyměřený pro opravu textu příliš krátký? Nechtěl byste k této otázce vyhlásit anketu?

A ještě dotaz na ostatní přispivatele : A jak ta velikost vyměřeného času vyhovuje Vám? (Mně tedy určitě ne, sle snad mám oproti Vám delší vedení ...)

výtka
Upozornění od sys clayman 13. 12. 2014 08:28:46
Je nesmysl dávat svou otázku do otázky s nesouvisejícím tématem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]